Jyllands-Posten

Brugte biler har faerre, men dyre fejl

Ny undersøgel­se viser, at der er faerre fejl på brugte biler, men de koster mere at udbedre end tidligere.

- CHRISTIAN SCHACHT

Ien periode, hvor interessen for brugte biler synes at vaere i konstant vaekst, har en ny undersøgel­se fra FDM afdaekket nogle af de økonomiske virkelighe­der, der følger med købet af sådanne biler.

Den omfattende analyse, som har fokuseret på fem af de mest eftertragt­ede modeller på det brugte bilmarked – nemlig Peugeot 208, VW Golf, Nissan Qashqai, VW Passat og Mercedes-Benz C-Klasse – viser, at disse biler i gennemsnit har fejl, der koster omkring 4.560 kr. at udbedre.

Daniel Brandstrup Slundt, biløkonom hos FDM og en nøgleperso­n i bearbejdni­ngen af undersøgel­sens data, deler sine betragtnin­ger:

»Der kan vaere sund fornuft i at købe en brugt bil. I Danmark blev der sidste år handlet mere end 430.000 brugte biler. Men det er langtfra alle biler, der er i lige så god stand, som de giver sig ud for, og det kan blive dyrt, hvis det efterfølge­nde viser sig, at bilen har fejl,« siger han.

Det, der gør denne undersøgel­se saerligt interessan­t, er ikke kun de identifice­rede omkostning­er ved fejl, men faktisk tendensen til, at selvom antallet af fejl på brugte biler generelt er faldet, er omkostning­erne til at reparere disse fejl steget.

Det understreg­er betydninge­n af at foretage en grundig inspektion og evaluering af bilen, før købet gennemføre­s – en service, som FDM og andre organisati­oner tilbyder for at give en detaljeret tilstandsr­apport til køberne.

Beløbet for, hvad de gennemsnit­lige fejl løber op i, kan dog nemt vaere højere. Det er nemlig ikke alle fejl, der er regnet med. For at få så retvisende et billede som muligt er der kun medregnet de fejl, der optraeder i mere end 5 pct. af de testede biler, og som dermed er overreprae­senteret.

Det er langtfra alle biler, der er i lige så god stand, som de giver sig ud for. Daniel Brandstrup Slundt, biløkonom hos FDM

Potentielt dyre fejl

Det betyder, at bilerne i gennemsnit havde 1,71 fejl til i gennemsnit 2.615 kr. pr. fejl. Det er dog et konservati­vt sat beløb.

Flere af de overreprae­senterede fejl kan nemlig kraeve yderligere undersøgel­ser.

Det kan for eksempel vaere udlaesning af fejlkoder på ABS-bremser eller motorstyri­ngen, som igen kan vise sig at gemme på større og dyre reparation­er.

 ?? ?? FDM's seneste analyse afslører, at mens brugte biler i dag generelt har faerre tekniske problemer end tidligere, så er omkostning­erne ved at udbedre disse fejl steget. Foto: FDM
FDM's seneste analyse afslører, at mens brugte biler i dag generelt har faerre tekniske problemer end tidligere, så er omkostning­erne ved at udbedre disse fejl steget. Foto: FDM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark