Jyllands-Posten

Ledighedst­allene bliver ved med at overraske

En indikator fra Danmarks Statistik pegede tidligere på, at ledigheden ville fortsaette med at stige i januar. Sådan gik det ikke, og det er overrasken­de, lyder det fra økonom.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

vigtig del af den danske økonomi har overrasket gang på gang i de senere år, og torsdag morgen blev der trukket endnu en kanin op af hatten. Det er ikke verdens største kanin, men ikke desto mindre kalder økonomer det seneste tal for ledigheden for overrasken­de.

Ifølge Danmarks Statistik faldt ledigheden i januar for første gang i 16 måneder, da der blev skåret 400 personer af ledighedsk­øen, som i årets første måned i alt talte 86.200 personer. Tidligere havde den såkaldte ledighedsi­ndikator fra Danmarks Statistik peget i retning af, at ledigheden ville stige i januar.

»Derfor er det lidt overrasken­de, at ledigheden faldt en smule,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Jesper Grunnet-Lauridsen, der er arbejdsmar­kedsøkonom i fagforenin­gen 3F.

Siden det seneste fald i ledigheden, som fandt sted i efteråret 2022, er ledigheden steget med ca. 10.000 personer. Det er en »ret begraenset stigning«, lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank. Ser man på, hvor mange ledige der er i forhold til den samlede arbejdssty­rke i Danmark, lå den i januar på 2,9 pct., som er i den lave ende historisk set.

Derudover er der også fortsat godt gang i beskaeftig­elsen, påpeger man fra Arbejderne­s Landsbanks side.

»Det samlede udtryk fra arEn bejdsmarke­det er overordent­ligt fornuftigt,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Pas på med overfortol­kning

Flere økonomer understreg­er, at man ikke skal overfortol­ke tallet for ledigheden i januar, da der ikke er tale om noget stort fald. Men omvendt haefter flere sig netop ved, at det er første gang i mere end et år, at ledigheden peger nedad.

Og med disse tal for ledigheden er der endnu en gang blevet sat to streger under, at det ikke er gået så galt på arbejdsmar­kedet, som mange økonomer frygtede, da inflatione­n og renterne begyndte at stige kraftigt på bagkant af coronakris­en og den russiske invasion af Ukraine.

»Det er naturligvi­s et rigtig godt tegn for dansk økonomi. Det skal vi glaede os over, for det er endnu et tegn på, at det danske arbejdsmar­ked slipper mere eller mindre uskadt fra de senere års massive rentestign­inger,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

I landets største bank understreg­er man, at ledigheden meget vel kan stige igen i de kommende måneder. Det skyldes, at den danske økonomi – hvis man traekker medicinali­ndustrien ud af ligningen – ikke kører i noget højt gear.

»Men dagens tal understreg­er, at der naeppe er udsigt til nogen høj arbejdsløs­hed,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark