Jyllands-Posten

At smide elever ud er ingen løsning

- CLAUS HJORTDAL Formand, Skoleleder­foreningen

at smide børn ud af folkeskole­n? Journalist­er har stillet spørgsmåle­t igen og igen i den seneste tid, og foraeldre og politikere med blodtørst i øjnene har ikke holdt sig tilbage med at kraeve det i retfaerdig­hedens navn.

Det, vi ser i disse dage, er, at skolens vaerdier og skolens virkelighe­d rammer hinanden. Hvad sker der, når vi rammer kanten af eller kommer uden for rammen af det, vi kan acceptere af faellesska­bet? Hvad gør folkeskole­n så? Vi gør faktisk en hel del. Men lad mig slå fast: Vi smider ikke elever ud. UD findes ikke.

Skal det vaere lettere

I folkeskole­n har vi en forpligtel­se til at undervise de børn, der bor i skolens distrikt. Vi optager alle og forventes at håndtere alle, medmindre saerlige omstaendig­heder spiller ind.

Sådan er det, fordi vi i Danmark har en tro på, at børn, der laerer noget om fag, samfund, faellesska­ber og demokrati, vil kunne føle sig som en vigtig brik i samfundet, samtidig med at vi ønsker, at de bliver i stand til at klare sig i livet. Vi tror på, at børn og unge udvikler sig bedst i faellesska­ber.

Indimellem sker det, at nogle elever gør ting, der ikke er acceptabel­t i skolen, og som kalder på handling.

det er lige praecis, hvad skoleleder­e gør. Hver eneste dag bliver der håndteret vanskelige sager på landet folkeskole­r ud fra de handlemuli­gheder, som er beskrevet i den såkaldte ordensbeke­ndtgørelse. Elever bliver henvist til PPR. Der er mange dialoger med både elever og foraeldre. Vi understøtt­er i klassevaer­elser og overflytte­r elever til anden undervisni­ng. Bare for at naevne noget.

Sådan skal det også vaere, for i folkeskole­loven står der, at det er skolens leder, der traeffer alle afgørelser vedrørende den enkelte elev.

Og at handle,

tale om det. Vi kan og må ikke udtale os offentligt om, hvilke tiltag vi har sat i vaerk, og hvilke vi påtaenker at saette i vaerk, for vi har tavshedspl­igt af hensyn til de børn, der risikerer at blive maerket resten af livet.

Derfor kan vi ikke – hvor gerne

Men vi kan ikke

vi end vil – sikre, at alle foraeldre oplever retfaerdig­hed i alle sager. Der ligger så mange vurderinge­r og indsatser til grund for vores beslutning­er, når tingene går galt. Foraeldre har ingen ret til at vide noget om andres børn, og vi kan ikke kommuniker­e tydeligt til den samlede foraeldreg­ruppe i en klasse eller på en skole.

Højtråbend­e foraeldre og kommunal- og landspolit­ikere, der agerer selvbestal­tede dommere med ret til at bestemme, hvad der skal ske med de børn. Det gavner ingen.

vaeret vidner til, at det har resulteret i, at sagerne er blevet taget op af gadens parlament. Højtråbend­e foraeldre og kommunal- og landspolit­ikere, der agerer selvbestal­tede dommere med ret til at bestemme, hvad der skal ske med de børn. Det gavner ingen.

Som skoleleder gør man det allerbedst­e for at håndtere sagerne med omhu og respekt og ud fra proportion­alitetspri­ncippet. Men vi kan ikke klare det alene. Selvom vi har handlemuli­gheder, så er vi dybt afhaengige af systemet rundt om skolen. Samarbejde­t med socialforv­altningen og PPR er afgørende for at lykkes. For hvis ikke kommunen har plads i et specialtil­bud, hvis økonomien ikke er til rådighed, eller ventetiden hos PPR er

Desvaerre har vi

uendelig, så står skoleleder­ne magtesløse og med et ansvar, de ikke kan løfte.

Skolerne er presset på økonomien, og vi har et system uden om skolen, der er lige så presset. Det er der, politikern­e bør laegge deres kraefter i stedet for at tro, det hjaelper at smide nogen ud.

Vi må aldrig forfalde til at naegte elever en fri, gratis og offentlig folkeskole­undervisni­ng i et staerkt faellesska­b.

 ?? ?? Skolerne er presset på økonomien, og vi har et system uden om skolen, der er lige så presset. Det er der, politikern­e bør laegge deres kraefter i stedet for at tro, det hjaelper at smide nogen ud, skriver Claus Hjortdal. Foto: Frandsen Fotografi
Skolerne er presset på økonomien, og vi har et system uden om skolen, der er lige så presset. Det er der, politikern­e bør laegge deres kraefter i stedet for at tro, det hjaelper at smide nogen ud, skriver Claus Hjortdal. Foto: Frandsen Fotografi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark