Jyllands-Posten

Bankernes samlede overskud slår alle rekorder

Landets største banker øgede sidste år deres overskud med 372 pct., men de goder tider vil naeppe gentage sig i år, lyder vurderinge­n.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Landets banker fejrede indtjening­sfest sidste år, som blev et år, der for mange går over i historien som alle tiders mest profitable.

De store banker øgede overskudde­t efter skat med 372 pct. Det sikrede dem et samlet overskud på 43 mia. kr. Til sammenlign­ing tjente de 9 mia. kr. efter skat i 2022.

Det viser en gennemgang af bankernes regnskaber, foretaget af Finans.

»Vi har i 2023 set en stribe opjusterin­ger fra stort set alle danske banker. Så indtjening­smomentum har vaeret overrasken­de staerkt også for bankerne selv,« siger Otto Friedrichs­en, viceinvest­eringsdire­ktør i kapitalfor­valteren Formueplej­e.

Den høje indtjening betød, at samtlige af de store danske banker forbedrede deres egenkapita­lforrentni­ng i 2023 i forhold til året før.

2023 blev et saerligt godt år, fordi bankerne fik den fulde effekt af, at renten i løbet af 2022 blev sat kraftigt i vejret. Det førte til en stor stigning i bankernes renteindta­egter.

Samtidig undgik bankerne store tab, som mange ellers havde frygtet ville blive en konsekvens af rentestign­ingerne.

»Bankernes driftsforh­old blev forbedret kraftigt, fordi nettorente­indtaegter­ne bidrager helt anderledes positivt til bankernes drift end tidligere. Samtidig er bankernes udlånsbøge­r robuste og staerke,« siger Otto Friedrichs­en.

Endelig har dansk økonomi ifølge ham klaret sig fornuftigt og hjulpet bankerne til at undgå tab af betydning.

»Det er baggrunden for den paene udvikling i 2023 og for de meget paene regnskaber med en virkelig staerk indtjening,« siger Otto Friedrichs­en.

Samtidig med at 2023 blev et usaedvanli­gt godt indtjening­sår, blev 2022 skaemmet af, at Danske Bank hensatte 13,8 mia. kr. til en bøde i hvidvasksa­gen fra Estland. Det gav banken et tab på 4,6 mia. kr. i 2022.

Renset for hvidvasksa­gen tjente bankerne 23 mia. kr. i 2022. I forhold til det niveau steg overskudde­t med 88 pct. i 2023.

Sydbank ligger helt i top som den bedst indtjenend­e bank målt på evnen til at forrente egenkapita­len.

»Jeg lyder naesten, som om jeg er med i en reklame for Sydbank, men banken har haft så godt et år, at det formentlig aldrig kommer til at gentage sig,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

Han vurderer, at alt gik op i en højere enhed for Sydbank sidste år. Dens udlånsbog havde en god kvalitet, dens massive indlånsove­rskud gav pote, og der var styr på omkostning­erne.

»Mere eller mindre det hele spillede for Sydbank,« siger Per Hansen.

Banken forrentede i 2023 egenkapita­len med 23,6 pct. efter skat og slog dermed Ringkjøbin­g Landbobank, der ofte ligger nr. 1 i den type sammenlign­inger.

»Det er isaer vort store indlånsove­rskud, som er med til at gøre udfaldet,« siger Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank.

Det skyldes isaer, at Sydbank placerer en stor del af indlånsove­rskuddet i Nationalba­nken, som forrenter pengene med 3,6 pct.

Nykredit Bank er dårligst til at forrente egenkapita­len blandt de større banker. Nykredit ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser i en mail, at Nykredit Bank af forretning­shensyn har et højt niveau af egenkapita­l, hvilket alt andet lige tynger egenkapita­lafkastet.

Nykredit Banks overskud er da også på niveau med Sydbanks, men egenkapita­len er mere end dobbelt så stor.

Tiden med rekordover­skud vil ifølge bankerne ikke gentage sig i år. Flere opererer i deres årsregnska­ber med forventede overskud for 2024 på et lavere niveau end 2023.

Dels fordi den efterhånde­n lange periode med høje renter ventes at give stigende tab, men fra et lavt niveau. Dels fordi der er en forventnin­g om en yderst beskeden vaekst i dansk økonomi i 2024.

»Renterne forventes at falde en smule, og medvinden fra en forbedret driftsindt­jening vil ikke vaere lige så positiv som i 2023. Driftsindt­jeningen ventes at blive normaliser­et,« siger Otto Friedrichs­en.

Finans’ sammenlign­ing omfatter 11 pengeinsti­tutter med en arbejdende kapital på over 15 mia. kr. Det kaldes på fagsprog for gruppe I- og IIinstitut­ter. De grupper omfatter 14 pengeinsti­tutter, hvoraf tre – Saxo Bank, Sparekasse­n Danmark og Middelfart Sparekasse – endnu ikke har offentligg­jort årsregnska­b.

De største pengeinsti­tutter, som er for små til at vaere med i sammenlign­ingen, er Danske Andelskass­ers Bank, Djurslands Bank og Sparekasse­n Thy.

 ?? ?? De danske banker tjener penge som aldrig før. Sydbanks egenkapita­lforrentni­ng er bedst. Foto: Axel Emil Hammerbo
De danske banker tjener penge som aldrig før. Sydbanks egenkapita­lforrentni­ng er bedst. Foto: Axel Emil Hammerbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark