Jyllands-Posten

Priskrig på elbiler: Hvad er naeste traek?

Da Tesla i 2023 saenkede prisen på en Model Y med 130.000 kroner, skød det en priskrig på elbiler i gang, der stadig kører for fuld udblaesnin­g. Det betyder, at en langt større gruppe forbrugere nu har adgang til elbiler, men det åbner også for spørgsmåle

- ANALYSE Simon Kudal

IDet har faktisk vaeret en ret blodig priskrig. Ilyas Dogru Forbrugerø­konom i FDM

løbet af de seneste år er elbiler gået fra at vaere en niche i bilmarkede­t til at blive en central del af den samlede danske bilpark. Tal fra Danmarks Statistik viser, at elbiler og plugin-hybrider udgjorde 46 pct. af bilsalget i 2023, og samtidig er bestanden af fossile biler faldet med 3 pct. Elbilernes popularite­t var allerede stigende, men forbrugern­es interesse for de eldrevne køretøjer er blevet accelerere­t af en priskrig på elbiler, der har raset i det sidste års tid. Den har gjort de baeredygti­ge køretøjer tilgaengel­ige for en bredere kreds af forbrugere. De lavere priser er selvfølgel­ig positive for forbrugern­e, men priskrigen rejser også vigtige spørgsmål for potentiell­e købere: Hvornår stopper priserne med at falde, og hvornår er det det rigtige tidspunkt at investere i en elbil?

Priskrigen på elbiler er ikke opstået ud af ingenting. Ifølge Ilyas Dogru, der er forbrugerø­konom i FDM, havde man i mange år talt om, at elbilerne ville gøre deres indtog, men det var først i 2020, at ketchuppen endelig kom ud af flasken.

»En kombinatio­n af justerede bilafgifte­r på elbiler og introdukti­onen af mange nye modeller på markedet skabte de perfekte betingelse­r for elbilernes gennembrud,« siger Ilyas Dogru, der desuden peger på, at der dengang var en bred forventnin­g om, at priserne på elbiler forholdsvi­st hurtigt ville falde som følge af billigere batteripro­duktion.

To haendelser, som ingen kunne forudse, Corona-pandemien og krigen i Ukraine, viste sig at føre stigende råvarepris­er med sig og dermed højere priser på elbiler.

Permanent lavere priser

Priskrigen­s virkelige begyndelse kan spores tilbage til en dristig beslutning fra Tesla, som i 2023 saenkede prisen på deres Model Y med 130.000 kroner. Dette traek udløste en dominoeffe­kt blandt bilproduce­nter, der enten svarede igen med egne prissaenkn­inger eller forbedring­er af deres biler uden prisstigni­nger.

»Det har faktisk vaeret en ret blodig priskrig. Mange troede først, at det bare var et midlertidi­gt salgstrick fra Tesla, der skulle rydde lageret, men det viste sig at vaere starten på en varig aendring af markedet,« siger Ilyas Dogru, der fremhaever, at priskrigen har udvidet elbilmarke­dets målgruppe betydeligt.

Hvor elbiler tidligere var forbeholdt de rigeste 10 pct., er de nu inden for raekkevidd­e for en langt større del af befolkning­en.

»Priskrig betyder, at du nu kan få rigtig fornuftige elbiler til mellem 250.000 og 300.000 kroner. For bare et år siden talte man om over 400.000 kroner for en fornuftig elbil, og året inden talte man om 500.000 kroner. Den her priskrig har gjort, at målgruppen for elbiler simpelthen er blevet større,« siger han.

Den hurtige prisudvikl­ing betyder dog også, at det er svaert for forbrugern­e at forudsige elbilernes fremtidige vaerdi, hvilket komplicere­r beslutning­sprocessen ved køb af ny bil.

Tidligere var det, ifølge Ilyas Dogru, en almindelig anbefaling at købe en bil, hvis man planlagde at beholde den i mere end tre år, fordi dette ofte var mere økonomisk fordelagti­gt end at lease. Køb betød en form for investerin­g, hvor man kunne forvente en vis gensalgsva­erdi ved et senere salg.

I dagens marked er situatione­n anderledes på grund af den hurtige teknologis­ke udvikling og de hyppige prisfald på elbiler. Dette kan føre til, at en bil mister vaerdi hurtigere end forventet, hvilket gør det risikabelt at købe på et tidspunkt, hvor fremtidige prisfald kan underminer­e bilens gensalgsva­erdi.

»Det er ligesom aktiemarke­det. Hvis du køber på det forkerte tidspunkt og saelger på det forkerte tidspunkt, så taber du penge. Det er blevet meget svaerere for bilejere at ”time” markedet,« siger han.

Med elbiler er der en tilføjet usikkerhed, da teknologis­ke fremskridt, såsom forbedret batteritek­nologi, kan gøre nuvaerende modeller foraeldede eller mindre attraktive hurtigere end tidligere.

Rådet fra Ilyas Dogru er, at bilkøbere bør overveje deres langsigted­e behov – ikke kun hvad de har brug for nu eller inden for de naeste tre år, men også hvad de forventer at have brug for om fem eller seks år.

Han understreg­er dog, at der ikke er grund til at frygte, at ens nye elbil bliver foraeldet fra den ene dag til den anden.

»Selv om der kommer nye modeller med forbedring­er, vil disse aendringer ikke invalidere den nuvaerende generation af elbiler drastisk eller øjeblikkel­igt. Der vil formentlig ske små kontinuerl­ige forbedring­er – for eksempel af opladetide­n på batteriern­e - frem for store pludselige skift,« siger han.

Gå på genbrugsja­gt i vores 67 butikker landet over.

Det er godt for miljøet, godt for dine medmennesk­er og godt for dig.

Har du genbrugsgu­ld gemt derhjemme? Så kom forbi en af vores butikker - vi tager imod det med glaede.

Find din naermeste butik her

 ?? ?? Prisfald på elbiler skaber muligheder for forbrugern­e, men også usikkerhed omkring, hvornår det er et godt tidspunkt at handle. Foto: Unsplash
Prisfald på elbiler skaber muligheder for forbrugern­e, men også usikkerhed omkring, hvornår det er et godt tidspunkt at handle. Foto: Unsplash
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark