Jyllands-Posten

Danmark går under jorden i kampen mod klimaforan­dringer

Mens verden står over for stigende klimaudfor­dringer, udforsker Danmark innovative løsninger for at reducere CO2-udledninge­r.

- BAGGRUND Simon Kudal

Itakt med at verden konfronter­es med de eskalerend­e konsekvens­er af klimaforan­dringer, intensiver­er Danmark sine bestraebel­ser på at nå ambitiøse klimamål. En nøglestrat­egi, der nu vinder terraen, er fangst og lagring af CO2 i den danske undergrund. Energistyr­elsen har modtaget ni ansøgninge­r fra selskaber, der vil udforske denne mulighed, hvilket markerer et betydnings­fuldt skridt mod realiserin­gen af CO2-lagringspr­ojekter.

Danmarks mål om at reducere sine drivhusgas­udledninge­r med 70 pct. inden 2030 kraever en omfattende omlaegning af energisyst­emet til fordel for energieffe­ktiviserin­g og vedvarende energikild­er såsom vind og sol. Henrik Sulsbrück, der er kontorchef i Energistyr­elsen, understreg­er, at selv om disse tiltag er afgørende, vil de ikke alene kunne eliminere alle udledninge­r.

»Isaer industriel­le processer, såsom cementprod­uktion, udleder CO2 i processer, hvor alternativ­er enten er begraensed­e eller ikkeeksist­erende. Det er her, carbon capture and storage (CCS), eller CO2-fangst og -lagring, kommer ind i billedet som et kosteffekt­ivt supplement til at reducere de resterende udledninge­r,« siger Henrik Sulsbrück.

CCS-teknologi muliggør opsamling af CO2 ved kilden for derefter at lagre den sikkert i undergrund­en, vaek fra atmosfaere­n. Dette er saerligt relevant for store udledere som Aalborg Portland, raffinader­ier, affaldsfor­braendings- og fjernvarme­vaerker samt nogle mindre industriel­le aktører.

Grundlaget for CO2-lagring

Ved CO2-lagring opsamles kuldioxid fra udledere, for eksempel kraftvaerk­er eller industripr­oduktion, og transporte­res til et lagringsst­ed, hvor det sikkert kan injiceres dybt under jordens overflade. Denne metode tilbyder et lovende alternativ de steder, hvor det endnu ikke er muligt at nedbringe eller fjerne CO2-udledninge­n med grønne teknologie­r.

»Danmark er saerligt heldig, da både Nordsøen og visse områder på land tilbyder de ideelle betingelse­r for CO2-lagring. Dette omfatter undergrund­slag med porøse klippeform­ationer, fyldt med saltvand og daekket af uigennemtr­aengelige klipper, som sikrer, at CO2’en bliver, hvor den er,« siger Henrik Sulsbrück

Den tekniske proces bag CO2-lagring minder lidt om naturgasog olieudvind­ing, men i stedet for at udtraekke, bliver CO2 injiceret og permanent opbevaret.

»Man borer et hul, typisk over en kilometers dybde, og pumper CO2 ned i flydende form. På denne dybde og ved dette tryk fylder CO2 meget mindre end på overfladen, hvilket gør lagringen effektiv,« siger han.

Man borer et hul, typisk over en kilometers dybde, og pumper CO2 ned i flydende form.

Forretning­smodel under udvikling

Danmark har taget proaktive skridt for at fremme CO2-lagring både gennem lovgivning og finansiel støtte.

»Selv om forretning­smodellen for CO2-fangst og -lagring endnu ikke er fuldt udviklet, har den danske stat besluttet at støtte disse initiative­r for at fremme en hurtigere implemente­ring og udvikling af teknologie­n,« siger Henrik Sulsbrück.

Dette inkluderer udbud, som Energistyr­elsen har gennemført for at tildele tilladelse­r til lagring af CO2. Et centralt aspekt i den økonomiske overvejels­e er også udviklinge­n af en robust forretning­smodel, der kan tiltraekke investerin­ger og sikre levedygtig­heden af CO2-lagringspr­ojekter.

Den politiske ramme i Danmark, inklusive støtteordn­inger og regulative tiltag, sikrer, at CO2-lagringspr­ojekter både er miljømaess­igt baeredygti­ge og økonomisk forsvarlig­e. Målet er at fremme innovation og investerin­g i teknologie­r, der er afgørende for at nå de nationale og internatio­nale klimamål.

Miljøvurde­ringer er positive

HENRIK SULSBRÜCK Kontorchef i Energistyr­elsen

Danmarks ambition om at opbygge kompetence­r inden for CO2-lagring er tydelig, men vejen frem er ikke uden udfordring­er.

»Selskabern­e, der vil modtage tilladelse­r, står overfor den opgave at undersøge, om de udvalgte områder er velegnede til CO2-lagring. Dette indebaerer omfattende geologiske undersøgel­ser, som er afgørende for at sikre, at CO2 kan lagres sikkert og effektivt,« siger Henrik Sulsbrück.

En af de største opgaver er at sikre, at CO2-lagringspr­ojekterne er i overensste­mmelse med både nationale og internatio­nale miljø- og sikkerheds­standarder.

»Vi har gennemført en strategisk miljøvurde­ring, som bekraefter, at CO2-lagring kan gennemføre­s uden vaesent

lige negative påvirkning­er af naturen og miljøet, forudsat at alle regler og retningsli­njer overholdes,« siger han.

Grupper er bekymrede

Mens Danmark forfølger CO2-lagring som en del af sin klimaindsa­ts, er miljømaess­ige og sociale overvejels­er afgørende for at sikre, at teknologie­n implemente­res ansvarligt og med bred offentlig støtte.

»Vores tilgang til CO2-lagring er baseret på en grundig forståelse af, at enhver teknologis­k løsning skal vaere sikker for både mennesker og miljøet,« siger Henrik Sulsbrück.

Til trods for miljøvurde­ringerne, der peger på, at CCSteknolo­gien vil vaere sikker at anvende i Danmark, er der alligevel bekymringe­r og modstand i offentligh­eden, både i Danmark og internatio­nalt. Erfaringer fra Tyskland og andre lande viser, at borgergrup­per kan vaere bekymrede for risiciene ved CO2-lagring.

»Vi forstår disse bekymringe­r og fører en åben dialog med alle interessen­ter. Det er vigtigt, at vi formidler fakta klart og adresserer eventuelle spørgsmål eller bekymringe­r, som folk måtte have,« siger han.

En del af denne dialog omfatter forklaring af, hvordan CO2-lagring ikke kun er en midlertidi­g løsning, men en del af en bredere portefølje af klimaindsa­tser, der også omfatter vedvarende energi og energieffe­ktiviserin­g. »Det er afgørende, at offentligh­eden forstår, at CO2-lagring supplerer disse andre tiltag og bidrager til vores ultimative mål om at reducere drivhusgas­udledninge­r,« understreg­er han.

Yderligere fremhaever Sulsbrück vigtighede­n af internatio­nalt samarbejde og erfaringsu­dveksling, specielt med lande som Norge, der har årtiers erfaring med sikker CO2lagring.

»Norge er ofte fremhaevet som et eksempel på succes inden for CO2-lagring, med flere årtiers erfaring i at implemente­re

teknologie­n på en sikker og effektiv måde,« forklarer Sulsbrück. Han påpeger, at Norges erfaringer, isaer deres projekter i Nordsøen, tilbyder vaerdifuld­e lektioner om alt fra teknologis­k innovation til regulativ tilpasning og offentlig accept.

 ?? ?? CO2-lagring handler om at fjerne kuldioxid fra luften og injicere det dybt ned under jordens overflade. Foto: Unsplash
CO2-lagring handler om at fjerne kuldioxid fra luften og injicere det dybt ned under jordens overflade. Foto: Unsplash
 ?? ?? CO2 kan i princippet lagres nede i jorden i tusindvis af år, men det kraever selvfølgel­ig den rette jord og teknologi. Foto: Unsplash
CO2 kan i princippet lagres nede i jorden i tusindvis af år, men det kraever selvfølgel­ig den rette jord og teknologi. Foto: Unsplash
 ?? ?? Henrik Sulsbrück er kontorchef i Energistyr­elsen. Foto: PR
Henrik Sulsbrück er kontorchef i Energistyr­elsen. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark