Jyllands-Posten

Industrika­empernes milliardra­bat kan koste dyrt i klimakampe­n

Klimarådet opfordrer regeringen til at genbesøge aftalen om en CO2-afgift for industrien hurtigst muligt, da der er stor usikkerhed om klimaeffek­ten. Klimaminis­ter Lars Aagaard (M) vil vente til 2026.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Danmarks største klimasynde­re fik en rabat i milliardkl­assen, da politikern­e svingede klimapiske­n over landets industrivi­rksomheder og indførte en omdiskuter­et afgift på deres CO2-udledninge­r.

Nu - bare 20 måneder senere - advarer regeringen­s uvildige ekspertgru­ppe Klimarådet om, at rabatten er blevet for stor.

I sin årlige statusrapp­ort, som blev praesenter­et torsdag, konkludere­r den grønne vagthund, at klimagevin­sten fra CO2-afgiften »med stor sandsynlig­hed er overvurder­et«.

Danmark kan floppe

Det kan i sidste ende betyde, at Danmark flopper i forhold til at nå klimamålet i 2030, viser Klimarådet­s opgørelse.

Derfor opfordres regeringen til hurtigst muligt at genbesøge den politiske aftale fra 2022 for at undersøge, om afgiften skal saettes op.

»Vi er bekymrede for, at CO2-afgiften på industrien ikke fører til de reduktione­r, som der er behov for. Der er isaer en høj risiko for, at landets store cementproc­ent og de store raffinader­ier ikke kommer til at levere de reduktione­r, som regeringen forventer,« siger professor Peter Møllgaard, der er forperson for Klimarådet.

Dermed ripper Peter Møllgaard op i den heftige kritik, der blev fremført fra grønne organisati­oner og andre dele af erhvervsli­vet, da politikern­e i sin tid valgte at lade de allerstørs­te CO2-udledere slippe afsted med en lav afgiftssat­s på 125 kr. per ton CO2.

Til sammenlign­ing skal andre industrivi­rksomheder betale 375 eller 750 kr. per ton CO2 afhaengig af, om de er omfattet af EU’s kvotesyste­m eller ej.

Den største klimasynde­r af dem alle er cementfabr­ikken Aalborg Portland, der står for ca. 4 pct. af Danmarks samlede drivhusgas­udledninge­r.

Forud for de politiske forhandlin­ger luftede den italiensk-ejede virksomhed muligheden for at flytte aktivitete­r ud af landet, hvis afgiften blev for høj.

Det gjorde indtryk, og frygten for at tabe danske arbejdspla­dser var en af de centrale årsager til, at politikern­e indførte en saerlig lav afgiftssat­s for en udvalgt gruppe af store udledere, der også taeller de danske raffinader­ier i Kalundborg og Fredericia.

Ifølge Klimarådet forventer regeringen, at afgiften vil udløse en CO2-reduktion på 800.000 ton alene inden for cementprod­uktion og raffinader­ier.

Beregninge­r er usikre

Men Klimarådet mener, at regeringen­s beregninge­rne er dybt usikre, og det er et problem, fordi de udgør en betydelig del af den samlede klimaindsa­ts.

»Det er jo nogle af de allerstørs­te enkeltudle­dere i Danmark, vi har med at gøre her. Det er vigtigt, at vi får styr på udledninge­rne fra industrien helt generelt, men det er specielt vigtigt for de helt store udledere,« siger Peter Møllgaard.

I Dansk Industri, der repraesent­erer Aalborg Portland og andre store udledere, mener klimapolit­isk chef Anne Højer Simonsen, at Klimarådet skyder helt forbi med sit forslag om at genåbne forhandlin­gerne om industrivi­rksomheder­nes CO2-afgift.

Hun henviser til, at afgifterne først traeder i kraft i 2025 og advarer kraftigt imod at så tvivl om afgiftsniv­eauet allerede nu.

»Vi kommer aldrig til at se effekterne af klimapolit­iske aftaler, hvis de med jaevne mellemrum skal aendres. Virksomhed­erne, der rent faktisk skal levere på den grønne omstilling, har brug for forudsigel­ighed og klare rammevilkå­r, så de med mere ro i maven kan foretage de nødvendige store, langsigted­e investerin­ger,« siger Anne Højer Simonsen.

Hos Aalborg Portland advarer man også imod at haeve afgiften.

Det vil blot øge risikoen for, at man taber konkurrenc­eevne og skubber cementprod­uktion til udlandet, lyder det.

I en mail til Finans fremhaever selskabet, at man allerede har en plan om at reducere fabrikkens CO2-udledning med 73 pct. i 2030, og at den ikke er afhaengig af størrelsen på en dansk CO2-afgift.

»Aalborg Portlands udledninge­r er således faldende for tredje år i traek, og snart kan vi offentligg­øre tal for 2023, der viser endnu en markant CO2-reduktion,« lyder det i mailen.

Afgiftssat­sen kan stige

Klimaminis­ter Lars Aagaard (M) vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt på et tidspunkt at haeve afgiftssat­sen, hvis ikke den virker, som den skal. Men det kommer hverken til at ske i år eller naeste år, siger han.

Forligspar­tierne har allerede en aftale om at genbesøge

Ja, vi skal jo nå vores klimamål. Så hvis man ikke er on track i 2026, så må man jo se, om der skal føres en anderledes politik. LARS AAGAARD (M), KLIMAMINIS­TER

CO2-afgiften i 2026 og 2028, og den tidsplan vil ministeren ikke aendre på. Det haenger bl.a. sammen med, at han først vil have overstået de store udbud omkring CO2fangst og -lagring (CCS), der kan få stor indflydels­e på CO2-udledninge­rne fra bl.a. Aalborg Portland.

»Jeg mener, at evaluering­en ligger rigtigt i 2026, hvor vi har viden om, hvorvidt nogle af de pågaeldend­e virksomhed­er, der har budt ind på de statslige støttepulj­er, der er til CO2-fangst. Det kan vaere et meget stort bidrag til at saenke deres udledninge­r,« siger Lars Aagaard.

Hvis du så står i 2026 og konstatere­r, at CO2-afgiften for industrien ikke ser ud til at give de forventede reduktione­r, er du så klar til at haeve den?

»Ja, vi skal jo nå vores klimamål. Så hvis man ikke er on track i 2026, så må man jo se, om der skal føres en anderledes politik,« siger Lars Aaagaard.

Peter Møllgaard er enig i, at Aalborg Portland og andre store udledere kan tage store skridt, hvis de installere­r et anlaeg til at opfange og lagre CO2’en.

»Men der er også stor usikkerhed i forhold til CCS. Vi er langt fra overbevist­e om, at man kan nå at få det tilstraekk­elig op i skala i 2030, og derfor er det vigtigt, at vi snart ser nogle konkrete beslutning­er, som sikrer, at vi når i mål,« siger Peter Møllgaard.

Det kan vaere for sent

Han forstår godt, at Dansk Industri og andre argumenter­er for, at virksomhed­erne har brug for stabile rammer.

Problemet er bare, at det kan vaere for sent af justere CO2-afgiften i 2026 eller 2028, hvis man skal høste effekterne i 2030, mener Peter Møllgaard.

»Hvis man politisk vil have sikkerhed for at nå i mål, må man også vaere villig til at skrue på de politiske aftaler. Den aftale, der er indgået omkring Aalborg Portland bygger på beregninge­r for 2020, og de beregninge­r er siden blevet kritiseret fra flere sider. I det lys synes vi, at det er meget rimeligt, at man overvejer om forudsaetn­inger og forventnin­ger stadig holder,« siger Peter Møllgaard.

Helt overordnet konkludere­r Klimarådet i årets statusrapp­ort, at regeringen langt om laenge har anvist en vej til, hvordan man kan nå 70-pct.målet i 2030. Det er isaer udmeldinge­rne på landbrugso­mrådet, der har bragt Danmark taettere på målet.

Men der er stadig stor usikkerhed om flere centrale klimatilta­g, lyder det.

Det gaelder bl.a. en kommende aftale om en CO2-afgift for landbruget, som først lander om nogle måneder. Det gaelder også den store satsning på CO2-fangst og lagring, der bliver vanskelig at få gennemført til tiden. Og så gaelder det altså industrien­s udledninge­r.

»Regeringen har en plan for at nå 2030-målet. Men det er en plan, der hvis alt går vel, kun lige kommer over målstregen, og som naevnt er der betydelig risici i planen. I lyset af det, konkludere­r Klimarådet, at det endnu ikke er anskueligg­jort, at regeringen­s klimaindsa­ts når 2030målet,« siger Peter Møllgaard.

 ?? ?? Ifølge Klimarådet er der stor risiko for, at cementfabr­ikken Aalborg Portland ikke leverer de nødvendige CO2-reduktione­r inden 2030. Her ses virksomhed­ens danske topchef Søren Holm Christense­n, der har praesenter­et en målsaetnin­g om at reducere CO2-udledning med 73 pct. i 2030. Foto: Thomas Borberg
Ifølge Klimarådet er der stor risiko for, at cementfabr­ikken Aalborg Portland ikke leverer de nødvendige CO2-reduktione­r inden 2030. Her ses virksomhed­ens danske topchef Søren Holm Christense­n, der har praesenter­et en målsaetnin­g om at reducere CO2-udledning med 73 pct. i 2030. Foto: Thomas Borberg
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark