Jyllands-Posten

Kaempe akvarium er vaek, og vaerelser har fået en overhaling: Ny forpagter lover at bevare Hotel Royals sjael og historie

De første forandring­er er synlige på Hotel Royal, som er midt under omfattende renovering til 20 mio. kr.Fokus er på at skabe en balance mellem det nye og gamle, fortaeller hotelchef.

- JONAS WREDE HANSEN Jyllands-Postens lokalavise­r jonas.w.hansen@dinavis.dk

disse vaegge kunne tale.

Mon ikke at det er et ønske, som flere gaester gennem tiden har haft, når de har indlogeret sig på et af Hotel Royals vaerelser? 186 års aarhusians­k historie gemmer sig her. De fleste af fortaellin­gerne er ufortalte og forbliver sådan, imens andre er skrevet ned, genfortalt og helt sikkert er blevet pyntet med tiden.

Det var her datidens store skuespille­rinde Johanne Luise Heiberg i 1871 efter sigende blev vaekket tidligt om morgenen af støj fra gaden og i hotellets gård så den mest ildelugten­de mødding, hun nogensinde havde set.

Det var her, at hotellets tjeHvis nere en januarafte­n i 1945 blev hentet af det tyske sikkerheds­politi, fordi officerer havde fået stjålet pistoler ved et stort selskab på hotellet.

Verdensstj­erner som Lana Del Rey og Madonna har boet her. Førstnaevn­te satte sig vist i strømpebuk­ser i receptione­n for at føle sig hjemme, imens sidstnaevn­te bookede i alt 51 vaerelser.

»Der er rigtig mange fornok taellinger. Hvad der er skrøner, er svaert at afgøre, men det er klart, at hotellets historie betyder noget for mange og også for os,« fortaeller hotelchef Line Olesen.

Renovering for 20 mio. kr.

Nu er hotellet midt i en gennemgrib­ende forvandlin­g, som forventes at løbe op i 20 mio. kr., når det hele står faerdigt i maj. Men historien får også lov til at fylde, når håndvaerke­rne har sat deres punktum – der skal vaere en balance mellem det nye og det gamle, lover hotelchefe­n.

»Vi ved, at hotellet er en kulturinst­itution i historiske rammer. Derfor bliver 80 pct. af interiøret også genbrugt. Der er jo snedkerlav­ede møbler, der er brugt rigtig mange timer på. Det er bestemt ikke en billig løsning, vi har valgt

LINE OLESEN, HOTELCHEF, HOTEL ROYAL

ved at ompolstre, slibe ned og lakere om, men det er et aktivt valg for at holde fast i historien,« fortaeller Line Olesen, da hun viser rundt i den ene fløj, der er så godt som faerdigren­overet.

Små, vigtige detaljer

Her er vaeggene fra top til og med fodliste malet i den samme lyse grålige farve, hvilket giver et noget anderledes udtryk end før, hvor mørkerøde nuancer var dominerend­e. I vaerelsesg­angene er der sat små spots op i loftet, som lyser ned på vaerelsesn­umrene, og på vaeggene er der sat lister op for at lave en naturlig indramning af de kunstvaerk­er, som pryder dem. Små detaljer vil nogle måske mene, men det er også dem, som hotellet vil fremhaeve med renovering­en.

»Vi vil gerne give gaesterne royale rammer, hvor der er taenkt over det hele. Lige fra dufte og lyde til den atmosfaere, som møder gaesterne, uanset hvilket rum de traeder ind i. Hotellet skal tale til alle sanseindtr­yk,« forklarer hotelchefe­n og tilføjer:

»Vi har også fået en lysdesigne­r til at justere gløden i lamperne, så rummene får det helt rigtige lys.«

Det er den svenske arkitektog indretning­svirksomhe­d Semr & Masson, som med arkitekt Pia-Cally Wendt i spidsen har udformet renovering­en.

»Hun har vaeret med lige siden overtagels­en af forpagtnin­gen med flere inspiratio­nsture og overnatnin­ger for at maerke stemningen, så hun rigtigt kunne fornemme, hvad det er for et hotel, og hvad det kan,« fortaeller Line Olesen.

»Der er heller ikke to vaerelser, som er ens. De har lavet designopla­eg til hvert vaerelse, så der er virkelig taenkt på alt,« indskyder Lars Abildgaard, som siden januar har vaeret teknisk chef på Hotel Royal.

Han har til opgave at koordinere de forskellig­e arbejdsopg­aver og sparre med håndvaerke­re. En opgave, der ikke har vaeret helt uden overraskel­ser i en gammel bygning som Hotel Royals.

»Der kommer nogle små bump på vejen, og dem forsøger vi at få løst bedst muhvilket Da vi lavede gulvvarme, skulle vi have lukket varmesyste­met ned, hvilket der ikke var taget højde for tidligere, så vi måtte lukke varmen ned for hele hotellet inklusive kasinoet. Og det var altså i begyndelse­n af januar måned, hvor der var minusgrade­r udenfor,« fortaeller Lars Abildgaard.

Farvel til ikonisk akvarium

Udfordring­er var der også, da det kaempe store, ikoniske akvarium i lobbyen blev fjernet i begyndelse­n af året.

»Det var så stort, at vi ikke kunne baere det ud, så det skulle brydes ned på stedet.

Glaspartie­rne var så store, at vi var nødt til at knuse dem. Da det var overstået, opdagede vi, at der var fjernvarme­rør omme bag ved akvariet, hvilket vi ikke vidste, men fandt ud af sent den fredag eftermidda­g. Og så måtte vi ellers i gang med at finde ud af, hvordan vi kom omkring det, hvilket endte med en større installati­on,« lyder det fra Lars Abildgaard.

Saerligt lobbyen fremstår i dag helt anderledes, end den gjorde før. Det røde gulvtaeppe er blevet afløst af et lyst mosaikgulv, og hvor det store akvarium tidligere udgjorde hotellets store receptions­ligt. disk, er der nu åbnet og gjort plads til en noget mindre pejs. Men Line Olesen erkender, at det ikke var helt smertefrit for alle at sige farvel til akvariet, som i over 20 år har vaeret en fast del af Hotel Royals identitet:

»Der var mange følelser i det, og det har også vaeret fotografer­et adskillige gange.«

Hvorfor valgte man så at fjerne akvariet?

»Vi arbejder med, at vi meget hellere vil interagere med vores gaester, så vi har valgt en receptiono­pstilling, der er meget anderledes fra andre hoteller. Vi vil gerne stå på gulvet. Vi vil ikke gemme os bag en computersk­aerm eller en stor receptions­disk, men vaere i øjenhøjde med vores gaester og følge dem til dørs,« forklarer hotelchefe­n.

Navne til vaerelser

I lobbyen er der stadigvaek plads til den velkendte elevator, som ifølge Line Olsen er den aeldste fungerende i Nordeuropa. Den skal der ikke røres ved.

»Nej, det skal der ikke. Den bliver selvfølgel­ig bevaret, også spiller sammen med, at vi har respekt for hotellets historie og de fine fortaellin­ger, som der har vaeret gennem tiden,« fortaeller hun og fortsaette­r igen ad samme spor:

»Vi ved også, at der er flere kendte personer, som gennem tiden har haft en saerlig tilknytnin­g til Hotel Royal. Vi har vaeret ude i, om specifikke vaerelser skal navngives efter en person, som har haft en relation til dem. Det er ikke noget, vi har ført ud i livet endnu, men det kan godt vaere, at det bliver genoplivet sammen med, at vi får mere styr på historien.«

H.C. Andersen kunne vaere et bud på et navn til et vaerelse, ligesom det vil vaere oplagt at navngive vaerelse 210 efter Kim Larsen, indskyder hotelchefe­n.

Her indspilled­e nationalsk­jalden nemlig et par sange til sit sidste album kort før sin død i 2018. Det bliver alle gaester mindet om, så snart de traeder ind på vaerelset, hvor der på vaeggen er opsat en plade med overskrift­en:

”Hvis disse vaegge kunne tale.”

 ?? ?? Der er sket en del i Hotel Royals lobby, hvor det store gulvtaeppe er blevet afløst af et mosaikgulv, og akvariet er fjernet for at åbne rummet mere. Foto: Helle Arensbak
Der er sket en del i Hotel Royals lobby, hvor det store gulvtaeppe er blevet afløst af et mosaikgulv, og akvariet er fjernet for at åbne rummet mere. Foto: Helle Arensbak
 ?? ?? Ifølge hotelchef Line Olesen og teknisk chef Lars Abildgaard er der fokus på at bevare Hotel Royals historie midt i den omfattende renovering. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Ifølge hotelchef Line Olesen og teknisk chef Lars Abildgaard er der fokus på at bevare Hotel Royals historie midt i den omfattende renovering. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? Foto: Helle Arensbak ?? Alle vaerelser er forskellig­e, men den grålige farve går igen. 80 pct. af interiøret har fået nyt liv og bliver genbrugt.
Foto: Helle Arensbak Alle vaerelser er forskellig­e, men den grålige farve går igen. 80 pct. af interiøret har fået nyt liv og bliver genbrugt.
 ?? ?? I lobbyen er der lagt et stort mosaikgulv som erstatning for det store, røde gulvtaeppe.
Foto: Helle Arensbak
I lobbyen er der lagt et stort mosaikgulv som erstatning for det store, røde gulvtaeppe. Foto: Helle Arensbak
 ?? ?? Hotellet skal tale til alle sanseindtr­yk.
Hotellet skal tale til alle sanseindtr­yk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark