Jyllands-Posten

Svineprodu­center forfalder til graedekone­ri over nye regler. Hvad med dyrevelfae­rden? Taenker I ikke på den?

- PIA KJAERSGAAR­D, (DF) MF, dyrevelfae­rdsordføre­r, (DF)

AErligt talt mener jeg, at Danske Svineprodu­centers direktør Per Bardrums indlaeg her i JP 18/2 er decideret forstemmen­de. Et indlaeg på mere end 800 ord om svinetrans­porter, der ikke indeholder en eneste refleksion over, hvordan man skaber bedre dyrevelfae­rd for grisene.

Alt går op i graedekone­ri og jamren over, at et bredt politisk flertal endelig er blevet enigt om nye højdekrav for grise under 40 kg. Fra 2031 skal der vaere et højdekrav på 65 cm for grisene.

Der er altså en indfasning­stid på syv år! Og alligevel får Bardrum fremstille­t det, som om danske svineprodu­ktion vil gå neden om og hjem som følge heraf.

med bred politisk opbakning og med støtte fra såvel NNF som Landbrug & Fødevarer.

Alligevel bruger Per Bardrum hovedparte­n af sin spalteplad­s på at kritisere undertegne­de.

Jeg vil ikke laegge skjul på, at vi i Dansk Folkeparti allerhelst så, at dyr blev slagtet på naermest slagteri, for hvorfor skal dyr udsaettes for lange transportt­ider for blot at blive slagtet, når de slippes løs på bestemmels­esstedet?

AEndringer­ne er sket

Det er uetisk og urimeligt. Det kan vi så ikke komme igennem med på grund af EU – og det aergrer mig virkelig.

Men det gør mig bestemt ikke noget, hvis vi kan lave nogle transportk­rav, der betyder, at flere grise vil blive slagtet i Danmark fremover. Her synes Per Bardrum slet ikke at forstå, at en fordyrelse af transporte­n af smågrise jo alt andet lige vil betyde, at danske svineslagt­erier vil blive forholdsvi­s billigere at anvende, fordi transporto­mkostninge­rne ikke stiger tilsvarend­e, når der transporte­res over kortere afstande.

Per Bardrum håber at blive reddet af EU, hvis lovgivning Bardrum mener skulle forhindre Danmark i at lave mere restriktiv­e regler, end hvad der fremgår af minimumskr­avene i transportf­orordninge­n.

Det håber jeg sandelig ikke, han får ret i.

For hvis minimumskr­av ikke er minimumskr­av, men reelt udtryk for totalharmo­nisering, så giver det jo ikke mening at foregøgle medlemssta­terne, at de kan fastsaette mere restriktiv­e regler.

Svineprodu­centernes direktør har efter min opfattelse en meget gammeldags måde at anskue konkurrenc­esituation­en på.

Danske svineavler­e skal vel ikke alene konkurrere på pris.

De burde vel også konkurrere på kvalitet og dyrevelfae­rd.

Og det er altså ikke god dyrevelfae­rd at sende slagtesvin på langfart.

i stedet for at beklage sig over, at flere og flere udskaering­er i danske supermarke­der baerer slagtemaer­ker fra Polen, i stedet skulle gøre en indsats for at fortaelle danske forbrugere om, hvorfor danske grise har det bedre end polske.

Sådanne argumenter tror jeg danskerne langt hellere tager imod end den blaesen på dyrevelfae­rden, som Per Bardrums indlaeg er udtryk for.

Måske svineprodu­centerne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark