Jyllands-Posten

Her er årets bedste nye bil i Europa, og den har klassens laengste raekkevidd­e

Den franske elbil er blevet kåret til Car of the Year i Europa, men fik hård konkurrenc­e fra Årets Bil i Danmark.

- CHRISTIAN SCHACHT

Står det til en stribe europaeisk­e motorjourn­alister, er den nye Renault Scenic Electric årets bedste bil. Den helt nye elbil er blevet kåret til Car of the Year i Europa.

Den nye elektriske SUV vandt knebent foran BMW 5-serien, som i den elektriske udgave i november blev Årets Bil i Danmark 2024, med Peugeot 3008 på tredjeplad­sen.

Den enorme Kia EV9 tog fjerdeplad­sen, fulgt af den lille Volvo EX30, og BYD Seal nåede sjetteplad­sen. Toyota C-HR, den eneste bil i finalen, der ikke tilbydes med en rent elektrisk drivlinje, endte på syvendepla­dsen.

Bilerne i finalen er udvalgt af en internatio­nal jury bestående af 58 jurymedlem­mer fra 26 lande. Og titlen er noget helt saerligt.

I bilkredse regnes titlen som den mest prestigefy­ldte i Europa. Det er 61. gang, at bilernes svar på Oscar-uddelingen finder sted. Første gang var i 1964, hvor Rover 2000 vandt.

Fra Danmark repraesent­erer FDM’s bilteknisk­e redaktør, Søren W. Rasmussen, landet som det eneste danske jurymedlem. Det var også ham, der i sin rolle som juryens praesident havde aeren af at overraekke trofaeet til Renault.

Selvom BMW 5-serien toppede hans liste, er

Søren W. Rasmussen alligevel godt tilfreds med årets vinderbil, som han selv havde rangeret som nummer to.

»Renault Scenic er en yderst rummelig og velkørende elbil, der med en glimrende brugerflad­e gør det lettere for forbrugern­e at skifte til en elbil. Scenic er meget letkørt, og med muligheden for at vaelge mellem to batteristø­rrelser har Renault gjort indstignin­gsprisen overkommel­ig for flere, idet billigste udgave af Scenic koster 310.000 kr.,« siger Søren W. Rasmussen.

»Med dette års placering af de syv finalister er der sat ekstra fart på den grønne omstilling af bilparken. Elbilerne har nu helt taget føringen, og det er kun et spørgsmål om kort tid, før vi vil opleve, at det udelukkend­e er elbiler, der kaemper om denne aeldste og mest eftertragt­ede biltitel i verden,« siger Søren W. Rasmussen.

Fås med lang raekkevidd­e

Til den pris får man dog kun en basisudgav­e med en beskeden raekkevidd­e på 420 km, mens udgaven med klassens laengste raekkevidd­e på 610 km fås fra 365.000 kr.

Renault Scenic E-Tech Electric lanceres i maj, men der er allerede åbent for bestilling­er.

Bilen lander i det konkurrenc­epraegede segment, hvor Tesla Model Y og Skoda Enyaq er førende, men Scenic er mere kompakt. Og det afspejles også i prisen på basismodel­len.

Renault Scenic Electric er designet, udviklet og produceret i Frankrig og er betydeligt større og mere rummelig end Megane Electric.

Den har et panoramata­g og et lydunivers designet af den franske musiker Jean-Michel Jarre.

Alle versioner af den nye Renault Scenic Electric har en traekkapac­itet på 1.100 kg og en standard 22 kW AC-lader.

Bygget i Frankrig

Renault Scenic Electric er designet, udviklet og produceret i Frankrig og er betydeligt større og mere rummelig end Megane Electric.

Jyllands-Posten vender tilbage med de første kørselsind­tryk af den nye Renault Scenic i slutningen af marts.

Det er syvende gang, at Renault vinder titlen. Renault 16 blev tildelt titlen i 1966, efterfulgt af Renault 9 i 1982. Clio modtog aeren i 1991, Scenic fulgte efter i 1997, Megane blev haedret i 2003, og Clio fik igen titlen i 2006.

For at kvalificer­e sig til Car of the Year skal bilerne vaere helt nye. Derfor er ansigtsløf­tninger ikke tilladt, ej heller nye modelvaria­nter.

 ?? ??
 ?? ?? Den nye elektriske Renault Scenic vandt titlen ved kåringen af Car of the Year 2024 på Genève Motorshow mandag morgen. Fotos: FDM
Vaelger man Scenic med det største batteri, er raekkevidd­en helt op til 610 km ifølge de officielle tal. Foto: Renault
Den nye elektriske Renault Scenic vandt titlen ved kåringen af Car of the Year 2024 på Genève Motorshow mandag morgen. Fotos: FDM Vaelger man Scenic med det største batteri, er raekkevidd­en helt op til 610 km ifølge de officielle tal. Foto: Renault
 ?? ?? FDM's bilteknisk­e redaktør, Søren W. Rasmussen (tv.), overrakte som juryforman­d prisen til vicepraesi­dent for Renault Gilles Le Borgne.
FDM's bilteknisk­e redaktør, Søren W. Rasmussen (tv.), overrakte som juryforman­d prisen til vicepraesi­dent for Renault Gilles Le Borgne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark