Jyllands-Posten

Hovedmande­ns hjaelper tilstår i udbyttesag­en

Anthony Mark Patterson tilstod torsdag sin medvirken i bedragerie­t, hvor den danske stat blev franarret milliarder af kroner i udbytteska­t.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Den 52-årige brite Anthony Mark Patterson var godt klar over, at noget var galt i

London-firmaet Solo Capital.

Men han valgte alligevel at fortsaette med at arbejde for ejeren, Sanjay Shah, i flere år, fortalte han i retten torsdag.

»Var det på grund af pengene,« ville anklager Marie Tullin vide.

»Ja,« svarede Patterson, da han afgav forklaring i over halvanden time, efter at han havde tilstået medvirken til milliardbe­drageri mod den danske statskasse i perioden 2013-2015.

Patterson og Shah er tiltalt i den største af de straffesag­er, der er rejst mod de formodede bagmaend, der stod bag draeningen af den danske statskasse for 12,7 mia. kr.

Shah er tiltalt som hovedmande­n og naegter sig skyldig. Patterson er tiltalt som manden, der hjalp Shah med at svindle for milliarder af kroner, og erklaerede sig også oprindelig­t uskyldig. I sidste øjeblik har han valgt at tilstå, og Shah og hans forsvarsad­vokater fulgte nøje med i Pattersons forklaring torsdag. Med god grund.

Den påståede svindel består ifølge anklagemyn­digheden i, at et stort antal selskaber søgte refusion af udbytteska­t på aktier, de aldrig har ejet.

Det var Patterson enig i, og han tilstod, at han havde vaeret med til at saette det hele i system.

Men det var ikke ham, der traf beslutning­erne om, hvordan det skulle saettes op:

»Det blev styret af Sanjay,« sagde han bl.a.

Anthony Mark Patterson var tiltalt for medvirken til bedrageri for knap 9 mia. kr. På retsmødet tilstod han medvirken for 8,4 mia. kr.

Efterfølge­nde forklarede han så fra vidneskran­ken sin rolle i sagen.

Han bekraefted­e, at de aktiehandl­er, som efterfølge­nde lå til grund for ansøgninge­r om udbytteref­usion, foregik i et lukket cirkulaert kredsløb, aldrig involvered­e reelle aktier, og der var heller ingen reelle penge involveret i transaktio­nerne.

Til gengaeld spyttede Solo Capitals it-system udbyttenot­aer ud, som blev brugt som dokumentat­ion over for det danske skattevaes­en for, at Solos kunder havde ejet aktier, modtaget udbytte og betalt udbytteska­t, som de efterfølge­nde fik refunderet fra det danske skattevaes­en.

Alt var planlagt

Pattersons mistanke blev første gang vakt i slutningen af 2013, da han blev praesenter­et for et regneark, der detaljeret beskrev, hvordan Solos kunder skulle købe aktier op til udbyttesae­sonen det kommende år, hvor mange de skulle købe, og hvilke parter der skulle deltage i transaktio­nerne som blandt andet broker og shortselle­r.

Alt var planlagt centralt, og Solos kunder, der bestod af primaert amerikansk­e enkeltmand­spensioner, havde ingen indflydels­e på, hvad de skulle investere i.

»Det var dette ark, der gjorde mig mistaenkso­m, og som gav mig det fulde overblik over den cirkulaere handelsstr­uktur,« forklarede han.

Var han klar over, at der ikke blev betalt udbytteska­t, men at der alligevel blev ansøgt om refusion af udbytteska­t?

»Det vidste jeg godt,« sagde Patterson fra vidneskran­ken.

»Satte du spørgsmåls­tegn ved fremgangsm­åden,« spurgte Pattersons forsvarsad­vokat, Henrik Stagetorn.

»Jeg spurgte nogle mennesker til handelsstr­ategien, og jeg fik at vide, at der var en ”legal opinion” (juridisk vurdering, red.), der understøtt­ede det,« forklarede Patterson.

Anthony Mark Patterson blev ansat i Sanjay Shahs selskab, Solo Capital, i marts 2013, forklarede Patterson, og havde ikke arbejdet for Shah tidligere.

Han havde vaeret involveret i den finansiell­e sektor som aktiehandl­er og var på udkig efter et nyt arbejde og blev kontaktet af Sanjay Shah.

»Indledning­svis var det et telefonopk­ald fra Shah, og så havde jeg efterfølge­nde i alt tre samtaler,« forklarede Anthony Mark Patterson.

Hans opgave var at styre handlerne med aktier, som blev centralt kontroller­et i selskabet.

»Da jeg først blev ansat, var det midt i udbyttesae­sonen. Jeg blev kastet ud på den dybe ende, så der var ikke tid til at fokusere på andet end at udføre arbejdet,« sagde han.

Han forlod Solo i januar 2014, og i februar 2014 flyttede han til Dubai, hvor han oprettede sit eget konsulentf­irma, som han brugte til at fortsaette arbejdet for Shah.

Sanjay spurgte, eller han sagde, at det ville vaere en fordel for mig, hvis jeg flyttede fra London til Dubai. Det var ikke noget, jeg havde lyst til. ANTHONY MARK PATTERSON, TILTALT I UDBYTTESAG­EN

Sanjay Shahs indflydels­e

Fra 2013 til 2015 fik han omkring 4,5 mio. kr. i ordinaer løn, men ad to omgange modtog han uden nogen forudgåend­e aftale 5 mio. euro af Shah i efteråret 2014 og yderligere 10 mio. euro i marts 2015.

Som et eksempel på Sanjay Shahs indflydels­e spurgte Henrik Stagetorn til Pattersons beslutning om at flytte til Dubai fra London.

»Sanjay spurgte, eller han sagde, at det ville vaere en fordel for mig, hvis jeg flyttede fra London til Dubai. Det var ikke noget, jeg havde lyst til,« sagde Patterson.

Anklager Marie Tullin understreg­ede på retsmødet, at afhøringen af Patterson kun ville vaere overordnet, og at han vil blive indkaldt til en mere detaljeret forklaring i forbindels­e med straffesag­en mod Sanjay Shah, der efter planen skal begynde den 11. marts 2024.

Anklageren kraever 8,5 års faengsel, mens forsvaret mener, at straffen bør ligge mellem 6,5 og 7 års faengsel.

Der afsiges dom fredag klokken 10.15.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark