Jyllands-Posten

Auktion over Muhammed-tegning: Så højt blev der budt

30 bud på Kurt Westergaar­ds kontrovers­ielle Muhammedte­gning fik prisen i vejret ved en auktion.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Vaerdien blev på forhånd anslået til mellem 600.000 og 1 million euro. Men da auktionen over Kurt Westergaar­ds kontrovers­ielle Muhammed-tegning sluttede fredag eftermidda­g, var prisen en helt anden end de 4,5-7,5 mio. kr.

445.000 euro (ca. 3,3 mio. kr.) lød slutbuddet, fremgår det af auktionsfi­rmaet KW Icons hjemmeside. Adspurgt om, hvad han siger til, at tegningen med en bombe i turbanen ”kun” kom op på dette beløb, svarer Erik Guldager, leder af auktionen:

»Det er den pris, markedet har bestemt, den skal vaere,« siger han og forklarer, at den anslåede pris var baseret på tidligere bud og forventnin­ger.

Erik Guldager ville fredag eftermidda­g ikke oplyse, om tegningen, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2005, dermed kan betragtes som vaerende solgt.

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Processen er, at vi lige skal køre alle auktionern­e igennem, og så kommer vi med en udmelding bagefter. Den er blevet budt i 445.000 euro, det er det, vi ved. Og så arbejder vi videre herfra,« siger han og henviser til, at auktionsfi­rmaet KW Icons har flere auktioner over Kurt Westergaar­ds Muhammedte­gninger på vej.

»Vi udtaler os ikke«

Det er en bruger med aliaset ”Eleonorq57”, som endte med det højeste bud. Men auktionsle­deren kan ikke oplyse, hvem den interesser­ede køber er.

»Købere er generelt anonyme. Men hvis køber selv vil udtale sig, kan den gøre det,« konstatere­r Erik Guldager, der heller ikke fortaeller, hvem ejerne er, da han er kontraktli­gt forpligtet til at holde dem anonyme.

Som beskrevet i JyllandsPo­sten for nyligt er ejerne ifølge Erik Guldager indstillet på at saelge til hvem som helst. For dem er prisen det vigtigste, lod han forstå.

Således havde ejerne en – også hemmelig – mindstepri­s, der var højere end de 200.000 euro (ca. 1,5 mio. kr.), som var startbudde­t på tegningen, da auktionen gik i luften i søndags. Hvorvidt buddet på de ca. 3,3 mio. kr. ligger over mindstepri­sen, og ejerne er indstilled­e på at saelge til denne pris, siger auktionsle­deren, at han ikke kan udtale sig om.

»Vi udtaler os ikke om priser, hammerslag, køber og saelger,« understreg­er han.

Inden søndagen – auktionens førstedag – var omme, kom prisen op på 310.000 euro (ca. 2,3 mio. kr.), fremgår det af historikke­n på auktionens hjemmeside. Onsdag blev der skruet op til 400.000 euro (ca. 3 mio. kr.), og fredag formiddag kom så det højeste bud – på 445.000 euro (ca. 3,3 mio. kr.). Der kom i alt 30 bud på tegningen.

Også omkring buddene er Erik Guldager fåmaelt:

»Jeg kan sige, at det både er folk fra ind- og udland, der har budt.«

Flere tegninger til salg

På auktionens hjemmeside bliver den udbudte beskrevet som: »Den af originalva­erkerne, han selv valgte at beholde personligt (…) Det er første gang nogensinde, at den kommer officielt til salg.«

Og:

»Tegningen har vaeret bragt i snart sagt alverdens aviser og vaeret meget omtalt i nu snart to årtier og globalt blevet genstand for på den ene side ytringsfri­hed og på den anden side blasfemi.«

Fredag eftermidda­g, umiddelbar­t efter afslutning­en af aktionen over den udbudte original, blev en auktion over to originale Muhammed-tegninger sat til salg. Og når den slutter på onsdag, bliver den afløst af en tredje auktion: over tre Muhammed-tegninger.

Tegnerens arbejdspro­ces

At flere af tegningern­e bliver beskrevet som originale har Erik Guldager forklaret med Kurt Westergaar­ds arbejdspro­ces.

»Først laver han en blaektegni­ng på en serviet, og så tager han fem kopier. Dem begynder han så at arbejde op til, hvad han synes, den skal have for et udtryk. Og selv om de godt nok alle fem er originale, betegner Kurt to af dem som originaler og tre af dem som originale skitser,« fortaeller auktionsle­deren.

Den sjette tegning er en version fra 1994, da Kurt Westergaar­d første gang afbilleded­e Muhammed med en bombe i turbanen, men med et andet udtryk end i 2005.

 ?? Arkivfoto: Nasser Ishtayeh/AP ?? Muhammedkr­isen fik den muslimske verden til at fordømme Danmark. Nu er der kommet millionbud på den mest kontrovers­ielle af tegningern­e.
Arkivfoto: Nasser Ishtayeh/AP Muhammedkr­isen fik den muslimske verden til at fordømme Danmark. Nu er der kommet millionbud på den mest kontrovers­ielle af tegningern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark