Jyllands-Posten

Hug til Royal Unibrew og opdrift til Vestas og Ørsted

- /MarketWire/

Skuffende langsigted­e finansiell­e mål trak torsdag middag Royal Unibrew til bunds i C25-indekset, mens Vestas og Ørsted steg mod toppen med positive vinde fra europaeisk­e branchekol­leger i ryggen.

Øverst satte Zealand Pharma endnu en lukkekursr­ekord.

Samlet set steg eliteindek­set til 1.897,0 eller med 0,6 pct. i forhold til lukkenivea­uet onsdag eftermidda­g, på en handelsdag, som chefaktieh­andler i Danske Bank Mads Zink betegner som en af årets travleste. Ikke mindst fordi de to toneangive­nde benchmark-indeks - det københavns­ke KAX-cap og det internatio­nale MSCI-indeks blev rebalancer­et.

»I dag er det rigtig vigtig at huske på, at der er rebalancer­ing af KAXcap og af MSCI, og det er isoleret set det vigtigste i dag. Der kommer til at vaere nogle gigantiske volumener i markedet – specielt hen mod lukkeaukti­onen. Så det er en af årets fire travleste dage i dag,« siger Mads Zink.

Derudover var markedet fortsat opmaerksom på de makroøkono­miske indikatore­r, hvor ugens vigtigste begivenhed var den amerikansk­e PCE-kerneprisd­eflator, som betegnes som den amerikansk­e centralban­ks foretrukne mål for udviklinge­n i inflatione­n. Torsdag eftermidda­g ramte nøgletalle­t i plet i forhold til forventnin­gerne med en kerneinfla­tion på 2,8 pct. i januar, som drejede stemningen i positiv retning i USA, men som ikke påvirkede det danske eliteindek­s.

Taet på toppen af C25-indekset steg Vestas 3,2 pct. til 191,94 kr., efter at vindmølles­elskabet torsdag fik nyt fra forskellig­e kanter.

Den tyske konkurrent Nordex fremlagde sin prognose for 2024 med forventnin­ger til omsaetning­en, som er staerkere end ventet af analytiker­ne. Desuden løftede Jyske Bank løftet sin anbefaling­en af aktien til "køb" fra "hold" og justerede kursmålet op med 5 kr. til 220 kr.

Derudover var Vestas-aktien ifølge Mads Zink, en af de aktier der havde udsigt til opvaegtnin­g i KAXcap indekset.

Sammen med Vestas steg den "grønne kollega" Ørsted øverst i

C25-indekset 4,5 pct. til 386,70 kr. uden selskabssp­ecifikt nyt.

»Men mon ikke den stiger i takt med stigninger­ne for Vestas og vindmølles­elskaberne, og i Europa ligger forsynings­selskabern­e med den største stigning på sektorbasi­s,« anfører seniorakti­erådgiver Martin Munk i Jyske Bank.

Også i toppen sikrede Zealand Pharma sig endnu en lukkekursr­ekord med et plus på 3,4 pct. til 664 kr.

Løft til Coloplast

Blandt morgenens analytiker­opdatering­er er der et stort løft til Coloplast, der har fået haevet sit kursmål med 28 pct. til 980 kr. fra 765 kr. af finanshuse­t Bernstein.

Medicoakti­en steg 1,4 pct. til 915,80

Taet på bunden i C25-indekset tabte Royal Unibrew 4,0 pct. til 447,60 kr.

Bryggeriet fremlagde sent onsdag regnskab samt forventnin­ger til 2024 og på laengere sigt, som skuffede.

»Der var plusser og minusser i det, men der er lidt mere grus i maskinerie­t i deres langsigted­e forventnin­ger, og det er det, den falder på,« siger Mads Zink. Han anser den negative kursreakti­on som rimelig.

Nederst i indekset lukkede Maersks A-aktie med et minus på 5,0 pct. til 9.350 kr. uden selskabssp­ecifikt nyt.

Rockwool skifter i toppen

Lidt under midterlinj­en i C25-indekset tabte Rockwool 1,2 pct. til 2205 kr.

Isolerings­koncernen oplyste torsdag formiddag, at Jens Birgersson traeder tilbage som topchef og overlader tøjlerne til Jes Munk Hansen, der i dag er topchef i Terma og også medlem af bestyrelse­n i Rockwool.

»Jens Birgersson har et rigtig godt navn og har vaeret en god CEO for Rockwool, og det giver altid lidt usikkerhed, når der skal køres en ny CEO ind,« siger Mads Zink.

»Men der ser ud til, at de har fået fat i en rigtig staerk kandidat,« tilføjer chefhandle­ren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark