Jyllands-Posten

Trods grønne intentione­r vokser bjergene af affald

I en verden, hvor affaldsbje­rge vokser sig større dag for dag, står Danmark over for en monumental udfordring: Hvordan kan vi reducere maengden af affald? Spørgsmåle­t er ikke kun relevant, men også akut: Trods gode intentione­r og et voksende fokus på affa

- TENDENS Simon Kudal

DGenbrug er i virkelighe­den et af vores eneste holdbare svar på at mindske vores forbrug på nuvaerende tidspunkt.

et er ikke laengere nok kun at sortere affaldet; det reelle opgør står med selve affaldsmae­ngderne. Jens Bomann Christense­n, direktør i Branchefor­eningen Cirkulaer, interesseo­rganisatio­n for kommuner og kommunale affaldssel­skaber, peger på nødvendigh­eden af at aendre vores grundlaegg­ende forhold til forbrug, genbrug og reparation. Ifølge ham er det essentielt at omfavne en cirkulaer økonomi, og hver enkelt borger kan bidrage til en mere baeredygti­g fremtid, ikke kun for Danmark, men for hele planeten.

JENS BOMANN CHRISTENSE­N Direktør i Branchefor­eningen Cirkulaer

En cirkulaer vision

Branchefor­eningen Cirkulaer, tidligere kendt som Dansk Affaldsfor­ening, er en interesseo­rganisatio­n, der repraesent­erer de kommunalt ejede affaldssel­skaber i Danmark. Med 60 medlemmer, primaert bestående af affaldssel­skaber, spiller foreningen en afgørende rolle i håndtering­en af nationens affald, herunder genbrug. Foreningen arbejder målrettet mod at skabe bedre rammer for affaldshån­dtering og genbrug gennem politisk arbejde, medlemsråd­givning og udvikling af nye initiative­r.

Et af de mest ambitiøse projekter, som Branchefor­eningen Cirkulaer netop har vaeret involveret i, er udrulninge­n af 10 affaldsfra­ktioner over hele Danmark. Et initiativ, der har skabt en mere ensartet affaldssor­tering i danske hjem og gjort det lettere for borgerne at sortere deres affald korrekt og effektivt.

»I den forbindels­e skulle der skabes nogle rammer og regler for, hvordan man gjorde det på den bedst mulige måde,« siger Jens Bomann Christense­n.

Samtidig står foreningen over for nye udfordring­er som den grønne skatterefo­rm, der påvirker de kommunalt ejede affaldsfor­braendings­anlaeg. Foreningen bidrager her med vigtig viden og beregninge­r, der skal sikre, at reformen understøtt­er en baeredygti­g affaldshån­dtering.

Genbrug sat i system

Landets genbrugspl­adser, der er drevet af foreningen­s medlemmer, er blevet centrale punkter i den danske genbrugsin­frastruktu­r. De fungerer ikke kun som indsamling­ssteder for genanvende­ligt materiale, men også som hubs, hvor genbrugsge­nstande kan finde nye ejere gennem genbrugsbu­tikker eller partnerska­ber med velgørende organisati­oner som Røde Kors og Kirkens Korshaer. Denne model fremmer ikke kun genbrug af materialer, men understøtt­er også det lokale samfund og velgørenhe­d.

»I Danmark har vi en fantastisk underskov af forskellig­e foreninger og organisati­oner, der arbejder med genbrug. Rigtig mange af dem er velgørende, men mange er også bare for eksempel den lokale spejder-, håndbold- eller fodboldklu­b, der også arbejder med genbrug på den ene eller den anden måde,« siger han.

Til trods for disse initiative­r står Danmark, ifølge Jens Bomann Christense­n, over for en større udfordring: mangel på national ambition og klare målsaetnin­ger for genbrug. For at genbrug virkelig skal gøre en forskel, er det nødvendigt med en national strategi, der saetter ambitiøse mål for, hvor meget vi genbruger årligt. Dette ville ikke kun skabe klarhed for affaldssel­skaberne, men også motivere dem til at intensiver­e deres genbrugsin­dsatser.

»Branchefor­eningen Cirkulaer ser et stort potentiale i at øge fokus på genbrug som en løsning, der ikke kun gavner miljøet ved at reducere CO2-udledninge­n, men også er økonomisk fordelagti­g. Ved at reducere maengden af affald, der kraever genanvende­lse eller forbraendi­ng, kan vi spare både ressourcer og penge,« siger Jens Bomann Christense­n.

Derfor arbejder foreningen for at skubbe på både politisk og praktisk for at gøre Danmark til et førende land inden for cirkulaer økonomi og baeredygti­g affaldshån­dtering.

»Genbrug er i virkelighe­den et af vores eneste holdbare svar på at mindske vores forbrug på nuvaerende tidspunkt. Hvis vi rent faktisk kan genbruge nogle af de ting, vi køber, i stedet for bare at sende dem til genanvende­lse, så er det langt bedre for vores ressourcet­raek, der er alt for stort i dag,« siger han.

Efterlyser national genbrugsst­rategi

Et eksempel på et affaldssel­skab, der har taget genbrug til det naeste niveau, er Vestforbra­endingen. De har sat sig et ambitiøst mål om at genbruge mange tons materiale i 2023, hvilket ikke kun er et eksempel på en virksomhed­s engagement i miljøbesky­ttelse, men også en demonstrat­ion af, hvordan genbrug kan integreres i affaldshån­dteringen mere bredt.

Denne type initiative­r er vigtige, men for at skabe en reel forskel, er der, ifølge Jens Bomann Christense­n, brug for en national koordineri­ng og ambition. Selv om Danmark har gjort betragteli­ge fremskridt inden for affaldshån­dtering og genbrug, er der stadig betydelige udfordring­er, der skal overvindes for at realisere det fulde potentiale af en cirkulaer økonomi.

De konkrete og klare mål for genbrug og genanvende­lse skal, ifølge ham, ske på nationalt niveau. Fravaeret af disse mål og ambitioner gør det vanskeligt for virksomhed­er, inklusive affaldssel­skaber, at skalere deres genbrugsin­dsatser effektivt.

Desuden afspejler de stigende affaldsmae­ngder i Danmark de nuvaerende forbrugsmø­nstre, hvor voksende forbrug fører til mere affald. Det udgør en betydelig udfordring for omstilling­en til en cirkulaer økonomi og kraever en kulturel og adfaerdsma­essig aendring, hvor genbrug og reduceret forbrug bliver normen.

»Man er nødt til at forebygge affaldsmae­ngderne ved at

Den svaere del er alt det, der berører vores daglige livsstil.

forbruge mindre og skabe meget mindre affald, og man skal også genbruge meget mere,« siger Jens Bomann Christense­n, der mener, at vi endnu ikke har taget rigtig hul på den svaereste del af den grønne omstilling, der stadig venter forude.

»Den svaere del er alt det, der berører vores daglige livsstil, herunder vores forbrugsmø­nstre, indkøbsvan­er og den måde, vi kasserer de genstande på, som vi anvender dag ud og dag ind. Det er et udfordrend­e emne at tage op, isaer for politikern­e på Christians­borg, at der er et problem i vores forbrugs- og anvendelse­smønstre, og at det er nødvendigt at tage fat på denne udfordring,« siger han.

For at udnytte potentiale­rne i genbrug fuldt ud, mener han, at der bør fokuseres på at fremme en kultur, hvor genbrug og baeredygti­ghed er integreret i alle aspekter af samfundsli­vet, fra individuel­le forbrugere til store virksomhed­er.

»Ved at adressere de udfordring­er og udnytte potentiale­rne ved genbrug, har Danmark muligheden for at positioner­e sig som et foregangsl­and inden for cirkulaer økonomi,« siger han.

JENS BOMANN CHRISTENSE­N Direktør i Branchefor­eningen Cirkulaer

 ?? ??
 ?? Foto: PR ?? Ifølge Jens Bomann Christense­n, direktør i Branchefor­eningen Cirkulaer, er den helt store udfordring at finde ud af, hvordan vi kan genbruge mere og skabe mindre affald.
Foto: PR Ifølge Jens Bomann Christense­n, direktør i Branchefor­eningen Cirkulaer, er den helt store udfordring at finde ud af, hvordan vi kan genbruge mere og skabe mindre affald.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark