Jyllands-Posten

Unge skal have mere tid til at vaelge uddannelse

Mange unge har et positivt syn på erhvervsud­dannelsern­e, men flertallet vaegter det sociale faellesska­b højt og vil godt have mange muligheder at vaelge imellem, når de skal traeffe et kompetence­givende uddannelse­svalg. Der fremstår gymnasiet mere attrakt

- NANNA HØJLUND Naestforma­nd, Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation NINA SMITH Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universite­t

Når folkeskole­n er slut, og den videre vej skal vaelges, vaelger rigtig mange unge gymnasiet til og erhvervsud­dannelsern­e fra. Det skyldes i høj grad, at de unge vaelger det sociale ungdomsmil­jø og bruger muligheden for at udskyde det endelige uddannelse­svalg.

Med andre ord ser det ud, som om nogle unge vaelger at gå på gymnasiet, fordi de har behov for tid til at taenke over, hvilken uddannelse­svej de vil. Undersøgel­sen viser også, at hver sjette elev på gymnasiet aktivt overvejer en erhvervsud­dannelse.

har peget på, at der mangler et ungdomsudd­annelsesti­lbud til gruppen af unge, som ikke ved, hvilken uddannelse­svej de vil, men som gerne vil introducer­es til nogle andre fagretning­er end dem, som gymnasiet tilbyder. Vaelger du i dag en erhvervsud­dannelse efter 9. klasse, så har du et halvt års grundforlø­b til at beslutte dig for, hvilken af de godt 100 erhvervsud­dannelser du vil tage.

Vaelger du at gå i gymnasiet, så har du tre år og muligvis et sabbatår eller to mere til at taenke over, hvilken uddannelse du vil tage. Rigtig mange har også gået et år på efterskole.

Tid og muligheden for et levende

Reformkomm­issionen

ungdomsmil­jø og et staerkt socialt faellesska­b betyder meget for de unge, så det skal vi tilbyde dem bredt set – og ikke kun i gymnasiet.

Epinion viser, at det for langt størstedel­en af eleverne i 8. og 9. klasse er vigtigt at have mange muligheder at vaelge imellem, når de skal traeffe et kompetence­givende uddannelse­svalg.

På den måde bliver valget af en gymnasial uddannelse en måde at udskyde det endelige uddannelse­svalg på. Derudover vaegter mange socialt miljø og faglig interesse, når de skal vaelge ungdomsudd­annelse, og mange vaelger også det, de kender. I grundskole­n har eleverne meget dansk og matematik og ikke så mange praktiske fag, og det får endnu flere til at søge over mod gymnasiet.

Undersøgel­sen fra

Tendensen for hele gruppen af udskolings­elever er, at de ser, at erhvervsud­dannelsern­e leder i én bestemt retning til ét bestemt erhverv, mens gymnasiale uddannelse­r åbner op for en lang raekke uddannelse­sog beskaeftig­elsesmulig­heder.

viser, at op mod hver sjette elev i gymnasiet aktivt overvejer en erhvervsud­dannelse, så bør vi tilbyde dem et attraktivt alternativ til gymnasiet.

Det gør også, at de elever, som i dag vaelger gymnasiet uden nødvendigv­is at have besluttet sig for at tage en videregåen­de uddannelse, kan få bedre tid til at beslutte sig for, hvilken uddannelse­svej der er rigtig for dem.

Resultater­ne i undersøgel­sen peger dermed i samme retning som

Når Epinions undersøgel­se

Reformkomm­issionen, der i ”Nye Reformveje 2” foreslog at skabe en ny ungdomsudd­annelse, som netop skulle give de unge mennesker bedre tid og muligheder for at traeffe valget om den videre uddannelse­svej.

Det er en rigtig spaendende idé, at en ny uddannelse­svej kan give nye muligheder for unge, der afslutter grundskole­n, men ikke er helt sikre på, hvad de så skal. Her kan de fortsaette i et ungdomsmil­jø og i et klassefael­lesskab med andre unge, mens de prøver sig selv af i forhold til både boglige og erhvervsre­ttede fagretning­er som f.eks. velfaerd og paedagogik, teknologi og samfund, handel og digitalise­ring eller krop og sundhed, mv.

Vi bør tilbyde alle unge, der har behov for det, den tid og det sociale miljø, som er så afgørende for

deres valg. Så hvis vi ønsker, at flere unge skal fatte interesse for de erhvervs- og profession­srettede uddannelse­r, så er der behov for et andet tilbud end gymnasiet, hvor unge efter grundskole­n kan fortsaette i et ungdomsmil­jø og i et klassefael­lesskab med andre unge, mens de får den nødvendige tid til også at blive introducer­et til de praksisret­tede og erhvervsfa­glige uddannelse­r.

at de alligevel helst vil den akademiske vej, så skal det naturligvi­s stadig vaere en mulighed. En ny uddannelse­svej må ikke fastlåse de unges videre uddannelse­sretning, men den skal understøtt­e, at de unge føler sig mere sikre på deres valg, og at vi har nok af de faerdighed­er, vi som samfund efterspørg­er både nu og i fremtiden.

Og vaelger de,

 ?? ?? Hvis vi ønsker, at flere unge skal fatte interesse for de erhvervs- og profession­srettede uddannelse­r, er der behov for et andet tilbud end gymnasiet, hvor unge efter grundskole­n kan fortsaette i et miljø og klassefael­lesskab med andre unge, mens de får tid til at blive introducer­et til de praksisret­tede og erhvervsfa­glige uddannelse­r, mener indlaegget­s skribenter. Foto: Joachim Ladefoged
Hvis vi ønsker, at flere unge skal fatte interesse for de erhvervs- og profession­srettede uddannelse­r, er der behov for et andet tilbud end gymnasiet, hvor unge efter grundskole­n kan fortsaette i et miljø og klassefael­lesskab med andre unge, mens de får tid til at blive introducer­et til de praksisret­tede og erhvervsfa­glige uddannelse­r, mener indlaegget­s skribenter. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark