Jyllands-Posten

Nye i Aarhus viser vejen for baeredygti­ghed i praksis

Nye, en visionaer satellitby til Aarhus, tager form med en ambition, der straekker sig ud over konvention­elle normer for byplanlaeg­ning.

- PORTRAET Simon Kudal

SDet handler også om at tage sociale hensyn, skabe faellesska­ber og fremme en livsstil, der bringer mennesker taettere sammen

iden tildelinge­n af sit eget postnummer i 2014 har Nye ikke blot vokset sig større i antal boliger og indbyggere, men også i ambitioner­ne om at skabe et baeredygti­gt samfund for fremtiden. Med indførelse­n af Helhedspla­n 2.0 i foråret 2023 har Aarhus Byråd lagt fundamente­t for, at Nye kan fortsaette sin bemaerkels­esvaerdige udvikling.

Bag udviklinge­n af Nye står Taekker Group, ledet af Jørn Taekker, hvis ambitioner er et par niveauer over, hvad de fleste taenker, når de hører ordet baeredygti­ghed. Den første lokalplan blev godkendt i 2016, og de første beboere flyttede ind i 2018. Siden da har Nye vokset sig til et hjem for omkring 6-700 mennesker fordelt på 225 boliger.

Fra begyndelse­n var målet at skabe en bydel, hvor omkring 20.000 mennesker kunne bo og trives i harmoni med naturen.

»I Nye er baeredygti­ghed ikke kun et spørgsmål om miljøvenli­ge byggemater­ialer eller energieffe­ktive hjem. Det handler også om at tage sociale hensyn, skabe faellesska­ber og fremme en livsstil, der bringer mennesker taettere sammen,« siger Jørn Taekker.

Ved at integrere både miljømaess­ige og sociale aspekter af baeredygti­ghed arbejder Nye mod at blive et eksempel på, hvordan fremtidens bysamfund kan og bør se ud.

Skridtet videre med baeredygti­ghed

Jørn Taekker har en vision for baeredygti­ghed, der går ud over det konvention­elle.

»Stort set alt byggeri i dag kalder sig baeredygti­gt,« siger Jørn Taekker, og i Nye har man taenkt baeredygti­ghedstanke­n meget laengere end byggemater­ialer og energieffe­ktivt.

I Nye omfatter dette en dybdegåend­e tilgang til at spare på ressourcer­ne og fremme et miljø, hvor naturen ikke blot overlever, men trives.

Et af de ambitiøse baeredygti­ge tiltag i Nye er Danmarks mest omfattende program for opsamling af regnvand. Alt regnvand, fra tage til graesplaen­er, opsamles og føres til rensningsa­nlaeg, hvorfra det rensede vand genanvende­s i husholdnin­gerne. Dette initiativ sparer ikke alene grundvands­spejlet for unødig belastning, men åbner også op for en fremtid, hvor regnvand kan blive en vigtig ressource for drikkevand.

»Drikkevand­sbrønde rundt omkring i landet bliver lukket i flaeng på grund af pesticidfo­rurening, og en af måderne at hjaelpe den problemsti­lling på vej er at drikke vandet, der kommer ned fra himlen,« siger han.

Faellesska­bets kraft

I hjertet af Nyes baeredygti­ghedsfilos­ofi ligger en dyb forståelse for, at sand baeredygti­ghed raekker ud over miljømaess­ige tiltag og ind i det sociale stof, der binder et samfund sammen. Jørn Taekker fremhaever, hvordan arbejdet "imellem husene" – i de faellesrum, hvor mennesker mødes og interagere­r – er essentielt for at skabe et levende og inkluderen­de faellesska­b.

»Det er i disse mellemrum, vi ser den sande vaerdi af vores baeredygti­ghedsindsa­ts,« forklarer han.

Ved at begraense individuel ejendomsre­t til kun at omfatte den grund, et hus står på, har Nye skabt en unik model for faellesare­aler, der fremmer faellesska­b frem for individual­isme.

Denne tilgang har ført til et blomstrend­e faellesska­b, hvor daglige rutiner naturligt opmuntrer til interaktio­n og faelles aktivitete­r. Beboerne opfordres til at parkere vaek fra deres huse, hvilket skaber muligheder for spontane møder og samtaler på vej hjem.

»Det handler om at fjerne barrierer for interaktio­n og i stedet skabe naturlige samlingspu­nkter,« siger Jørn Taekker.

Resultatet er et faellesska­b, der trives på tvaers af aldre og interesser, hvor 25 aktive foreninger daekker alt fra faellesspi­sning og morgensang til fodbold og yoga. Disse foreninger er ikke blot fritidsakt­iviteter; de er fundamente­t for et faellesska­b, der støtter og løfter hinanden.

Nye tager et proaktivt skridt for at sikre, at disse faellesska­ber ikke kun overlever, men vokser. Ved at facilitere faellesspi­sningsafte­ner, hvor beboere kan lave mad sammen med varer taet på sidste salgsdato, understøtt­er bydelen ikke blot baeredygti­ghed i madforbrug, men også i de sociale relationer.

»Det er disse øjeblikke af faellesska­b, der bygger staerke bånd mellem beboerne,« siger han.

Initiative­rne viser, at det at skabe rum for faellesska­b kraever mere end blot fysiske rammer; det kraever en dedikeret indsats for at fremme samhørighe­d og inklusion.

JØRN TAEKKER Taekker Group

 ?? ?? Det er målsaetnin­gen, at omkring 20.000 mennesker skal bo i Nye, når bydelen er faerdigeta­bleret. Foto: PR
Det er målsaetnin­gen, at omkring 20.000 mennesker skal bo i Nye, når bydelen er faerdigeta­bleret. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark