Jyllands-Posten

Noget tyder på, at kommunen overså noget

- BJARNE CLAUSEN Selvstaend­ig, Ry

Med 25 års erfaring som folkeskole­laerer og 10 år som leder vil jeg godt bidrage med et lidt mere nuanceret billede af, hvordan det foregår, når der er bekymringe­r i forhold til et barn/ung i skolen. Baggrunden er den seneste tids sager om overgreb på børn på blandt andet Borup Skole.

I medierne fokuseres der meget på laerernes og skoleledel­sens ansvar og mindre på kommunens ansvar. Som laerere og ledelse på en skole har man skaerpet underretni­ngspligt, hvis man oplever bekymrende adfaerd i forhold til den enkelte elev.

Det er en formaliser­et ordning, hvor den enkelte laerer udfylder et skema med sin bekymring. Det fremsendes til de kommunale myndighede­r, og man får efterfølge­nde en kvittering for den fremsendte underretni­ng.

sker, hører den enkelte laerer for det meste ikke noget om. Jeg har både som leder og som laerer indsendt en del underretni­nger, som man er forpligtet på at gøre, hvis man oplever bekymrende adfaerd, men i meget

Hvad der herefter

få tilfaelde har jeg oplevet, at der er blevet handlet på bekymringe­n. De myndighede­r/kommuner, jeg har arbejdet i, har ikke vaeret ”begejstret” for at modtage underretni­nger, for det kraever ofte resurser at handle på disse.

Når man som fagperson indsender en underretni­ng, har man selvfølgel­ig brugt tid og kraefter på at overveje, om det er den rigtige beslutning, og derfor er det meget demotivere­nde at opleve, at der ikke ”sker” noget i forhold til det barn, det omhandler. Jeg har som leder oplevet adskillige situatione­r, hvor en medarbejde­r har tvivlet på effekten af en underretni­ng og derfor har overvejet at undlade at indsende underretni­ngen, og det er en meget bekymrende udvikling.

Jeg kender ikke den konkrete sag fra Borup, men jeg kan ikke forestille mig, at det er laererne og ledelsen, som baerer det største ansvar. Det er de kommunale myndighede­r, som skal handle ud fra den viden, de får fra ledere og ansatte.

I den konkrete sag må der ligge en del underretni­nger, og noget kunne tyde på, at der ikke er blevet handlet i tide fra kommunen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark