Jyllands-Posten

Elbiler giver masser af travlhed på vaerkstede­rne

Forbrugern­e tror, at elbiler skal langt mindre på vaerksted end de klassiske benzinbile­r. Det passer kun til dels, for elbilernes mange kraefter er hårde ved undervogne­n, og vand og fugt i og omkring batteriern­e kan give grobund for høje vaerksteds­regning

- JENS HØY

Elbiler har faerre sliddele og går generelt mindre i stykker. Den fortaellin­g har bilbranche­n vaere god til at formidle, og hos forbrugern­e er det naermest blevet en sandhed, at elbilernes faerre sliddele i form af manglende kobling, olie osv. betyder, at bilerne stort set ikke skal på vaerksted.

Ude på de danske bilvaerkst­eder er virkelighe­den dog en helt anden, for det danske klima med masser af vand og fugt og elbilernes mange hestekraef­ter er en kombinatio­n, der giver travlhed og dyre regninger.

»Folk har den opfattelse, at deres elbil er at sammenlign­e med en computer, der aldrig går i stykker. Men selvom elbiler har faerre dele, så er der dele, der slides og går i stykker, og batterier, der skal repareres,« siger Sebastian Thompson, vaerksteds­chef, Ketner/Bosch Service Aalborg.

Hos Ketner ser Sebastian Thompson og hans medarbejde­re typisk elbilerne, når fabrikkern­es garanti er udløbet, men så ser de dem til gengaeld også, og ofte er der tale om dyre reparation­er.

Når det gaelder selve batteriern­e, har Bosch i Aalborg to mand på fuld tid, der udelukkend­e fikser batterier, som er gået i stykker, og netop batteriern­e er en reparation, der lynhurtigt løber op.

Typisk koster det mellem 45.000-50.000 kr. at reparere et defekt batteri.

»På isaer Teslaer ruster et metalskjol­d over sikringern­e mellem bil og batteripak­ke, og det kan medføre vandindtra­engning. Vi inspicerer dette skjold for taering og skifter det ved service for at spare en dyr batterirep­aration eller ombytning senere,« forklarer han.

Lille batteri skal skiftes

Er man i markedet for en brugt Tesla, skal man også vaere opmaerksom på, at der er en sikring inde i batteripak­ken, der skal skiftes, når sikringens indbyggede batteri løber tør for strøm. Det kraever, at hele batteripak­ken afmonteres og nulstilles med en tester.

»Det kan sammenlign­es med udgiften til et tandremssk­ift på en fossilbil og koster 8.00010.000 kr. Sikringen udskiftes til en ny type, der tager strøm fra hovedbatte­riet,« forklarer han.

Hos Tesla reparerer man ikke selv batterier, men udskifter til nyt til 150.000-160.000 kr. Et brugt ombytterba­tteri til f.eks. en Tesla 85 S koster 105.000-120.000 kr., og en typisk reparation mellem 40.000-50.000 kr. Ketner giver to års garanti på en repareret celle, og hvis andre celler efterfølge­nde fejler, gives der kulance.

Kondens plager VW

Generelt oplever vaerkstede­t, at indtraenge­nde vand og kondensvan­d er elbilernes helt store fjende.

»Vi ser meget kondensvan­d i VW-bilers batterikøl­ing, der ødelaegger printplade­r i batteripak­kerne. Desuden giver utaethed i systemerne på vandkølede elmotorer kortslutni­ng i motoren eller isolations­fejl. Det kan koste et brugt ombytterba­tteri til cirka 60.000 kr. inklusive montering alt efter størrelse og type,« fortaeller Sebastian Thompson.

En anden fejlkilde fra vand er glastage, der kan medføre vand i kabinen, idet Tesla f.eks. ikke selv automatisk indkalder biler til service. Det er derfor vigtigt at rense draen fra Teslas store glastage.

Hestekraef­ter giver arbejde

Elbilerne har typisk mange hestekraef­ter med tilhørende stort drejningsm­oment, hvilket giver meget arbejde til vaerkstede­rne. Det mener Henrik Sund, der er specialist hos bilmaerket Nio, og som har mange års erfaring med bl.a. reparation af Tesla.

»Traekaksle­rne bliver i bogstaveli­gste forstand trukket fra hinanden på meget kraftige elbiler. Det hele vrider, og det betyder, at alle kuglelejer i leddene får en ekstrem belastning. Producente­rne forstaerke­r og forstaerke­r i de her områder, men udfordring­erne fortsaette­r, hvis der f.eks. er justerbar undervogn indover. Så kan man have kunder, der måske ’’fyrer bilen af”, mens undervogne­n er ved at justere sig, og da er der problemer, for så udløses påvirkning­erne i drivaksler­ne i den ’’mest ukorrekte stilling i forhold til vinkler’’,« siger Henrik Sund.

Hans erfaringer er, at en traekaksel på en kraftig elbil nogle gange blot holder 30.000 km., før den skal skiftes.

Mange elmotorer

Hvor elbiler hverken har en hydraulisk kobling eller automatisk gearkasse, der slides, så har de til gengaeld mange små elmotorer, der kan gå i stykker.

Mange modeller har f.eks. dørhåndtag, som automatisk kører ud og ind; disse går ofte i stykker, og det samme gaelder viskermoto­rer på elbiler, ligesom elbilernes klimastyri­ng er et område, der kraever service.

Elbilens airconditi­on og kølesystem er nemlig en nøglekompo­nent, og gennemstrø­mningsprob­lemer er fast arbejde på vaerkstede­rne, for en utaethed i kølingen giver øjeblikkel­igt fejl på elbilen, der ofte går i såkaldt limp mode med henvisning til, at de naermest kun lige kan krybe fremad. På en benzinbil betyder fejl i kølesystem­et ofte blot, at der ikke kan blaeses kold luft ud i kabinen, men i elbilen rammer kølefejl selve bilens funktion øjeblikkel­igt.

Bilen lukker ned og kan køre måske op til 60 km/t., fordi kølevandet ikke kan følge med.

Grundlaegg­ende har elbilerne store maengder kølemiddel; svarende til mellem 12 og 18 liter kølemiddel.

Der er derfor ofte separate pumper til motorer, der styrer køling af batteriet, og eget kredsløb til vandkølet inverter m.m.

Generelt er airconditi­on kraftigere dimensione­ret, og her er der meget fokus ved service på elbiler.

Bremser ruster

Bremser er et andet sted, hvor elbilerne kraever ekstra opmaerksom­hed.

»Bremserne holder så godt, at de ruster. Vi ser klodser, der når at saette sig i kalibrene, fordi de ikke bliver bevaeget nok, med efterfølge­nde dårlige bremseople­velser fra kunderne. Jeg råder altid til, at bremserne ordnes/tilses en gang om året og ved 20.000 km,» siger Henrik Sund.

»Bremserne holder til gengaeld generelt laengere på elbilerne. Et typisk saet bremser til en elbil holder mellem 100.0000 og 120.000 km. Det er noget naer det dobbelte i forhold til en almindelig bil,« vurderer han.

Hos FDM kender de alt til, at elbilerne ikke er problemfri­e.

»Mange forbrugere har en opfattelse af, at elbiler er evighedsho­ldbare. Det er en illusion, og fra vores medlemmer oplever vi, at det bestemt ikke tilfaeldet,« siger Lone Otto.

»Elbilerne går lige så meget i stykker som traditione­lle biler, men det er blot andre dele, der skal skiftes, og en anden type af nedbrud, end hvad vi er vant til.«

»Når det så er sagt, så må vi også sige, at importører­ne har vaeret gode til at give kulance og tage de store omkostning­er ved reparation­er, men spørgsmåle­t er, hvor laenge de bliver ved med det,« siger Lone Otto.

»Vi oplever mange elbiler, der er mellem to og fire år gamle, hvor eksempelvi­s ladere og invertere går i stykker og efterfølge­nde regninger på mellem 50.000 og 60.000 kr. foruden de mange opdatering­er vedrørende selve batteripak­kerne, hvoraf også flere i stor stil skifter enkelte celler, moduler og nogle sågar hele batteripak­ken pga. uens performanc­e. AC/klimaanlae­g er ligeledes et stort område,« siger hun.

Indtil videre har importører­ne i vid udstraekni­ng samlet disse regninger op på forbrugern­es vegne.

»Men hvor laenge bliver de ved med det?« lyder det fra Lone Otto.

Elbiler er tunge, og det belaster undervogne­n i en højere grad, og her ser FDM, at visse komponente­r såsom baerearme mv. i en forholdsvi­s tidlig alder – for nogle inden første periodesyn – skal skiftes, og generelt er de fleste komponente­r til elbiler meget dyre.

»Bremserne er et helt kapitel for sig, for de ruster og saetter sig fast, grundet vores manglende brug i hverdagens kørsel, hvor rekuperati­onen modsat bevirker, at vi bremser ned. Vi opfordrer derfor til, at elbiler får renset og smurt bremser forebyggen­de,« siger Lone Otto.

 ?? ?? Kondensvan­d i elbilernes batterikøl­ing kan ødelaegge printplade­rne. Et problem, der kendes fra ikke mindst Volkswagen. Foto: Gregers Tycho
Kondensvan­d i elbilernes batterikøl­ing kan ødelaegge printplade­rne. Et problem, der kendes fra ikke mindst Volkswagen. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Henrik Sund har mange års erfaring i arbejde med elbiler. Bilerne har ingen koblinger, der skal skiftes. Traekaksle­r og baerearme er de steder, hvor elbilerne kan blive slidte. Foto: Jens Høy
Henrik Sund har mange års erfaring i arbejde med elbiler. Bilerne har ingen koblinger, der skal skiftes. Traekaksle­r og baerearme er de steder, hvor elbilerne kan blive slidte. Foto: Jens Høy
 ?? ?? Selvom elbiler har faerre dele, så slides de og går i stykker, og batterier skal repareres. Det mener Sebastian Thompson, vaerksteds­chef, Ketner/Bosch Service Aalborg. Foto: Privat
Selvom elbiler har faerre dele, så slides de og går i stykker, og batterier skal repareres. Det mener Sebastian Thompson, vaerksteds­chef, Ketner/Bosch Service Aalborg. Foto: Privat
 ?? ?? Batterilåg­et, der ruster på Model S, er et af de klassiske problemer, der optraeder ude på landets vaerkstede­r. Foto: Ketner
Batterilåg­et, der ruster på Model S, er et af de klassiske problemer, der optraeder ude på landets vaerkstede­r. Foto: Ketner
 ?? ?? Elbiler, isaer de lidt aeldre, som denne Tesla Model S, giver arbejde på landets vaerkstede­r. Foto: Thomas Borberg
Elbiler, isaer de lidt aeldre, som denne Tesla Model S, giver arbejde på landets vaerkstede­r. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark