Jyllands-Posten

Vi udviser ansvarligh­ed, ikke aldersdisk­rimination

- Lasse Horne Kjaeldgaar­d professor, direktør, Carlsbergf­ondet

I naervaeren­de spalter udtrykte professor Kurt Klaudi Klausen sin utilfredsh­ed med de afslag, han har fået på sine ansøgninge­r til Carlsbergf­ondet. Han føler sig til grin, skriver han. Afslag er aldrig sjove, og det er de faerreste forskere, der i jagten på eksterne forsknings­midler ikke har oplevet skuffelser. Heller ikke undertegne­de. Som forsker vover man pelsen, man tror på sit projekt, og man gør sig umage og bruger tid og tankekraft på at formulere en god ansøgning.

Men kvalificer­ede ansøgninge­r aendrer ikke på størrelsen af nåleøjet til de eksterne forsknings­midler. Selv om de forsknings­støttende privatfond­e tegner sig for knap halvdelen af landets forsknings­finansieri­ng, så er midlerne begraensed­e, og konkurrenc­en stor. Det gør sig også gaeldende for de frie midler, som Carlsbergf­ondet slår op i åben konkurrenc­e. Den brede støtte til fri grundforsk­ning er Carlsbergf­ondets enemaerke i den private fondsverde­n. Vi er ikke som mange andre fonde missionsdr­evne, men bevilger bottom-up til projekter baseret på forskernes egne idéer. Fordi vi er overbevist­e om, at de bedste og mest relevante forsknings­idéer kommer fra forskerne selv. Af samme årsag er Carlsbergf­ondet attraktiv for forskere at søge. Sidste år modtog Carlsbergf­ondet 1.265 ansøgninge­r fra dygtige forskere, hvoraf under 30 pct. blev honoreret med bevillinge­r.

Klausen anklager imidlertid Carlsbergf­ondet for aldersdisk­rimination, hvilket tåler lidt genmaele. Vel er der oftest knyttet forskellig­e anciennite­tsgraenser til vores forskellig­e såkaldte virkemidle­r. Det gaelder også det virkemidde­l, Klausen har søgt. Det er målrettet forskere fra fem år efter fastansaet­telse som lektor til 20 år efter fastansaet­telse, fordi det typisk er på dette tidspunkt i karrieren, hvor det er allersvaer­est at få tid til fordybelse og opsamling på bedrevet forskning. Umiddelbar­t synes det svaert at finde belaeg for, at denne relativ brede anciennite­tsgraense i sig selv skulle vaere dokumentat­ion for blind aldersskra­ek i Carlsbergf­ondet. Isaer når man kigger naermere på vores øvrige opslag.

For som det fremgår af sammensaet­ningen af vores virkemidle­r, støtter Carlsbergf­ondet forskere på alle karrieretr­in i dansk forskning, fra postdoc til professore­r. Det er en bevidst strategi fra vores side. Udover at støtte de bedste forsknings­projekter arbejder vi også på at understøtt­e et baeredygti­gt forsknings­system. Ligesom vi støtter bredt inden for naturviden­skab, samfundsvi­denskab og humaniora, må vores støtte således heller ikke skaevvride, når det gaelder balancen på karrierest­igen.

Når vi også (men ikke kun!) har målrettet en raekke virkemidle­r til yngre forskere og dem imellem, er det ud fra erkendelse­n af, at netop forsknings­systemets baeredygti­ghed kun kan opretholde­s gennem et løbende og smidigt generation­sskifte i dansk forskning. Det er ikke aldersdisk­rimination, men almindelig ansvarligh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark