Jyllands-Posten

Danskerne kan ikke droppe kødet – hvorfor?

Danskerne er ikke så hurtige til at droppe kødet, selv om både kostråd og videnskab efterspørg­er det. Hvorfor er det sådan? Sisse Fagt, seniorrådg­iver ved DTU Fødevarein­stituttet, giver et svar.

- BAGGRUND Alexander Højfeldt Lund

Danskere spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Altså en hel del mere end de 350 gram om ugen, som de officielle kostråd råder os til. I 2020 købte den gennemsnit­lige dansker 43 kilo fersk kød om året. Det er et fald på tre kilo i en periode på 14 år.

Sisse Fagt, seniorrådg­iver ved DTU Fødevarein­stituttet, forklarer, at det generelt er svaert at aendre madvaner, fordi det kraever, at man aendrer en masse praksisser, som man er, ja, vant til.

»Hvis man skal aendre vaner, så skal man bruge noget tankearbej­de på at finde ud, hvad man så vil servere i stedet. Så skal man købe nogle andre fødevarer, som man skal tilberede på en ny måde. Og det kraever måske flere gryder, potter og pander. Så forklaring­en er faktisk helt utrolig lavpraktis­k. Dertil er der de kulturelle normer – hvis man er vant til at spise og servere traditiona­lle retter a la kød, sovs og kartofler kan det opfattes svaert at aendre på denne type måltider,« siger Sisse Fagt.

En del barrierer

Når det kommer til danskernes kødvaner, handler det ifølge Sisse Fagt isaer om, at mange definerer aftensmålt­iderne ud fra kødet.

»Og hvis man pludselig skal skaere ned på kødet, hvad skal man så saette i stedet?«

Og det kan der vaere mange strategier for, mener Sisse Fagt. Det kan for eksempel vaere blot at servere mindre portioner kød, aendre på balancen mellem kød og grøntsager eller helt erstatte kødet med noget andet.

»Det vil sige, at der faktisk er mange detaljer i at aendre et måltid. Man skal måske også have andre krydderier i skabet, så der kan faktisk vaere en del barrierer for nogle,« siger Sisse Fagt.

Kød fylder meget i Vesteuropa

Historisk har kød i Danmark vaeret forbundet med fest, luksus og velstand. Sådan forholder det sig på en måde stadig, da indtaget af kød stiger med velstanden i et samfund, men Sisse Fagt mener ikke, at det på samme måde gør sig gaeldende mere.

»Jeg tror ikke, at det er noget, danskerne taenker over i det daglige. At vi er begyndt at spise mere kød, er jo noget, der er sket over de seneste 50 år. Men det er klart, at du spiser mere kød, når velstanden stiger, men generelt tror jeg bare, at folk godt kan lide kød,« siger Sisse Fagt.

Denne tendens står i kontrast til andre europaeisk­e lande, for eksempel Tyskland. I Tyskland er forbruget faldet med 4,2 kilo per forbruger på bare et år mellem 2021 og 2022. Så hvor kurven for kødforbrug er nedadgåend­e i Tyskland, er den ret stabil i Danmark.

»Danmark er et landbrugsl­and, hvor vi har eksportere­t meget kød, og så har vi skullet bruge resten af grisen, som ikke blev eksportere­t. Og kød fylder relativt meget i Vesteuropa, også Tyskland, men bevaeger vi os sydpå og til Balkan, så er der masser af retter med baelgfrugt­er,« siger Sisse Fagt.

Jeg tror ikke, at det er noget, danskerne taenker over i det daglige. At vi er begyndt at spise mere kød, er jo noget, der er sket over de seneste 50 år.

Plantebase­rede alternativ­er

Og netop baelgfrugt­erne fik en central placering, da de nordiske kostråd blev opdateret i januar 2021. Rådene lyder nu, at kosten skal vaere overvejend­e plantebase­ret. Der skal vaere et højt indtag af grøntsager, frugter, baer, baelgfrugt­er, kartofler og fuldkorn. Og så skal der skrues markant ned for indtaget af saerligt rødt kød, men også indtaget af fjerkrae.

Men vaeksten i indtaget af baelgfrugt­er er ikke voldsom, som det ser ud lige nu, forklarer Sisse Fagt.

»Vi ser en lille stigning, men danskerne har i stor stil mistet de aertebaser­ede retter. Før i tiden spiste vi mange retter med aerter, men det eneste, der har overlevet, er gule aerter,« siger hun.

Et alternativ til kød, der dog er i stor vaekst, er de plantebase­rede kødalterna­tiver. Faktisk er der sket en femdobling i forbruget af plantebase­rede kødalterna­tiver, men det betyder dog stadig ikke, at plantebase­rde alternativ­er når kød til sokkeholde­rne, fortaeller Sisse Fagt.

»De plantebase­rede alternativ­er blev i begyndelse­n produceret på baelgfrugt­er, der ikke smagte saerligt godt. Har man så vaeret first mover, prøvet nogle af disse alternativ­er og ikke haft en god smagsoplev­else, så har man ikke købt dem igen,« siger Sisse Fagt.

Hun mener heller ikke, at de plantebase­rede alternativ­er kommer til at overgå kød.

»I forhold til kostrådene skal man ikke spise kødfrit, og samtidig er der mange af disse alternativ­er, som har en alenlang ingrediens­liste. Folk efterspørg­er en simpel ingrediens­liste, som de kan gennemskue. Derfor tvivler nogle på, om de plantebase­rede alternativ­er er sunde,« siger Sisse Fagt.

SISSE FAGT Seniorrådg­iver ved DTU Fødevarein­stituttet

Vigtigt for sundhed og klima

Selv om det altså går lidt traegt for danskerne med at skrue ned for kødforbrug­et, er det vigtigt, at danskerne spiser efter kostrådend­e, forklarer Sisse Fagt.

»Det er vigtigt både for sundheden og for klimaet. Og så kan man sige, hvordan får man så folk til det? Det kan vaere gennem kampagner, men det kan også vaere strukturel­le tiltag, hvor for eksempel institutio­ner og kantiner serverer mindre kød. At fjerne moms på grøntsager fungerer også godt, hvilket detailhand­len har vist i den seneste tid,« siger Sisse Fagt, der mener, at det kommer til at tage tid, før danskernes kostvaner er forandret.

»Kostvaner er i konstant forandring, men det er med meget små skridt. Der går nok 10-20 år, før vi har aendret os markant,« siger Sisse Fagt.

 ?? ?? Danskere spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Altså en hel del mere end de maksimalt 350 gram kød om ugen, som de officielle kostråd råder os til. Foto: Josie Keam/Unsplash
Danskere spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Altså en hel del mere end de maksimalt 350 gram kød om ugen, som de officielle kostråd råder os til. Foto: Josie Keam/Unsplash

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark