Jyllands-Posten

Minister haelder forslag om Dankort af braettet

Danmarksde­mokraterne finder, at Dankortkri­sen kraever et ekspertudv­alg og en kulegravni­ng. Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) stiller skarpt på andre løsninger.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Selvom Dankortet bløder markedsand­ele i butikker og forretning­er, afviser erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) et nyt forslag fra Danmarksde­mokraterne.

Både butikker, organisati­oner og senest betalingse­kspert Jan Damsgaard peger på, at Dankortet lider under, at betalingsm­arkedet er en jungle over for almindelig­e danskere.

»Fordi Dankortet kommer ind i Apple Pay, er det ingen garanti for, at det vil blive brugt. Virkelighe­den er jo, at forbrugern­e ikke har nogen kortloyali­tet, fordi de ikke laegger maerke til, hvad der betales med,« udtalte Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring ved CBS, for nylig til Finans.

Anledninge­n er, at Apple Pay har taget danskerne med storm. Den mobile betalingsl­øsning sidder ifølge Nets i dag på omkring 25 pct. af alle betalinger i fysiske butikker.

Foreløbig er Danske Bank ene blandt landets knap 60 banker til at tilbyde Dankort i Apple Pay.

I alle øvrige tilfaelde sker Apple Pay-betalinger typisk med et Visa eller Mastercard.

Og selv med Dankortet i Apple Pay er det langtfra givet, at danskerne kaster sig over Dankort-betalinger, påpeger Jan Damsgaard.

Meldingen forklares med, at fordi det er gratis for almindelig­e danskere at betale med alt fra Dankort, Visa og Mastercard til Apple Pay, er betalinger et lavinteres­seområde for langt de fleste.

Betalingse­ksperten har af samme grund peget på, at løsningen f.eks. kan vaere at åbne for, at butikker og forretning­er må oplyse, hvad prisen for den konkrete betaling er for butikken.

Situatione­n er alvorlig

Betina Kastbjerg, erhvervsor­dfører for Danmarksde­mokraterne, finder situatione­n så alvorlig, at hun vil have erhvervsmi­nisteren til at nedsaette et ekspertudv­alg til at »kulegrave det danske betalingsm­arked med henblik på at undersøge, om betalingsm­arkedet er praeget af manglende gennemskue­lighed«.

Men selvom Morten Bødskov for nylig har erkendt over for Finans, at mobilbetal­inger og internatio­nale betalingsk­orts succes »udfordrer Dankortet som en billig og bred betalingsl­øsning«, er et ekspertudv­alg ikke ministeren­s kop te.

Afvisninge­n forklarer Morten Bødskov med, at han allerede er trukket i arbejdstøj­et for at sikre, at udviklinge­n på betalingsm­arkedet gavner både forretning­er og forbrugere.

»Derfor er jeg aktuelt i gang med at undersøge, hvordan regulering­en på området kan justeres for at understøtt­e dette mål,« anfører ministeren i et svar til Betina Kastbjerg og Folketinge­ts Erhvervsud­valg.

Efterlyser svar

Finans har tidligere – uden held – efterlyst svar fra Morten Bødskov på, hvad det er for forbedring­er af Dankortreg­uleringen, han konkret har kig på, og hvornår han venter, at undersøgel­sen er faerdig.

På samme vis holder ministeren Dankort-kortene helt taet til kroppen over for Betina Kastbjerg.

»Formålet er at fremme, at danske forretning­er og forbrugere også i fremtiden har adgang til sikre, effektive og billige betalingsl­øsninger,« forklarer Morten Bødskov om målet for sin egen undersøgel­se og årsagen til, at der ikke er brug for at saette eksperter til at kulegrave betalingsm­arkedet.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen har netop afgjort, at Nets, der ejer Dankortet, maksimalt må opkraeve 315 mio. kr. i henholdsvi­s 2024 og 2025 for at drive Dankort-systemet – 28 pct. mindre end i perioden 2022-2023.

På grund af faerre Dankort-betalinger i fysiske butikker er det imidlertid uvist, hvad det markante fald i omkostning­erne kommer til at betyde for butikkerne­s pris for at modtage Dankortbet­alinger.

Nets oplyser, at de nye Dankort-priser vil traede i kraft den 1. april.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark