Jyllands-Posten

Efter kriseår melder Flying Tiger om ny luft under vingerne og fart i butiksåbni­nger

Selskabet bag den danske detailkaed­e melder om nye tider med milliardin­dtjening i driften.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Årene med økonomisk krise afløses nu af fremgang og øget indtjening. Dermed er detailkaed­en Flying Tiger Copenhagen rustet til ny ekspansion med endnu flere butikker. Det skal dog isaer ske på en anden måde end for år tilbage.

Sådan lyder meldingen fra Martin Jermiin, der er adm. direktør for Zebra A/S.

Det er selskabet bag kaeden Flying Tiger Copenhagen med aktuelt 931 butikker i 36 lande, efter at der er kommet fem nye markeder til det seneste år.

Flying Tiger Copenhagen var for få år siden tynget af år med røde tal, og perioden 2018-20 gav således et samlet underskud på ca. 2,3 mia. kr. Det bl.a. efter år med coronanedl­ukning samt åbning af nye butikker i et højt tempo og investerin­ger, der ikke stod mål med indtjening­en.

Detailvirk­somheden fik i 2021 ny ejer, da investerin­gsselskabe­t Treville overtog majoritete­n, og kapitalfon­den EQT trak sig. Siden er der lagt en ny strategi for Flying Tiger, der bl.a. nu har fokus på åbning af butikker sammen med franchisep­artnere på nye markeder.

Et godt år

Regnskabet for 2023 kommer først i løbet af foråret, men adm. direktør Martin Jermiin fastslår uden at gå i praecise detaljer med tallene, at det blev et godt år for kaeden, der i 2022 havde et driftsresu­ltat før saerlige poster på lige over 1 mia. kr.

»Vi havde i fjor det bedste driftsresu­ltat nogensinde, og det vil sige, at vi igen er på den gode side af 1 mia. i driftsindt­jening. Det er vi rigtig stolte af. Det afsluttede år var et nyt i raekken af at laegge fortiden bag os og med en sund udvikling på tvaers af forretning­en,« siger Martin Jermiin.

Han vil endnu ikke praecisere udviklinge­n i omsaetning­en gennem det forløbne år. I 2022 voksede den til 4,8 mia. kr. efter en fremgang på 25 pct og med vaekst på 23 pct. i det afgørende nøgletal – like-forlike, svarende til udviklinge­n i de eksisteren­de butikker.

Det forløbne år er med forskellig­e meldinger om pres på detailhand­len i mange lande i kraft af høj inflation, stigende renter og usikre forbrugere. Martin Jermiin fastslår, at Flying Tiger Copenhagen kom ud af året med vaekst.

»Vi havde også i 2023 en god, positiv udvikling og med bl.a. like-for-like på 3 pct. Vores strategi inden for de kommerciel­le tiltag og det, som vi er kendt for, virker. Det ses også sidst på året, hvor salget omkring halloween var oppe med ca. 20 pct., og hele det samlede julesalg gav en fremgang på 30 pct. i forhold til året før,« siger Martin Jermiin.

Han, der også er del af ejerkredse­n, har sammen med ledelsen samt hovedejere­n, Treville, lagt en ny strategi. Den indebaerer en ambition om at åbne 1.000 nye butikker de kommende fem år, så kaeden fordobles.

Hidtil har Flying Tiger Copenhagen selv isaer drevet butikkerne, men den nye strategi indebaerer øget satsning på frachiseaf­taler med lokale partnere. I den sammenhaen­g er der allerede indgået aftaler om franchiseb­utikker i flere mellemøstl­ige lande, og dertil kommer Asien, hvor Flying Tiger Copenhagen allerede er med butikker i Japan og Korea. Nu er bl.a. Indonesien og Filippiner­ne kommet til.

»I kraft af nye frachiseaf­taler krydser vi, så der i løbet af sommeren samlet vil vaere over 1.000 butikker i kaeden. Der kommer løbende flere nye lande til. De naeste er Tyrkiet og Singapore sammen med partnere.«

Ved indgangen til 2023 havde moderselsk­abet Zebra en negativ egenkapita­l på 1,3 mia. kr.

Det er et resultat af perioden med store underskud, som tyngede selskabet, og i 2020 blev selskabets registrere­de aktiekapit­al også anset for tabt. Af årsregnska­bet for 2022 fremgik det, at virksomhed­ens rentebaere­nde gaeld var steget med 432 mio. kr. i 2022 sammenlign­et med året før og nu er bogført til 3,6 mia. kr.

Det blev dog samtidig oplyst, at der i begyndelse­n af 2023 var forhandlet nye bankaftale­r på plads og indgået en plan om afvikling af gaelden over tre år fra 2024. Det med 100 mio. naeste år, 1,9 mia. i 2025 og 425 mio. året efter.

Fokus på vaekst

Hverken ledelsen i Treville eller Martin Jermiin vil kommentere den aktuelle situation på det område, før regnskabet for 2023 er klar.

Men den adm. direktør fastslår, at der atter er fokus på vaekst og fremdrift i sel

skabet efter et 2023 med gode resultater.

»Den lagte strategi virker. Verden er selvfølgel­ig også blevet et nemmere sted for fysisk detailhand­el end under årene med coronanedl­ukninger, men der er jo noget forskellig udvikling i de 36 lande, hvor vi nu er, men samlet er vi tilfredse med vores egen udvikling,« siger han.

Ud over de nye markeder med franchiseb­utikker fortsaette­r selskabet selv med at drive de store lande i Europa. Hvorvidt selskabet selv der har økonomi til eller ser muligheder for at fortsaette med en hastig ekspansion, siger Martin Jermiin:

»Kernen i Europa er en supersund forretning med en staerk driftsmarg­in. Så det skal vi da klart også bygge videre på. Konceptet er staerkt, men vi er selvfølgel­ig opmaerksom­me på, at det tidligere blev noget overskygge­t af en hastig ekspansion, der måske ikke havde et staerkt nok fundament under sig. Vi har brugt de seneste par år på at støbe det nye, så vi er klar til vaekst på egne markeder og nye.«

 ?? ??
 ?? ?? Flying Tiger Copenhagen har aktuelt over 900 butikker i 36 lande rundtom i verden. Foto: Gregers Tycho
Flying Tiger Copenhagen har aktuelt over 900 butikker i 36 lande rundtom i verden. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark