Jyllands-Posten

Når succes er at vaere til stede i sit eget liv

Kierkegaar­d sagde, at vores fornemmest­e opgave er at vaelge os selv og tage ansvar for den person, man faktisk er. Det mener jeg faktisk, at alle skal gøre, lyder opfordring­en til Louise Orbesen i denne klumme .

-

Jeg mødte Lisbeth Møller en dag sidst i juni 2021, fordi hun havde inviteret sig selv på kaffe. Jeg kendte hende ikke på forhånd, men vi havde en tidligere ansaettels­e hos McKinsey & Co. til faelles, og vores snak den dag afslørede, at det ikke var det eneste.

Vi var optaget af de samme fundamenta­le livsspørgs­mål, og den dag talte vi sammen i flere timer. Som altid, når man møder en åndsfaelle, tog det ene emne det naeste, og til sidst, da Lisbeth havde rejst sig op for at gå, spurgte jeg hende, hvad hun egentlig taenkte, at et succesfuld­t liv er.

»Nogle af de mennesker, jeg respektere­r mest, er dem, der har sat sig ud over det gaengse narrativ og det, vi traditione­lt definerer som succes. Når nogle vaelger at gå en anden vej end ”den rigtige vej”, er det fordi de for alvor har forstået noget om sig selv. Når det er sagt, kender jeg selvfølgel­ig også reflektere­de mennesker med “traditione­l succes”, som er glade for deres valg«.

efter vores møde satte Lisbeth sig på et fly. Hun havde besluttet sig for at bruge et år på at rejse verden rundt, fordi hun havde brug for at gøre noget andet efter flere år i højt tempo. Med en uddannelse som fødevarein­geniør fra Københavns Universite­t og en efterfølge­nde kandidatgr­ad i internatio­nal økonomi fra Sciences Po i Paris tog hun først ansaettels­e i McKinsey og senere i Simple Feast.

»I de år, hvor jeg kørte hårdt på, kunne jeg rationalis­ere det oppe i hovedet og køre videre, men sandheden er, at jeg ikke havde mig selv med. Det var udfordring­en og egoet, der fik mig til at sige ja til muligheder­ne. En dag gik det op for mig, at jeg reelt aldrig selv havde valgt, hvad det var jeg ville, på baggrund af hvem jeg er«.

Nu er der gået to et halvt år siden vores første samtale, og Lisbeth er ikke vendt tilbage til Danmark. Hun bor i Buenos Aires i Argentina, og jeg har ringet hende op for at stille samme spørgsmål som sidst: Hvad er et succesfuld­t liv?

»I dag vil jeg svare, at succes for mig er at vaere til stede i

Et par dage

sit eget liv. Med sig selv, sine omgivelser og med gode relationer.«

tilbage til, men først skal hun fortaelle, hvorfor hun endte med at slå sig ned i Argentina.

»Planen var jo at rejse rundt i verden i et år, men da jeg kom til Buenos Aires, kunne jeg maerke, at jeg skulle blive her. Kulturen repraesent­erede de modsatte vaerdier af det, jeg kendte til. Langsommel­ighed og medmennesk­elighed. Jeg blev optaget af at konfronter­e mig selv med det, jeg havde det svaert med. Jeg begyndte for eksempel at danse argentinsk tango. Førhen levede jeg så ekstremt i hovedet og havde faktisk ignoreret min krops signaler«.

Efter et halvt år i Buenos Aires fik hun muligheden for at blive direktør for en virksomhed, der var kendt som en af verdens bedste indenfor sit felt i fødevarebr­anchen. Hun rejste tvaers over jorden for at tage samtaler om jobbet, men endte med at holde fast i livet i Argentina.

»Det, jeg har gjort de seneste to år, har vaeret noget af det svaereste. Når du skal ud at vaere entreprenø­r for dit eget liv, er der ikke en guide eller model. Det er derfor, jeg kalder det for ”det frie fald”. Man skal turde give sig hen til det, der viser sig. Blive ved med at have tillid til verden og til at det hele nok skal gå«.

Det kommer vi

Som opfølgning på Lisbeths definition på succes spurgte jeg hende, om det var nok bare at vaere til stede i sit eget liv. Havde hun ikke brug for at gøre noget for andre? Give noget tilbage? Hvordan ser hun på sit resten af sit liv?

»Jeg har ingen plan for fremtiden. Jeg prøver at holde mig åben og glaeder mig helt vildt til at se, hvor det fører mig hen. Jeg drømmer om at fastholde friheden og ser det som min største opgave at vaere til stede i mit eget liv. Jeg prøver at bygge en tilvaerels­e, hvor jeg er så meget på plads med mig selv, at jeg kan bidrage på bedst mulige måde til andre«.

Man skal turde give sig hen til det, der viser sig. Blive ved med at have tillid til verden og til at det hele nok skal gå. LISBETH MØLLER,

Lisbeth fortaeller også,

at der er dage med tvivl, og at hun skal kaempe for at holde fast i den grundlaegg­ende tillid.

»Der er stadig noget inde i mig, som jeg skal hele og komme overens med. Jeg er ikke født med en urokkelig tillid til verden, det er noget, jeg skal arbejde med. Jeg har fået nogle gode rutiner med meditation og kropsarbej­de. Men det er et dagligt arbejde«.

»Kierkegaar­d sagde, at vores fornemmest­e opgave er at vaelge os selv og tage ansvar for den person, man faktisk er. Det tror jeg på. Det er det, jeg prøver at gøre. Det mener jeg faktisk, at alle skal gøre,« sagde Lisbeth Møller.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark