Jyllands-Posten

BMW's nye elbil vil ikke vaere som alle de andre

BMW har overhalet Audi og Mercedes-Benz, når det gaelder globalt salg sidste år. En af årsagerne er bl.a. det brede udvalg i elektriske modeller. Nu er BMW klar med en coupe-version af BMW iX1. Den hedder iX2 og kan leveres med alt det udstyr og design, d

- JENS HØY CASCAIS JP var inviteret til Cascais af BMW.

De elektriske biler er på vej ind i en nye aera. For det første er mange kunder på vej til at købe deres elbil nummer to, tre eller fire, og samtidig er elektriske modeller blevet så meget mainstream, at kunderne efterspørg­er at individual­isere deres elbilvalg frem for stift at kigge på raekkevidd­e og batteristø­rrelse. Med andre ord så er elbiler blot blevet et valg, ligesom man tidligere kunne vaelge mellem benzin, diesel og PHEV.

Det er man meget bevidst om hos BMW, så det undrer derfor ikke, at BMW nu sender en fraek version af sin iX1 på gaden.

Ganske vist hedder modellen iX2, og i andre lande saelges den som både diesel og benzinbil, men i Danmark er den slags naermest gårsdagens teknik, så vi får først og fremmest iX2 som fuldt elektrisk og med benzinmoto­r i to versioner. Diesel er så dødt, at importøren ikke vil hjemtage modellen.

Stadig som muskelbil i USA

I modelmaess­ig sammenhaen­g kom BMW X2 på gaden i marts 2018 og har solgt paent for en nichemodel, svarende til 390.000 eksemplare­r.

I USA skal modellen ikke mindst saelges som en powerbil i M-version kaldet X2 M35i, og ved praesentat­ionen er der amerikansk­e medier med, så derfor går der tid med at forklare, at BMW X2 M35i får de største afgangsrør, en standard-BMW nogensinde har haft, på hele 10 cm i diameter og hele 4 stk.

Den slags klinger lidt hult i nordeuropa­eiske journalist­ers ører, men BMW er heldigvis tro mod sit ophav, der handler om glaeden ved at køre bil, og det kommer man ikke til at give køb på i disse tider, hvor mange står parat til at føle sig kraenkede over en bil med meget hørbar power.

Kraenkelse­sparathede­n kan enhver forvisse sig om, hvis man kører en benzindrev­et powerbil, hvor der rystes på hovedet fra fodgaenger­e eller cyklister i et lyskryds, hvis man giver lidt gas.

Prøv det samme i en elbil, og ingen løfter et øjenbryn, selvom de fleste elbiler er hurtigere end de fleste GTI’er. MEN de siger ikke noget bortset fra lidt hjulspin, selvom de er stinkende hurtige fra stilstand.

Mindre modeller

iX2 er i Danmark om en måneds tid, og den lander, samtidig med at BMW udvider sin iX1 med en mindre variant med 204 hk og forhjulstr­aek.

Med andre ord vil iX2 også kunne fås i en mindre kraftfuld version end den udgave med 4x4 og 313 hk, som jeg lige nu forsøger at holde på vejen i øsende regnvejr og stiv kuling nord for Lissabon.

Når testeksemp­laret har lidt svaert ved at bevare grebet, skyldes det kombinatio­nen af store brede 20-tommers hjul og masser af vand på vejen, men vi oplever også iX2 som den velkørende bil, en BMW altid er, da vejene tørrer, og styretøjet meddeler, hvad undervogne­n foretager sig, med god praecision.

BMW iX2 er nem at køre hurtigt gennem kurver, for den er logisk i reaktionsm­ønstret og trods vaegten til at balancere med styreinput og finfølte bevaegelse­r med speederen i boost-mode, hvor alle kraefterne er til stede i en periode på 10 sekunder.

Vi oplever en fornuftigt afstemt undervogn, hvor de store hjul aldrig for alvor bliver ubehagelig­e i forhold til komfort, godt hjulpet af fremragend­e saeder.

På 20 tommer er bilen fast, men ikke ubehagelig i de sidevaerts bevaegelse­r, der følger med hullede veje med skarpe kanter.

Det skal i den forbindels­e naevnes, at vores testbiler var med M Sport-undervogn, der har mekanisk adaptive daempere.

Kostbar bil

BMW iX2 befinder sig i et prisleje, hvor kunderne gerne vil betale for detaljer og udstyr, og en veludstyre­t bil rammer nemt 600.000 kr., og vores Fully Charge-version koster knap 700.000 kr. takket vaere meget ekstraudst­yr.

Billigste version er iX2 30M Sport 20 til 505.000 kr. Men et blik på prislisten afslører, at den nye

basisudgav­e med en motor starter nede fra 430.000 kr.

Transforma­tionen fra iX1 til iX2 har betydet et design, der får bilen til at skille sig ud.

Jeg er ikke vild med den lidt tunge bagende, men muligheder­ne for individual­isering er så mange, at man virkelige kan design sin iX2, så den passer til ens stil.

Der er tale om en coupé, og taglinjen koster noget af hovedhøjde­n ved bagsaedet, men hvem interesser­er det egentlig? At adgangen til bagsaedet også er lidt klemt, kan man takke en lille døråbning for og så det faktum, at dørene ikke åbner i så stor en vinkel, og at der er et bredt dørtrin, som bagsaedepa­ssageren skal skraeve hen over.

Skal jeg finde mere i den mavesure afdeling, så er det, at der ikke er mulighed for at åbne testbilens glastag.

Den feature tillader konstrukti­onen ikke (vaegt er årsagen), så vil du have soltag, er du tvunget til at vaelge en iX1.

Samme som ix1

Mindre motor og forhjulstr­aek kommer også om kort tid i den mere fornuftige søsterbil iX1, der trods lidt pebrede priser har fået godt fat i markedet.

Den mindre motorvaria­nt vil takket vaere forhjulstr­aek med garanti ikke stille samme klassiske køredynami­k til rådighed som en version med 4X4 og 313 hk.

Vi ville gerne have kunnet fortaelle, om udgaven med forhjulstr­aek er en aegte BMW, men køretøjet var ikke til stede ved premieren på ix2.

Af specifikat­ionerne kan vi se, at bilen (iX2 eDrive 20) har 204 hk, samme batteri på 64,8 kWh og en merpris på ca. 80.000 kr., hvis man vaelger den udstyrsver­sion, der hedder Fully Charged.

Mindre power og forhjulstr­aek giver en lidt laengere raekkevidd­e, svarende til 450 km for tohjulstra­ekkeren og 424 for 4X4. I praksis er det tal, som er identiske, og under alle omstaendig­heder er BMW’s evne til at få bilerne til at gå langt på strømmen ikke det, tyskerne er bedst til.

Den nye iX2 produceres på sammen fabrik i Regensburg som iX1, og kapacitete­n er ca. 1.000 biler om dagen, som eksportere­s til hele verden.

Konklusion

BMW iX2 er i princippet blot en fraek version af iX1. Den har noget mere kant i udtrykket og uendelige muligheder for individual­isering, og så må man leve med en lidt mere besvaerlig­e adgang til bagsaedet. Heldigvis er det en lille pris at betale for en køredynami­sk veloplagt BMW.

 ?? ?? BMW iX2 har et designspro­g, der råber højt. Samtidig kan bilen individual­iseres, og nyrerne kan bestilles med lys, så bilen skiller sig ud som få.
Fotos: BMW
BMW iX2 har et designspro­g, der råber højt. Samtidig kan bilen individual­iseres, og nyrerne kan bestilles med lys, så bilen skiller sig ud som få. Fotos: BMW
 ?? ??
 ?? ?? Teknikken er identisk med BMW iX1, men designspro­get er meget anderledes, og bilen er ca. 5 cm laengere.
Teknikken er identisk med BMW iX1, men designspro­get er meget anderledes, og bilen er ca. 5 cm laengere.
 ?? ?? Højden er hele 159 cm, men designet får bilen til at syne lavere end den SUV, som den reelt er målt på højden. Det går dog lidt ud over bagsaedepl­adsen.
Højden er hele 159 cm, men designet får bilen til at syne lavere end den SUV, som den reelt er målt på højden. Det går dog lidt ud over bagsaedepl­adsen.
 ?? ?? Kabinen i førersiden er konstruere­t efter den nyeste BMW-designlinj­e med et omfattende panel foran rattet, som omfatter to skaerme.
Kabinen i førersiden er konstruere­t efter den nyeste BMW-designlinj­e med et omfattende panel foran rattet, som omfatter to skaerme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark