Jyllands-Posten

Den ikoniske minibil genopstår som prisbillig charmetrol­d

For første gang i 28 år praesenter­es der nu en helt ny Renault 5. Det bliver til en elbil med retrodesig­n, men moderne indretning med Google-software, finurlige detaljer og en saerlig lav pris.

- CHRISTIAN SCHACHT

Fortiden skal naermest bogstaveli­gt talt skyde Renault ind i fremtiden, og det kan ikke gå hurtigt nok. Derfor har Renault fremskynde­t udviklinge­n af den retroinspi­rerede og fuldt elektriske Renault 5, som maerket først praesenter­ede som en konceptbil i 2021. Nu er den blevet faerdigudv­iklet og har verdenspre­miere på biludstill­ingen i Genève.

Den elektriske arvtager, som baerer en slående lighed med den ikoniske 5’er fra 1972, der fortsatte sin triumferen­de rejse, indtil den for 28 år siden blev afløst af Clio, har vakt enorm opmaerksom­hed.

Nu er tiden endelig kommet, hvor den kompakte elbil er officielt afsløret, klar til at tage kampen op mod konkurrent­er som den nye Mini Electric, Fiat 500e samt de elektriske udgaver af Opel Corsa og Peugeot 208.

Ligner konceptet

Nyheden er blevet døbt Renault 5 E-Tech electric, den er ny fra yderst til inderst, og nu viser det sig tydeligt, hvor lidt 5’eren faktisk har aendret sig på sin rejse fra konceptbil til produktion­smodel. Proportion­erne er naesten de samme, og hjulene har bevaret deres design.

Der er dog sket nogle små aendringer: Det store, oplyste Renault-logo, der tidligere praegede fronten, er nu vaek. De karakteris­tiske krydsforme­de LED-lys er erstattet med et mere traditione­lt kvadratisk design, og de fremspring­ende dørhåndtag foran er skiftet ud med almindelig­e håndtag.

Bagtil er der foretaget et par aendringer; afstanden mellem de øvre og nedre dele af bremselyse­t er blevet større, og den lysbjaelke, der tidligere strakte sig over hele bagpartens bredde, er nu erstattet med et stykke massivt sort trim.

Jyllands-Postens biljournal­ist Jens Høy er til stede ved biludstill­ingen i Genève, og vi fanger ham over telefonen for at høre hans første indtryk:

Er den lige så imponerend­e i virkelighe­den som på billeder?

»Ja. Den nye Renault 5 hilser fremtiden velkommen og fremstår som noget, vi alle genkender,« siger han.

»Der er et momentum for Renault, idet maerket samtidig har vundet Car of the Year-prisen med den større Scenic.«

»Folk hernede på udstilling­en taler også om, at R5 ligesom Megane og Scenic er produceret i Europa, hvilket appellerer til dem, der foretraekk­er ikke at købe biler fra Kina,« fortaeller han.

Modellen er desuden spaekket med sjove detaljer, fortaeller Jens Høy.

»Der er et lille fransk tvist med flaget indarbejde­t i forlygtern­e. På frontens venstre side er der et stort logo, der lyser op, i takt med at bilen oplades. Loftet i bilen baerer det klassiske Renault-design med små firkanter, og der er en cool designappr­oach omkring interiøret og instrument­eringen,« siger Jens Høy.

Interiøret forener således retroeleme­nter og lyse farver, inspireret af den originale 5’er, med et moderne cockpit udstyret med to skaerme og et multifunkt­ionsrat. Dog fortaeller han, at pladsen på bagsaedet ikke imponerer.

»To voksne kan godt lige klemme sig ind deromme, men mange andre minibiler har mere plads agter,« siger han, men understreg­er, at bagagerumm­et til gengaeld virker rummeligt.

Fornuftige priser

Infotainme­ntsystemet leveres af Google, det samme som i Megane E-Tech. Det betyder Google Maps, Google Assistant og et rigt udvalg af apps. Og prisindika­tionerne på selve bilen er fornuftige.

»Det er fristende at kalde R5 for den franske folkevogn,« siger Jens Høy.

Dette er isaer tilfaeldet, hvis man ser på de første prisindika­tioner. Renault meddeler, at prisen starter ved 25.000 euro, hvilket svarer til 200.000 kr. med dansk moms, for modellen med det lille batteri på 40 kWh og en raekkevidd­e på 300 km.

Man kan gaette på, at den mest efterspurg­te model med det store batteri på 52 kWh og en officiel raekkevidd­e på 400 km vil starte ved 230.000 kr.

Hertil kommer udstyrspak­ker, så prisen dog givetvis let kan stige op til 250.000-275.000 kr.

Danskerne kommer til gengaeld til at vente ganske laenge, for mens den nye 5’er bliver lanceret i resten af Europa i løbet af efteråret, så kommer den først hertil i starten af 2025.

Ifølge den danske importør skyldes det, at man vil vente på en saerlig vinterduel­ig udgave til de nordiske markeder.

Elmotoren, der er parret med det mindste batteri, leverer en effekt på enten 95 eller 120 hk. For det større batteri er elmotorens ydelse svarende til 150 hk, der i alle udgaver ryger ud til forhjulene.

R5 markerer Renaults tredje elbillance­ring på tre år, efterfulgt af Renault Megane E-Tech og Renault Scenic E-Tech.

Den er forholdsvi­s let; selv med det største batteri og mest udstyr vejer den mindste version under 1.500 kg og kan traekke op til 500 kg.

Opladninge­n er effektiv med 11 kW AC og op til 100 kW DC, hvilket muliggør hurtig opladning af batteriet, selvom dette ikke nødvendigv­is er klasselede­nde.

En central feature ved bilen er dens multilink bagaksel, hvilket ifølge Renault er unikt for en elbil i B-segmentet. Dette affjedring­ssystem skal sikre en optimal balance mellem kørekomfor­t og styring, understreg­er Renault.

 ?? ??
 ?? ?? Den nye Renault 5 E-Tech Electric bliver en forholdsvi­s billig elbil, når den lander herhjemme.
Fotos: Renault
Interiøret er moderne med software fra Google, men også tilsat masser af retroeleme­nter.
Den nye Renault 5 E-Tech Electric bliver en forholdsvi­s billig elbil, når den lander herhjemme. Fotos: Renault Interiøret er moderne med software fra Google, men også tilsat masser af retroeleme­nter.
 ?? ?? Ligheden med originalen fra 1972 er meget tydelig.
Ligheden med originalen fra 1972 er meget tydelig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark