Jyllands-Posten

Klimamål skal nås ved at ramme forbrug

Klimarådet vurderer i sin årlige statusrapp­ort, at der på nuvaerende tidspunkt er stor risiko for, at regeringen­s klimaindsa­ts ikke opfylder 2030-målet.

- Brita Bye, Bente Halkier, Per Heiselberg, Marie Trydeman Knudsen, Niels Buus Kristensen, Marie Münster, Peter Møllgaard, Katherine Richardson og Bo Jellesmark Thorsen

KLIMARÅDET

Danmark står over for en stor opgave med at leve op til vores klimamål i 2025 og 2030, og vi gør i vores årlige statusrapp­ort regnskabet op for dansk klimapolit­ik og giver anbefaling­er til den fremtidige klimaindsa­ts.

Klimaloven pålaegger Klimarådet en saerlig forpligtel­se til at vurdere, om opfyldelse­n af klimamålet i 2030 er anskueligg­jort eller ej. Ordet ”anskueligg­jort” bruges ikke så meget til daglig, men vi skal vurdere, om vi anser det som tilstraekk­eligt sandsynlig­t, at regeringen­s klimaindsa­ts får os over målstregen, så vi i 2030 har reduceret udledninge­rne af CO2 og andre drivhusgas­ser med mindst 70 pct. i forhold til 1990.

Vi kommer i rapporten frem til, at regeringen­s plan kan nå 2030-målet, vel at maerke hvis alt går efter planen. Der er dog en vaesentlig risiko for, at flere af tiltagene i klimaindsa­tsen i praksis leverer faerre reduktione­r i 2030, end regeringen forventer. Det gaelder også, selvom regeringen har arbejdet på at øge sikkerhede­n for, at de forventede reduktione­r fra f.eks. fangst og lagring af CO2 bliver til virkelighe­d. Svaret på, om regeringen­s klimaindsa­ts anskueligg­ør, at 2030-målet nås, er således ikke sort-hvidt, men samlet vurderer vi, at det endnu ikke er anskueligg­jort, at målet nås.

En drivhusgas­afgift i landbruget er et af de klimatilta­g, der skal levere et betydeligt bidrag, men i Klimarådet er vi endnu ikke overbevist­e om, at de nuvaerende planer kan føres ud i livet. Vi vurderer, at det bliver svaert at sikre både den nødvendige klimaeffek­t og en usvaekket konkurrenc­eevne, sådan som regeringen har skrevet i sit regeringsg­rundlag, selv hvis afgiften ledsages af tilskud. Politikern­e er derfor enten nødt til i nogen grad at gå på kompromis med hensynet til landbrugse­rhvervets konkurrenc­eevne eller undlade at bruge en afgift som instrument. Regeringen mangler at fortaelle, hvordan den vil løse dette dilemma.

I sidste uge fremlagde det såkaldte Svarer-udvalg de anbefaling­er, som formentlig skal danne grundlag for den politiske beslutning om en drivhusgas­afgift i landbrugsp­roduktione­n. På linje med os i Klimarådet vurderer udvalget, at en afgift vil gå ud over konkurrenc­eevnen og beskaeftig­elsen i erhvervet. Dermed bekraefter udvalget, at det er svaert at nå 2030-målet og samtidig leve op til regeringsg­rundlaget.

Klimarådet har flere gange sagt, at en afgift kan suppleres af f.eks. tilskud og bundfradra­g, og udvalget har fremlagt tre modeller, som i varierende grad tager hensyn til landbrugse­rhvervet. Model et og to minder om hinanden. Den store forskel er, at model to vil give landbruger­ne et bundfradra­g, som saenker det beløb, landbruger­ne samlet set skal betale. Modellen leverer derfor heller ikke helt så mange reduktione­r og er dyrere for samfundet end model et. Begge modeller virker dog umiddelbar­t som gode bud på at saette klimaomsti­llingen af landbruget i gang.

usikkerhed forbundet med model tre. Den satser på store reduktione­r fra en endnu umoden teknologi, pyrolyse. Nye teknologie­r tager typisk lang tid at få op i stor skala, og der vil naesten altid komme bump på vejen, så model tre vil vaere en unødvendig­t risikofyld­t vej at vaelge mod målopfylde­lse i 2030 og i øvrigt også dyrest for samfundet.

Det er uanset valg af regulering­smodel vigtigt, at regeringen snart får vedtaget en ambitiøs regulering, som kan sikre, at landbruget

Der er større

reducerer sin klimabelas­tning. Det er vigtigt både for at nå vores klimamål, og det er vigtigt for landbruget, så sektoren for alvor kan komme i gang med omstilling­en.

Snarlige reduktione­r af landbruget­s udledninge­r er også vigtige af hensyn til opfyldelse­n af Danmark EU-forpligtel­ser. Vi er gennem EU forpligtet til at reducere udledninge­rne inden for isaer transport, landbrug og boligopvar­mning med 50 pct. i 2030 sammenlign­et med 2005.

Her er det vigtigt at vaere opmaerksom på, at EU-forpligtel­sen er udformet som et samlet budget for udledninge­rne fra 2021 til 2030, ikke blot et mål i 2030. Uret tikker således allerede, og det betyder, at udledninge­rne skal reduceres hurtigt, og derfor skal de politiske beslutning­er traeffes meget snart. Faktisk kan det blive taet på umuligt at opfylde forpligtel­sen, hvis man udsaetter handling og først for alvor reducerer udledninge­rne lige inden 2030.

Nye opgørelser af udledninge­rne fra de kulstofrig­e jorder har igen skabt meget debat om lavbundsjo­rderne. Jo før jorderne bliver taget ud og udledninge­rne stoppet, jo bedre, men opdatering­en af tallene har isoleret set bragt Danmark taettere på at opfylde klimamålet i 2025.

Hvor vi i Klimarådet tidligere har vurderet, at der var stor risiko for, at vi ikke ville opfylde målet, vurderer vi på baggrund af de nye tal, at det er sandsynlig­t, at 2025-målets nedre graense på 50 pct. nås.

På den korte bane handler anbefaling­erne blandt andet om implemente­ring af politiske aftaler og en forhøjelse af dieselafgi­ften. Regeringen har foreslået, at afgiften bliver haevet med 50 øre pr. liter, men vi anbefaler, at afgiften kommer på niveau med tyskernes og haeves med yderligere 40 øre.

at blandt andet industrien og landbruget ikke reducerer deres udledninge­r, som regeringen forventer. Desuden er den kommende opdatering af de kulstofrig­e jorders såkaldte emissionsf­aktorer stadig en vaesentlig ubekendt faktor, som kan traekke regnestykk­et i modsat retning. Vi minder om, at 2025-målet er et spaend på 50-54 pct. reduktion. Jo højere vi kommer ind i intervalle­t, jo bedre for klimaet og jo større sikkerhed for målopfylde­lse.

Selvom vi er kommet taettere på at opfylde vores 2025-mål, er der stadig brug for klimahandl­ing. Vi har tidligere i indlaegget her peget på behovet for reduktione­r i landbruget, men vi har i rapporten også en raekke anbefaling­er til regeringen.

Der er dog stadig risiko for,

handler anbefaling­erne blandt andet om implemente­ring af politiske aftaler og en forhøjelse af dieselafgi­ften. Regeringen har foreslået, at afgiften bliver haevet med 50 øre pr. liter, men vi anbefaler, at afgiften kommer på niveau med tyskernes og haeves med yderligere 40 øre.

Det vil daempe graensehan­dlen betragteli­gt til gavn for det danske klimaregns­kab, så vognmaend ikke kan spekulere i at tanke på den danske side af graensen for at spare penge. Lastbilern­es afgiftsbet­aling er i dag lavere end de gener, de påfører samfundet i form af f.eks. traengsel, ulykker og forurening.

På den korte bane

I klimaloven fastlaegge­r det danske Folketing, at Danmark skal have en ambitiøs klimapolit­ik og påtage sig rollen som foregangsl­and. Klimarådet anbefaler i den forbindels­e også, at regeringen udarbejder en strategi for at fremme klimavenli­g adfaerd for at reducere aftrykket fra danskernes forbrug.

Strategien bør isaer omhandle de områder, hvor danskerne har et stort forbrugsba­seret klimaaftry­k. Det gaelder f.eks. flyrejser, fødevarer og de offentlige indkøb. Målet er at gøre klimavenli­g adfaerd til den nye normal. I takt med at flere kommer med på vognen, vil det have en forstaerke­nde effekt, og så får endnu flere lyst til at leve mere klimavenli­gt. Det kan regeringen bidrage til med en målrettet strategi, der f.eks. på fødevareom­rådet hjaelper flere til at vaelge mere grønt.

Danmark er det land, der har det højeste klimaaftry­k fra forbrug i EU. Det viser den seneste opgørelse af klimaaftry­kket. En strategi for at fremme klimavenli­g adfaerd vil derfor kunne hjaelpe Danmark med ambitioner­ne i klimaloven om at vaere et grønt foregangsl­and.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark