Jyllands-Posten

Er det her overhovede­t en rigtig Volvo eller hvad?

Volvo EX30 har vakt mere opmaerksom­hed end nogen anden Volvo i nyere tid. Den store test viser, at EX30, der er helt anderledes end andre Volvo'er, overbevise­r på adskillige områder, men samtidig afsløres der en betydelig maengde potentiale for forbedring

- CHRISTIAN SCHACHT

Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra 333333

»Screw down your expectatio­ns,« som Richard Møller Nielsen sagde, inden den gamle landstraen­er gjorde Danmark til europamest­re ved EM i 1992 i Sverige. En taktik, som vores svenske venner hos Volvo måske burde tage til sig, inspireret af landstraen­erens legendaris­ke realisme og pragmatisk­e fodboldfil­osofi. Det hele bliver lidt lettere, hvis forventnin­gerne ikke er alt for høje på forhånd. Eller i hvert fald realistisk­e.

Jeg kan ikke huske en Volvo, der har fået så meget trommehvir­vel, i høj grad pisket op af Volvo selv. Men naturligvi­s lod vi journalist­er os også rive med af begejstrin­gen.

Rygterne havde summet laenge om en ny lille elektrisk charmetrol­d på fire hjul, men da Volvo endelig løftede sløret for EX30 den 9. juni sidste år, var det, som om den lille elbil invaderede nyhedsstrø­mmen, hjulpet godt på vej af en startpris på kun 275.000 kr. Det var jo som at tilbyde gourmetmid­dage til fastfoodpr­iser. Overskrift­erne skrev naesten sig selv, selvom de fleste nok havde øje på versionen med den laengere raekkevidd­e til 310.000 kr.

Nogle gange klamrer vi os til troen på, at det umulige kan blive muligt – lidt som at håbe på solskinsda­ge i en dansk vinter. Men virkelighe­dens første spand kolde vand i ansigtet kom under praesentat­ionen af bilen under mere sydlandske himmelstrø­g i begyndelse­n af november.

»Den svigter det klassiske Volvo-dna,« proklamere­de kollega Jens Høy, mens visse andre danske medier tilsynelad­ende havde glemt at tage de kritiske briller på.

Lad os begynde med det helt åbenlyse: det svenske flag i forsaedet i en elbil bygget i Kina på en kinesisk platform fra ejeren Geely. Det er malplacere­t. Er Volvo EX30 så en wannabe-Volvo, eller er det stadig en aegte Volvo?

Svaret er uhyre nuanceret, men jeg forsøger at finde svaret i løbet af de naesten to uger, jeg havde bilen til test.

Og ja, på mange måder er Volvo EX30 en charmerend­e lille elbil, der byder på god komfort, masser af motorkraft, og som synes at vaere skabt til livet i storbyjung­len. Men den virker også en anelse som en kage, der kunne have brugt lidt laengere tid i ovnen.

Mange småfejl

Så før vi dykker ned i lovsange om Volvo EX30, skal vi lige vende de små irriterend­e detaljer – direkte fra ”Det kunne have vaeret bedre”-sektionen af min notesblok:

Ratvarmen taender og slukker vilkårligt, der vises ingen kW på skaermen under opladning, one-pedal drive har ingen indstillin­gsmulighed og er for svag, Apple Carplay er endnu ikke klar, den elektronis­ke nøgle er ikke operatione­l, der er ingen panikhåndt­ag tilgaengel­ige, der er intet lys i makeupspej­let, elruderne kører ikke automatisk op, bogstavern­e på skaermen er meget små, f.eks. ved visning af raekkevidd­e.

Mange af dem bliver givetvis opdateret hen ad vejen, men for at denne anmeldelse ikke ender som afrapporte­ring fra it-udviklerne, så bruger jeg ikke mere plads på det nu. Lad os i stedet vende blikket mod, hvordan jeg oplever den nye EX30, som jeg tester i udgaven med det største batteri og topudstyre­t Ultra.

Prisen er 361.100 kr. plus en saerlig lakering og interiør, så den lander på 372.625 kr. Så er vi jo pludselig oppe i Tesla Model Y-, Skoda Enyaq- og VW ID.4-land. De billigere EX-varianter giver da også mere mening rent økonomisk.

Designet giver også mening. For det første ser det fortsat knagende godt ud. Den er bare cool og ser på forunderli­g vis større ud, end den egentlig er. Den er hverken klodset eller aggressiv i sit udseende. Bare elegant.

Forvirrend­e betjening

Så er der interiøret, som er en mere komplicere­t affaere. Hele betjeninge­n er baseret på skaermen i midten, men heldigvis er der dog stilke ved rattet til vinduesvis­kere og nogle knapper i rattet. Men det aendrer ikke på, at man ender med at bruge mere tid på at stirre ind i skaermen end ind i øjnene på den første date – og det hjaelper ikke, at talestyrin­gen opfører sig som en teenager med høretelefo­ner; den hører, hvad den vil.

EX30 vil også vaere den første Volvo, der tilbydes med trådløs Apple Carplay, lød det tilbage i juni, men det er stadigvaek ikke installere­t.

Så er der det med størrelsen. Jeg indstiller forsaedern­e til mig selv, og mine to døtre på 14 og 17 siger, at de da godt kan vaere deromme, men ”far, vi skal ikke køre for langt, vel?” Vaerre går det, da jeg forsøger at installere min sidemakker fra redaktione­n deromme.

Han er godt og vel 185 cm, og var det ikke for min assistance, så sad han der stadigvaek tilbage i den fastklemte situation. På bagsaedet finder voksne sig simpelthen spaerret inde som surstrømmi­nger i en dåse. Selv den lille Jeep Avenger er mere rummelig. Selve bagagerumm­et er dog til den paene side. Ude foran er der et meget lille frunk til ladekabler.

Det, der til gengaeld også slår mig, er den høje komfort. Volvo har valgt en ganske blød opsaetning af undervogne­n, og det passer på mange måder perfekt til den kompakte bybil, der oftest vil befinde sig på storbyens ofte ujaevne asfalt. Den glimrende komfort betyder så, at køreegensk­aberne ikke er saerligt interessan­te og slet ikke, fordi styretøjet er upraecist og meget letgående.

En tur på motorvejen afslører et velfungere­nde system af køreassist­enter, der både holder afstand til forankøren­de og holder bilen i sporet. Som saedvanlig kan du aendre tidsinterv­allet til bilen foran. Men igen kun ved at dykke dybt ned i skaermmenu­en, hvor det er normalt for biler at have en knap på rattet til dette. Samtidig virker lydniveaue­t til den høje side ved vindstøj.

Basismotor­iseringen er med hele 272 hk fra en elmotor, der traekker baghjulene. Bilen er ingen sinke og kan spurte til 100 km/t. på kun 5,3 sek. Et tap med en tåspids på speederen, og den farer vaek som en anden Emil fra Lønneberg, der løber vaek fra sin rasende far.

Den store elefant i rummet – eller rettere den svenske elg på vejen – er nok det overrasken­de høje strømforbr­ug. På intet tidspunkt kan jeg lade bilen op til mere end 260 km, baseret på blandet kørsel.

Forbruget ved utallige test på motorvej ved 110 km/t. i naesten vindstille og ved syv grader ligger mellem 23-24,5 kWh per 100 km. Det er noget højere end i de markant større SUV’er som Tesla Model Y og Skoda Enyaq. Og det giver i gennemsnit en raekkevidd­e her på 250 km.

Volvos egne forbrugsop­givelser viser 17 kWh ved blandet kørsel, svarende til 376 km, så meget tyder på, at de godt selv er klar over, at WLTPtallet på 467 km er meget urealistis­k. Som

Richard Møller Nielsen også engang sagde: ”En fodboldspi­ller dur ikke, hvis han ikke kan løbe Fyn rundt uden at traekke vejret.”

Når det gaelder opladning, er der til gengaeld ingen skarnsstre­ger: Kører man omtrent 45 min. og har husket at indtaste laderen, så varmes batteriet op, og vi lader fra 10-80 pct. på 30 min. Samtidig har testbilen som Ultra altid 22 kW AClader, og kan man lokalisere en lader, der kan klare det, foregår opladninge­n hurtigt.

Alle udgaver med stort batteri har også en aegte varmepumpe, der øger raekkevidd­en en smule, når det er koldt.

Vil man investere i den lille Volvo, og det kan der vaere flere gode grunde til, bør man se efter Single Motor Extended Range i Core-modellen, som udgør det mest attraktive køb.

Alle EX30 har adaptiv fartpilot og et ganske omfattende program af sikkerheds­udstyr. Der er også bakkamera og 18-tommers faelge Den koster 309.000 kr., og på sin vis passer pengene her, for den lille Volvo kan ikke baere en højere pris. I forhold til mellemudga­ven Plus må man dog så bl.a. undvaere det sorte tag, den elektriske bagklap, vognbaneas­sistenten og et tozonet klimaanlae­g i udgaven, mens det selvfølgel­ig er farvel til Ultraudgav­ens panoramata­g, eljusterba­rt førersaede, parkerings­kamera og 22 kW-lader.

Vaelger du den spaekkede model, ender du paradoksal­t nok med en bil, der er for dyr, selvom den netop er designet til at vaere en budgetvenl­ig elbil. Og her ville jeg klart foretraekk­e en Tesla Model Y, Skoda Enyaq etc. Og der er heller ikke langt op til den mere helstøbte elektriske Volvo XC40.

Konklusion

Jeg vil rigtig gerne vaere vild med den lille, der synes at passe perfekt til tiden med små dimensione­r, laekkert design, høj komfort og alligevel er rap. Og det er jeg på sin vis også, så måske, hvis Volvo havde lyttet lidt mere til Richard Møller Nielsens visdomsord og justeret hype-niveauet en anelse, kunne maerket have undgået de højt løftede øjenbryn.

Der er dog mange ting, Volvo skal have styr på. Flere af dem kan ske via softwareop­dateringer, men det høje forbrug må man givetvis leve med, og så skal prisen, i hvert fald på topmodelle­n her, justeres, for den er for dyr.

 ?? ?? Den er elegant og naesten cool, den nye Volvo EX30. Der er dog tale om en meget lille bil, og det maerkes på flere punkter. Foto: Christian Schacht
Den er elegant og naesten cool, den nye Volvo EX30. Der er dog tale om en meget lille bil, og det maerkes på flere punkter. Foto: Christian Schacht
 ?? ?? Bagagerumm­et er fornuftigt på trods af bilens små dimensione­r, men det er ikke en familiebil.
Bagagerumm­et er fornuftigt på trods af bilens små dimensione­r, men det er ikke en familiebil.
 ?? ?? Interiøret er solidt lavet. Det store problem er, at naesten alle funktioner foregår på skaermen.
Interiøret er solidt lavet. Det store problem er, at naesten alle funktioner foregår på skaermen.
 ?? ?? Volvoen kører komfortabe­lt og er meget hurtig. Desvaerre er strømforbr­uget også meget højt.
Volvoen kører komfortabe­lt og er meget hurtig. Desvaerre er strømforbr­uget også meget højt.
 ?? ?? En voksen mand kan naermest ikke vaere på bagsaedet.
En voksen mand kan naermest ikke vaere på bagsaedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark