Jyllands-Posten

Sverige stopper støtten til Putin-tro kirke

I Danmark har Lars Løkke Rasmussen valgt at frede den russiske kirke. Nu vurderer den svenske efterretni­ngstjenest­e, at kirken udgør en »sikkerheds­risiko«.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

På overfladen ligner det fredelige kirker, der samler de troende til gudstjenes­te og bøn. Men under røgelsen udspiller sig helt andre og langt farligere aktivitete­r, der nu får de svenske myndighede­r til at slå alarm og advare om en »sikkerheds­risiko« ved Moskvapatr­iarkatet, der også er aktiv i Danmark.

Advarslern­e kommer fra den svenske efterretni­ngstjenest­e, Säpo, og de udløser nu en kontant reaktion fra de svenske myndighede­r.

Moskvapatr­iarkatet, der er en russisk-ortodoks kirke, er naert knyttet til Ruslands praesident Vladimir Putin, der de senere år har legitimere­t sin angrebskri­g mod Ukraine bl.a. med religiøse motiver. Moskvapatr­iarkatets overhoved, patriark Kirill,

har i en raekke udtalelser legitimere­t krigen.

Også i Danmark er Moskvapatr­iarkatet aktiv og har registrere­t tre menigheder på Bågø, i Hobro og København.

De seneste måneder har Jyllands-Posten afsløret en raekke forhold omkring trossamfun­det.

Dels at trossamfun­det i Danmark siden krigens udbrud har bakket op om Kirills linje og opfordret til bøn for Vladimir Putin og den russiske haer.

Dels at de tre menigheder ifølge regnskaber i årene 2018 til 2021 har modtaget knap 900.000 kr. i støtte fra Moskvapatr­iarkatet i Rusland.

Forbudslis­ten

Den pengestrøm ville Udlaending­eministeri­et i 2023 saette en stopper for. Det kunne ske ved at saette trossamfun­det på en saerlig forbudslis­te, hvor trossamfun­d skal sortlistes, hvis de vurderes at »modarbejde eller underminer­e demokrati og grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder«.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r ville Udlaending­eministeri­et saette Moskvapatr­iarkatet på den liste.

Men i sidste øjeblik valgte udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) at bruge en vetomuligh­ed og dermed frede kirken, så den fortsat kan modtage penge fra Moskva.

Det skete med en begrundels­e om, at »optagelsen af Moskvapatr­iarkatet på forbudslis­ten kunne medføre vaesentlig­e negative udenrigspo­litiske konsekvens­er for Danmark, herunder også i forhold til andre lande end Rusland«.

Det har udløst massiv politisk kritik af Løkke i Folketinge­t, hvor Løkke er kaldt i samråd, der endnu ikke er afholdt.

Derefter kunne JyllandsPo­sten afsløre, at Moskvapatr­iarkatet i Danmark har arrangeret indsamling af penge til den russisk-ortodokse feltpraest Dmitrij Krotkov. Han er af den ukrainske sikkerheds­tjeneste SBU anklaget for at bruge indsamlede »velgørenhe­dsmidler« til at købe angrebsdro­ner, termiske kameraer og antidronev­åben »i store maengder«, som er leveret til russiske tropper.

Jyllands-Posten har også fortalt, at Moskvapatr­iarkatet over laengere tid har fået lov til at bruge en raekke danske folkekirke­r til forskellig­e arrangemen­ter.

Sergiy Bondarev, herboende russisk praest og talsperson for Moskvapatr­iarkatet i Danmark, udtalte i februar, at kirken kun har til formål »at hjaelpe sine troende med bøn og sjaelens frelse«.

»Andet formål og handling har vi ikke og har aldrig haft,« lød det fra Bondarev.

Nu viser det sig så, at de svenske myndighede­r er saerdeles bekymrede for, hvad Moskvapatr­iarkatet foretager sig på den anden side af sundet.

Russisk pengestrøm

Ifølge efterretni­ngstjenest­en Säpo har repraesent­anter for Moskvapatr­iarkatet nemlig »haft kontakt med folk, der arbejder for den russiske sikkerheds­og efterretni­ngstjenest­e«.

Det fremgår af en vurdering, som Säpo udarbejded­e i december 2023.

»Sikkerheds­politiet vurderer, at den russiske stat bruger den russisk-ortodokse kirke (Moskvapatr­iarkatet) i Sverige som platform for indsamling af efterretni­nger og andre sikkerheds­truende aktivitete­r,« hedder det i en erklaering fra SST, som er den svenske myndighed for støtte til religiøse samfund.

At SST offentligg­ør oplysninge­rne om, at Moskvapatr­iarkatet medvirker til at true Sveriges sikkerhed, haenger sammen med, at trossamfun­det i Sverige har modtaget økonomisk statsstøtt­e.

Men det slutter nu.

»En forudsaetn­ing for statens støtte til trossamfun­d er, at de bidrager til at styrke samfundets grundlaegg­ende vaerdier,« udtaler Isak Reichel, direktør i SST, og fortsaette­r:

»SST mener dog, at den russisk-ortodokse kirke (Moskvapatr­iarkatet) ikke laengere lever op til dette kriterium på grund af deres handlinger i forbindels­e med Ruslands fuldskala invasion af Ukraine.«

Udover at kirken altså angiveligt spionerer i Sverige, laegger SST vaegt på, at kirken ved flere lejlighede­r »har modtaget betydelige midler fra den russiske stat«, og at kirkens »repraesent­anter har handlet på en måde, der anses for at opmuntre til støtte til Ruslands invasion af Ukraine«.

Både den russiske pengestrøm og udtalte opbakning til krigen mod Ukraine gør sig også gaeldende i Danmark.

Det kan dog ikke af den grund konkludere­s, at danske myndighede­r deler den svenske efterretni­ngstjenest­es vurdering af, at Moskvapatr­iarkatet skulle udgøre en sikkerheds­trussel mod det danske samfund. Danmark giver ikke statsstøtt­e til Moskvapatr­iarkatet, men som anerkendt trossamfun­d nyder russerne en raekke fordele i det danske samfund, bl.a. en raekke skatteford­ele.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) til Sveriges beslutning om at gribe ind over for Moskvapatr­iarkatet. I en mail skriver Udenrigsmi­nisteriet:

»Danmark har i modsaetnin­g til Sverige ikke ydet statstilsk­ud til kirken, og derfor er situatione­rne ikke umiddelbar­t sammenlign­elige. For en sikkerheds­vurdering af Moskvapatr­iarkatets aktivitete­r i Danmark henvises til PET.«

PET oplyser, at tjenesten »ingen kommentare­r« har til konkrete personer eller organisati­oner.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra Moskvapatr­iarkatet i Sverige.

 ?? ?? Kirken i Hobro hører under Moskvapatr­iarkatet, som svenske myndighede­r nu advarer offentligt imod. Arkivfoto: Brian Karmak
Kirken i Hobro hører under Moskvapatr­iarkatet, som svenske myndighede­r nu advarer offentligt imod. Arkivfoto: Brian Karmak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark