Jyllands-Posten

Leo Pharmas samlede underskud på fem år er 14,8 mia. kr.

Selv om det er gået bedre i 2023 end året før, er der stadig lang vej til overskud for Leo Pharma.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Medicinalk­oncernen Leo Pharma slog endnu et stort hul i pengekasse­n i 2023. Tallene taler for sig selv:

Selve driften (ebit) viste et underskud på knap 1,7 mia kr., og resultatet før skat blev et minus på godt 2,7 mia. kr., mens underskudd­et efter skat blev på hele 3,6 mia. kr.

Dermed naermer det samlede tab efter skat sig 15 mia. kr. de seneste fem år med helt nøjagtig 14,8 mia. kr. i akkumulere­t underskud. Alligevel lyder der optimistis­ke toner fra medicinalk­oncernen i selskabets årsrapport.

Her haefter ledelsen sig ved, at omsaetning­en gik frem med 10 pct. til naesten 11,4 mia. kr. og at det justerede driftsresu­ltatatet (ebitda) igen landede i positivt område med et plus på 626 mio. kr. mod et underskud året før på godt 1,2 mia. kr.,

»Vores resultater for 2023 viser, at vi gør fremskridt med den transforma­tion, vi har ivaerksat, og at vi leverer på de finansiell­e løfter, vi har givet. Det er lykkedes os igen at opnå et positivt driftsresu­ltat på ebitda-niveau, hvilket skyldes vores målrettede arbejde med at nedbringe omkostning­erne og en staerk fremgang i salget. Vi er tro mod vores strategi og følger den lagte plan,« lyder det fra topchef Christophe Bourdon fra Leo Pharma i en skriftlig kommentar til regnskabet.

Det lykkedes i 2023 at nedbringe de samlede driftsomko­stninger med 14 pct. eller 1,1 mia. kr. Selv om underskudd­et efter skat blev på 3,6 mia. kr., er det en forbedring i forhold til 2022 på 500 mio. kr.

Leo Pharma, der producerer midler mod hudlidelse­r, er blandt verdens førende på området.

I 2024 forudser Leo Pharma en stigning i salget på 4-8 pct. og en yderligere forbedring af driften målt på ebitdanive­au.

»Leo Pharma forventer en betydelig forbedring af resultatet på både ebit-niveau og i resultatet efter skat, selvom begge tal også i 2024 vil vise et underskud,« skriver selskabet om forventnin­ger til i år.

Leo Pharma blev stiftet i 1908, og majoritete­n af aktierne er ejet af Leo Fonden. Selskabet har hovedkvart­er i Danmark og har 4.300 ansatte på verdenspla­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark