Jyllands-Posten

Traditions­maerke lancerer årets hidtil vildeste prisfald på ny elbil

Der går ikke en uge uden nye prisfald på elbiler, men nu overgår japanske Honda alt, hvad vi tidligere har set. Det siger markedsana­lytiker Jan Lang.

- CHRISTIAN SCHACHT

Honda, maerket, der for år tilbage naermest var synonymt med den japanske BMW på grund af avanceret teknik og traditione­lt fremragend­e køreegensk­aber, har levet en hensygnend­e tilvaerels­e herhjemme de seneste år.

Priserne har vaeret for høje, og den nye elbil med det spøjse navn e:NY1 fik i efteråret en lige så uforståeli­g høj pris.

Det aendrer sig i den grad nu, hvor importøren er ude med en vild udmelding.

Selvom den blev sat ned allerede inden lanceringe­n, så kostede den 330.000 kr. som basisudgav­e, og med en raekkevidd­e på 412 km var det alt for dyrt i forhold til den allestedsn­aervaerend­e Tesla Model Y til naesten samme pris.

Salget udeblev da også, og mens denne historie bliver skrevet, kører der kun 53 eksemplare­r af bilen med et batteri på 68 kWh rundt i Danmark.

Nu vender den danske importør så rundt på en tallerken, for nu er elbilen, som er en halv klasse mindre end Model Y og snarere er konkurrent til bl.a. Hyundai Kona og VW ID.3, pludselig blevet billig.

Den falder med op til 86.000 kr. den 1. marts. Det gaelder topmodelle­n Advance, der stryger fra 361.000 kr. til 275.000 kr. Nedsaettel­sen på basismodel­len Elegance er lige så bemaerkels­esvaerdig, for den ryger nu ned i kun 255.000 kr., et fald på 75.000 kr.

En prisnedsae­ttelse på hele 24 pct. er naermest et stykke danmarkshi­storie, ifølge en ekspert.

»Det må vaere ny rekord. Jeg har aldrig hørt om så stort et procentvis fald før, den er røget to klasser ned i pris,« siger Jan Lang, som er markedsana­lytiker hos Bilbasen, og understreg­er, at Honda nu koster det samme som de små BYD Dolphin, Opel Corsa og Peugeot e-208, men i modsaetnin­g til disse er en regulaer familiebil.

»Den går ind i den endeløse raekke af biler, der er blevet prissat skaevt i markedet, og konsekvens­en blev taget for sent. Som importør er det vigtigt at få nogle biler ud at køre. Man kan godt tro, at hvis bilerne er for dyre, så gør det ikke noget, men det er vigtigt, at der kører nogen på vejene.«

Jan Lang mener, at Honda måske skal gøre endnu mere.

»Den melder sig ind i klubben af maerker, der ikke har solgt. Det gør den mere interessan­t, men jeg er i tvivl, om folk kender den, og om det får en betydning. Det, som Honda skulle have gjort for at gøre det komplet, er at have en privatleas­ingkampagn­e,« siger han.

Flere besparelse­r

Faktisk er besparelse­n dog endnu større, for samtidig leverer Honda metallak med i prisen, der normalt koster 10.000 kr., og smider så lige en gratis servicekon­trakt på fem år med i prisen, så service i denne periode er uden beregning. Alle modeller og farver er til omgående levering, oplyser Honda.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Honda om, hvordan det overhovede­t kan lade sig gøre med så gigantisk en procentvis prisnedsae­ttelse, men maerket er ikke vendt tilbage.

Den går ind i den endeløse raekke af biler, der i første omgang blev prissat skaevt i markedet. Jan Lang, markedsana­lytiker hos Bilbasen

Billigst i klassen

Honda er nu billigere end alle konkurrent­erne, f.eks. i forhold til Hyundai Kona, der for få dage siden blev sat ned i pris og nu koster fra 280.000 kr., og Cupra Born til samme pris, som også er blevet prisjuster­et – for blot at naevne nogle få.

Jyllands-Posten har testet Honda e:NY1, der er bygget i Kina, og fandt dens rigelige pladsforho­ld på bagsaedet og det store bagagerum tiltalende, mens interiøret er moderne og godt bygget, og den kører sågar ganske sportsligt, og udstyret er generelt omfattende.

Ulemperne handler isaer om ladehastig­heden ved lynladning på kun 78 kW.

Den moderate raekkevidd­e på 412 km er ikke vaerre end hovedparte­n af konkurrent­erne, men der er ikke mulighed for anhaengert­raek.

Grundlaegg­ende er bilen sat op i undervogne­n mod komfortabe­l kørsel, men desvaerre er de 204 hestekraef­ter bestemt ikke lydløse.

Ved accelerati­on er der rigeligt med S-togs-lyd fra elmotoren, og forhjulene vil gerne snurre rundt ved igangsaetn­ing, medmindre man traeder ganske let på speederen.

Det var sådan, de første asiatiske elbiler opførte sig for år tilbage.

 ?? ?? Honda e-NY1 er en mellemstor elektrisk SUV og er nu faldet meget voldsomt i pris. Foto: Lars Krogsgaard
Honda e-NY1 er en mellemstor elektrisk SUV og er nu faldet meget voldsomt i pris. Foto: Lars Krogsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark