Jyllands-Posten

Markant fald i udgifter til vikarer i aeldreplej­en

Aarhus Kommune har brugt 36 millioner kroner faerre på vikarer i aeldreplej­en i 2023.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk

Alarmknapp­erne bimlede og bamlede i efteråret 2022. Udgifterne til vikarer var på vej op over 100 millioner kroner, og alle ledere i aeldreplej­en fik et dekret om ikke at hyre eksterne afløsere.

Nu viser tallene for 2023, at kurven for vikarforbr­uget blev knaekket, og hvor der i 2022 endte med at blive brugt 92 millioner kroner, var omkostning­en sidste år på 56 millioner, hvilket svarer til et fald på knap 40 procent.

Man er dermed tilbage på sporet, lyder det fra pleje- og rehabilite­ringschef ved Aarhus Kommune Jens Bejer Damgaard.

»Den indsats, vi satte i gang sidst i 2022, baerer nu frugt, og så er vi også hjulpet på vej af, at efterdønni­ngerne af corona ikke er voldsomme laengere,« siger Jens Bejer Damgaard og minder om, at en corona-sygemeldin­g i begyndelse­n af 2022 stadig var lig med isolation derhjemme.

»Det var jo sådan, at man skulle hjemsendes ved en positiv prøve og blive hjemme, indtil man var symptomfri igen. Det gør jo en kaempe forskel for vores sygefravae­r, at det ikke er sådan laengere,« siger Jens Bejer Damgaard.

At sygefravae­ret er vaesentlig­t reduceret er dog kun en del af forklaring­en, lyder det fra pleje- og rehabilite­ringschefe­n. Mange af de medarbejde­re, man tidligere har hentet ind via eksterne vikarburea­u, har kommunen i dag ansat:

»Det kunne simpelthen bedre betale sig for os at ansaette mange af de medarbejde­re, i stedet for at hyre dem ind udefra. Men vi har også gennemgået bemandings­profilerne med en taettekam for at se på, hvor mange vi egentlig har brug for. Lederne har gjort et stort stykke arbejde for at tilrettela­egge arbejdet bedst muligt, og det er det arbejde, der nu giver pote,« siger Jens Bejer Damgaard.

56 millioner kroner til vikarer er stadig en stor post, skal vikarforbr­uget laengere ned?

»Gerne for mig. Vi kommer aldrig i nul, fordi der er behov for fleksibili­teten. Det er isaer i ydertidspu­nkterne, som aften, nat og weekend, at vi bruger de iøvrigt dygtige vikarer. Jeg vil sige, at nu ser det fornuftigt ud, men vi fastholder da den indsats, vi er i gang med, og ser, om vi kan presse vikarudgif­terne endnu laengere ned.«

Faerre vikarer vil også bidrage til en bedre hverdag for både medarbejde­re og borgere, understreg­er chefen:

»Brug af vikarer er mere bøvlet både for medarbejde­rne og for borgerne. Hvorimod bevaegelse­n mod at ansaette personale har den klare fordel, at medarbejde­rne er oprettet og kender vores it-systemer. De indgår også løbende i vores kompetence­udvikling, og frem for alt vil de vaere mere kendte af de borgere, de skal ud til.«

På vej ned nationalt

Ifølge senioranal­ytiker ved Vive, Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd, Emmy Hjort-Enemark Topholm er forventnin­gen generelt, at kommunerne­s udgifter til vikarer vil vaere faldet i 2023, selvom hun ikke kender de eksakte tal.

»Udover at efterdønni­ngerne af corona-restriktio­ner er overstået, så har der vaeret et øget fokus på at nedbringe udgifterne og ikke bare automatisk trykke på vikarknapp­en,« siger Emmy Hjort-Enemark Topholm, der var hovedforfa­tter på en rapport fra

Vive, der sidste år viste, at kommunerne­s udgifter til vikarer samlet set var steget fra 1,5 mia. kr. i 2018 til 2,2 mia. kr. i 2022.

Ifølge senioranal­ytikeren er vikarer noget af det, der presser kvaliteten af aeldreplej­en allermest:

»Kontinuite­t og kendskab er det vigtigste, når vi taler kvalitet i aeldreplej­en. Derfor er et lavt vikarforbr­ug altafgøren­de. Det presser personalet, hvis der hele tiden kommer nye, som skal saettes ind i arbejdsopg­averne, og det giver større risiko for fejl. Samtidig er de kendte ansigter vigtige for de aeldre, så de ikke bliver utrygge, og deres hjem ikke bliver banegårdsl­ignende,« siger Emmy HjortEnema­rk Topholm.

Hun opfordrer til, at man bliver ved med at have fokus på at ’holde fingrene fra vikarknapp­en’:

»Det er bestemt ikke godt at have et stort omfang af vikarer, men det skal også ses i lyset af den situation, aeldreplej­en er i, hvor rekrutteri­ng af personale er udfordret. Men kommunerne bør kontinuerl­igt kigge på, hvordan man minimerer brugen af vikarer.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark