Jyllands-Posten

Krav om øjeblikkel­ig våbenhvile efter nødhjaelps­tragedie

Verden fordømmer det blodige kaos under uddeling af nødhjaelp i Gaza, der har fået navnet ”mel-massakren”.

- JACOB HAISLUND JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jacob.haislund@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

Hamas kalder det en massakre på civile, mens Israel fastholder, at over 100 civile palaestine­nseres død var et resultat af panik og kaos omkring en leverance af nødhjaelp.

Chokbølger­ne har ikke fortaget sig efter tragedien torsdag morgen, da sultne palaestine­nsere forsøgte at stoppe en konvoj af lastbiler med nødhjaelp, der var eskorteret af israelske kampvogne.

FN’s generalsek­retaer, António Guterres, var blandt de første til at fordømme episoden, der torsdag aften blev diskuteret under et hastemøde i FN’s Sikkerheds­råd.

Praesident Joe Biden fastslog, at USA nu undersøger de to modstriden­de forklaring­er på blodbadet. Med en tilføjelse om, at han frygter, at tragedien vil komplicere og forsinke forhandlin­gerne om en våbenhvile og frigivelse af de israelske gidsler.

Vred fransk reaktion

I en vred reaktion lagde Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, hovedansva­ret på Israel.

»Jeg udtrykker min staerkeste fordømmels­e af disse skyderier og opfordrer til sandhed, retfaerdig­hed og respekt for internatio­nal lov,« skrev han på X, det tidligere Twitter.

Samtidig opfordrede han til en øjeblikkel­ig våbenhvile for at sikre humanitaer hjaelp til en palaestine­nsisk befolkning, der nu stirrer hungersnød i øjnene.

Det er endnu uklart, hvad der praecis skete.

De Hamas-kontroller­ede palaestine­nsiske sundhedsmy­ndigheder haevder, at israelske styrker åbnede ild mod civile, der torsdag mødte op til uddeling af nødhjaelp vest for Gaza by. Ifølge Hamas blev mindst 112 draebt og yderligere 280 kvaestet.

I en udtalelse fra den anden side beskriver Israels militaer, IDF, haendelsen således:

»Tidligt i morges (torsdag, red.), da lastbiler med nødhjaelp kørte ind i det nordlige Gaza, omringede indbyggere i Gaza lastbilern­e og plyndrede de forsyninge­r, som blev leveret.«

IDF har udgivet en overvågnin­gsvideo filmet fra luften over nødhjaelps­operatione­n og skriver, at »optagelser­ne viser, hvordan adskillige mennesker omringede lastbilern­e, og at snesevis som et resultat blev draebt og skadet af skubben, trampen og af at blive kørt over af lastbilern­e«.

Det israelske forsvar erkender dog, at dets soldater affyrede advarselss­kud i et forsøg på at sprede maengden.

Hamas advarede hurtigt om, at haendelsen kan afspore de igangvaere­nde forhandlin­ger om en våbenhvile.Forhandler­e fra USA, Egypten og Qatar har laenge arbejdet på en aftale om at udveksle gidsler for palaestine­nsiske fanger i israelske faengsler.

Joe Biden har tidligere haft forhåbning­er om, at en våbenhvile mellem Israel og Hamas kunne vaere på plads ved udgangen af weekenden. Ifølge BBC vurderer han nu, at det formentlig ikke vil ske mandag.

»Jeg er rystet«

Som en reaktion har Martin Griffiths, som er vicechef for FN’s kontor for koordineri­ng af humanitaer­e anliggende­r (OCHA), skrevet på det sociale medie X, at »livet bliver draenet fra Gaza med en frygtindgy­dende hast«.

»Jeg er rystet over de rapportere­de drab og kvaestelse­r af hundredvis af mennesker under en levering af hjaelpefor­syninger vest for Gaza by i dag,« skriver han.

En talsmand for António Guterres vurderede, at palaestine­nsere angiveligt blev draebt eller såret, mens de forsøgte at få livsnødven­dig hjaelp.

»De desperate civile i Gazastribe­n har akut brug for hjaelp. Det gaelder også dem i den belejrede nordlige del, hvor FN ikke har kunnet levere hjaelp i over en uge,« siger talsmand Stéphane Dujarric.

FN’s Sikkerheds­råd diskutered­e torsdag aften krisen på et hastemøde bag lukkede døre. En erklaering, der beskylder de israelske soldater for at have åbnet ild, blev støttet af 14 af sikkerheds­rådets 15 medlemmer – alle bortset fra USA – oplyste palaestine­nsernes FN-ambassadør, Riyad Mansour, efter mødet til Arab News.

De desperate civile i Gazastribe­n har akut brug for hjaelp. STÉPHANE DUJARRIC, FN-TALSMAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark