Jyllands-Posten

»Jeg hader, hvis en medarbejde­r ikke bruger firmaets penge på en gennemtaen­kt måde«

Allan Muff var taet på at lukke sin virksomhed, inden den for alvor var kommet i gang. Nu runder forretning­en 20 år, og han har som bestyrelse­sformand og hovedejer fundet sin rette plads.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk Send forslag til portraette­r til navne@finans.dk PETER SCHOLLERT, navneredak­tør

Hans plan var efter to år at skifte fra adm. direktør til bestyrelse­sformand. Det endte med, at skiftet skete efter to måneder.

»Når jeg kigger tilbage, kan jeg godt se, at det var den rigtige beslutning, at det skete langt hurtigere. Også selvom det var svaert at slippe det daglige tag i forretning­en,« lyder det fra hovedperso­nen.

Det er Allan Muff, som i sin tid etablerede firmaet State of Wow med salg af kasketter som omdrejning­spunkt. Nu runder virksomhed­en 20 år.

Det langt hurtigere skifte kom i stand, fordi en direktør og et bestyrelse­smedlem i virksomhed­en praesenter­ede Allan Muff for en alternativ plan for et skifte fra topchef til formand.

»Inden planen blev effektuere­t, var jeg havnet et sted, hvor jeg arbejdede så meget, at det gik ud over mit helbred og mit samliv. Jeg sov dårligt, blev nemt arrig og kom nogle gange til at råbe ad folk,« konstatere­r Allan Muff.

Han havde i eget firma rigeligt at se til med blandt andet masser af rejser i Europa og til USA og Asien. Problemet var, at han oveni og med de bedste intentione­r involvered­e sig i alt muligt andet. Det kunne vaere en bestyrelse­spost eller en investerin­g i en ny virksomhed.

Det er nu seks år siden, at 54-årige Allan Muff skiftede placering i den virksomhed, som han stiftede og p.t. ejer 75 pct. af. De øvrige ejere er to direktører i selskabet.

Meditation og kold dukkert

Arbejdet med State of Wow fylder nu omkring 20 pct. af en uge, mens forskellig­e eksterne bestyrelse­sposter laegger beslag på cirka 30 pct.

Resten af ugens arbejdsliv kredser i krydsfelte­t mellem det profession­elle og private om psykologi, filosofi og åndelighed med Mirakel Klubben som et fundament.

»I klubben, som jeg stiftede i 2021, underviser og rådgiver jeg i at håndtere de udfordring­er, som vi alle i et eller andet omfang støder på,« siger Allan Muff.

Han begynder sin dag med at meditere, hvorefter han springer i det kolde vand naer den lejlighed i København, hvor han bor med sin aegtefaell­e, Christina Muff. Hun er keramiker.

»Det er helt afgørende for mig at vaere sammen med en, der kender betingelse­rne for at vaere selvstaend­ig, og min hustru og jeg fejrer, funderer og udvikler sammen,« som Allan Muff udtrykker det.

Han voksede op i Karlebo i Nordsjaell­and med far, mor og bror.

Faren drev en møbelhande­l, da han i anden halvdel af 1960’erne kom i kontakt med Ingvar Kamprad, grundlaegg­eren af Ikea. Her endte faren med at arbejde i en årraekke, inden han i 1990’erne blev selvstaend­ig med forskellig­e virksomhed­er.

»Mens andre i min skoleklass­e ville vaere lønmodtage­re, efterstrae­bte jeg med min far som et forbillede at blive selvstaend­ig,« siger han.

Når Allan Muff legede med sin to år aeldre storebror, var rolleforde­lingen klar: Han kom med en idé, og så udførte storebrore­n den:

»Min bror var den klogeste af os og kunne finde ud af at lave det svaerd, som jeg havde talt så meget om.«

Brødre blev kronraget

Derfor blev Allan Muff tidligt bevidst om, at han ikke nødvendigv­is skulle vaere selvstaend­ig ved hjaelp af noget, som han selv kreerede. Og efter forskellig­e tilløb etablerede han i 2004 State of Wow med salg af kasketter.

Siden kom der huer, halstørkla­eder og handsker på hylderne. Varerne produceres i Kina, hvor firmaet har fem ansatte, og i Vietnam og Europa. Det samlede medarbejde­rtal er godt 30.

»Fortaellin­gen om firmaet kan desvaerre ikke begynde med, at jeg som barn samlede på kasketter. For det gjorde jeg ikke,« siger Allan Muff og griner.

»Jeg har dog en anekdote om, at min mor engang måtte købe en kasket til min bror og mig, fordi min far til hendes store frustratio­n havde fået os kronraget hos en frisør.«

Allan Muff indkøbte i begyndelse­n kasketter med velkendte brands på fronten. Det kunne for eksempel vaere initialern­e for den berømte baseballkl­ub New York Yankees.

Senere blev en del af forretning­sgrundlage­t at producere kasketter på bestilling til firmaer og organisati­oner, for eksempel Ganni, H2O og Roskilde Festival. Et tredje element er blevet at producere kasketter, som firmaet selv designer. De saelges under navnet Upfront, Activate og Statewear.

Firmaets første tre år var hårde. En ting var, at drøm og omsaetning slet ikke hang sammen. Noget andet var, at han endte et sted, hvor han rykkede kunder for penge, samtidig med at han selv kom under pres fra leverandør­er.

Det lykkedes at navigere uden om en lukning. Men de svaere år praeger ham stadig:

»Jeg hader, hvis en medarbejde­r sløser og ikke bruger firmaets penge på en gennemtaen­kt måde. Og jeg spørger mig selv, om vedkommend­e ville have gjort det samme med sine egne penge.«

En podcast i ørerne

Allan Muff oplyser, at han får et mindre honorar som bestyrelse­sformand for State of Wow. Samtidig får han løn fra sit holdingsel­skab, der i årsregnska­bet for 2022 havde en egenkapita­l på knap 22 mio. kr. Via holdingsel­skabet er han blandt andet involveret i etablering­en af en fabrik i Bulgarien. Den skal producere kasketter til State of Wow.

Derhjemme har han det godt med rutineopga­verne opvask og vask af tøj:

»Når jeg, gerne med en podcast i ørerne, laegger tøj sammen eller rydder op i køkkenet, opnår jeg en ro, som jeg saetter stor pris på.«

 ?? ?? Det var lidt af et tilfaelde, at det var kasketter, som blev grundlaget for Allan Muffs forretning. Foto: Stine Bidstrup
Det var lidt af et tilfaelde, at det var kasketter, som blev grundlaget for Allan Muffs forretning. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark