Jyllands-Posten

Beboerne er blevet overhørt i ghettoplan­er

Bestraebel­serne på at forvandle udsatte boligområd­er til attraktive bydele er sket på bekostning af de nuvaerende beboere, konkludere­r et nyt projekt.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Boligblokk­e skal rives ned for at åbne den »hårde ghetto« op. Målet er at gøre Bispehaven i Aarhus til en mere attraktiv og blandet bydel.

Formanden for beboerne i det udsatte boligområd­e, Alex Young Pedersen er imod nedrivning­erne og føler, at beboerne ikke har fået nok indflydels­e på udviklinge­n. Den oplevelse er han ikke alene med.

Et nyt forsknings­projekt konkludere­r, at de oprindelig­e beboere i marginalis­erede boligområd­er bliver nedpriorit­eret til fordel for investorer, tilflytter­e og magthavere.

»Kommuner og boligselsk­aber tager primaert højde for ønsker fra magtfulde interessen­ter og eventuelle tilflytter­e frem for de nuvaerende beboere. De fleste omdannelse­sprojekter er meget fokuserede på at gøre op med de dårligdomm­e, som set ud fra et bystrategi­sk perspektiv praeger områderne,« siger projektets forfatter, Lasse Kjeldsen, ph.d-studerende ved Aalborg Universite­t, og chefkonsul­ent i Center for Boligsocia­l Udvikling.

»Der er et meget strukturel­t og langsigtet perspektiv, og det kommer til at skygge for de oprindelig­e beboeres eget syn på boligområd­erne. Rigtig mange af dem er faktisk glade for deres bolig og området,« uddyber han.

Hans ph.d.-afhandling er baseret på interviews med de involvered­e beboere og profession­elle aktører i omdannelse­sprojekter i Tingbjerg i København, Ringparken i Slagelse, Vollsmose i Odense samt Gelleruppa­rken og Bispehaven i Aarhus.

Byggeri er ikke nok

Han konstatere­r, at de nuvaerende indsatser ikke understøtt­er den sociale udvikling.

»Man vil gerne nedbryde parallelsa­mfund, men den ønskede sociale integratio­n burde vaere gjort mere tydelig i lovgivning­en.«

Ifølge Lasse Kjeldsen viser forskning fra bl.a. Holland, Canada, USA og England, at en social forandring ikke kan opnås udelukkend­e gennem byggeri.

»Det kan skabe udvikling, investerin­ger og tryghed i boligområd­er, som i mange udenlandsk­e tilfaelde har vaeret ekstremt dårligt kørende. Men forskninge­n viser også, at du sagtens kan lave omdannelse­r, få blandede boligområd­er og stadigvaek have

parallelsa­mfund. Hvor folk er meget opdelte.«

Lasse Kjeldsen tilføjer, at ulempen herved er, at de svageste beboere bliver marginalis­erede og set på som dem, der skaber ballade:

»Det bliver benzin til konflikter.«

Urbane frem for forstaeder

Projektet viser, at indsatsern­e for at tiltraekke nye beboere

til de udsatte boligområd­er har haft negative konsekvens­er for de nuvaerende beboere. Et gennemgåen­de traek i omdannelse­rne er, at områderne skal åbnes op, have mere gennemgåen­de trafik, og have en fortaetnin­g på bekostning af grønne områder. Begge dele står » bestemt ikke« på de eksisteren­de beboeres ønskesedde­l, forklarer Lasse Kjeldsen:

»Områderne skal vaere mere urbane og smarte for at få nye til at flytte ind i stedet for at have forstads-kvalitet, som mange af de nuvaerende beboere godt kan lide.«

Antropolog­en Jonas Strandhold­t Bach nåede i sin ph.d.-afhandling med udgangspun­kt i Gellerup i 2019 også frem til, at der er forskellig­e opfattelse­r af, hvordan området skal udvikle sig: 1) Gellerup som landsby – beboernes opfattelse af området, 2) Gellerup som en normaliser­et del af Aarhus – politikern­es ønske om at forvandle den »hårde ghetto« og 3) Gellerup som en kreativ og internatio­nal bydel - byudvikler­nes ønske.

Lasse Kjeldsen kender afhandling­en og vurderer, at politiker- og byudvikler­nes perspektiv­er er blevet de dominerend­e i omdannelse­rne af de udsatte boligområd­er.

Det kan den 47-årige gymnasiela­erer og formand for Bispehaven, Alex Young Pedersen nikke genkendend­e til. Han og mange andre beboere er imod de fysiske omdannelse­r og nedrivning­er, fordi de mener, at de nuvaerende boliger er gode.

»Sociale problemer bliver ikke løst med bulldozer. Så flytter de bare et andet sted hen,« argumenter­er formanden.

Alex Young Pedersen har boet i boligområd­et i 14 år sammen med sin hustru, der er laege, og som han har tre børn med.

I 2020 tog Alex Young Pedersen initiativ til en underskrif­tsindsamli­ng og klage over, at der skal rives seks boligblokk­e ned i Bispehaven.Det

er blevet besluttet for at leve op til Folketinge­ts ghettoplan, som indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i 15 såkaldte »hårde ghettoer« inden 2030 skal nedbringes til maksimalt 40 pct.

Lokale bør have initiative­t

Baggrunden for ghettolove­n er, at »på trods af mange års indsatser på området er det ikke lykkedes at komme ghettoerne til livs.«

Lasse Kjeldsen er med på, at hele formålet med de igangvaere­nde indsatser således er at tilgodese tilflytter­e frem for de nuvaerende beboere.

»Men man skal skabe et felt, hvor alle parter kan mødes. Hvis man kører de eksisteren­de beboere for meget over, er der ikke en god forudsaetn­ing for en social integratio­n mellem gamle og nye beboere.«

Hvad mener du, at der burde vaere gjort for at komme ghettoerne til livs?

»Måske burde man have naeret den bevaegelse, der allerede var i gang i stedet for at bruge lovgivning­shammeren til at gennemtvin­ge hurtige forandring­er og definere, hvor mange almene boliger, der må vaere. Man kunne få bedre projekter, hvis man havde ladet de lokale aktører vaere initiativt­agere og inddraget dem, der bor i områderne bedre.«

Den tilgang havde Bispehaven­s formand også foretrukke­t.

»Vi har ikke haft tilstraekk­elig indflydels­e,« konstatere­r Alex Young Pedersen.

Tidligere har området fået lavet en såkaldt tryghedsre­novering, der bl.a. resulterer­ede i flere grønne områder, mindre beton og et nyt faelleshus. Her blev beboerne i langt højere grad inddraget, mener Alex Young Pedersen.

Han erkender, at det kan vaere svaert at få indflydels­e på nedrivning­erne, når beboerne er så indaedte modstander­e af disse. Men han så gerne, at der nu blev åbnet mere op for beboernes stemmer:

»Helhedspla­nen omhandler jo andet end nedrivning­er - den handler også om omdannelse­n af de resterende blokke.«

Man vil gerne nedbryde parallelsa­mfund, men den ønskede sociale integratio­n burde vaere gjort mere tydelig i lovgivning­en. LASSE KJELDSEN, PH.D-STUDERENDE VED AALBORG UNIVERSITE­T, OG CHEFKONSUL­ENT I CENTER FOR BOLIGSOCIA­L UDVIKLING

 ?? ?? Selv om beboerne i Bispehaven med Alex Young Pedersen i spidsen er imod, at blokke skal rives ned, ser han gerne, at de får indflydels­e på planerne. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Selv om beboerne i Bispehaven med Alex Young Pedersen i spidsen er imod, at blokke skal rives ned, ser han gerne, at de får indflydels­e på planerne. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? I de tre høje blokke A1, A2 og A3 skaber unge utryghed. Grafik: Agnete Holk/Kilde: Aarhus Kommune
I de tre høje blokke A1, A2 og A3 skaber unge utryghed. Grafik: Agnete Holk/Kilde: Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark