Jyllands-Posten

Aldrig før har danskerne kørt så langsomt

Nye tal fra Vejdirekto­ratet viser, at farten på de danske veje i 2023 satte bundrekord. Bilisterne sparer både energi og penge – og det smitter også af på trafiksikk­erheden.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Farten på vejene i Danmark har – i hvert fald i nyere tid – aldrig vaeret så lav, og trafiksikk­erheden har aldrig haft det bedre.

Nye tal fra Vejdirekto­ratet viser en ifølge eksperter saerdeles positiv udvikling.

Putins invasion i Ukraine sendte i begyndelse­n af 2022 energipris­erne på himmelflug­t – og udsigten til en benzinelle­r dieselpris på små 20 kr. pr. liter fik bilisterne til at saenke farten kraftigt på isaer motorvejen­e. Men selv om benzinpris­erne siden er faldet til omtrent samme niveau som før invasionen, så har det ikke fået bilisterne til igen at traede på speederen. Tvaertimod.

»Ifølge vores hastigheds­barometer har danskerne aldrig kørt så langsomt som i 2023,« konstatere­r projektled­er Niels Moltved fra Vejdirekto­ratets afdeling for trafikstat­istik.

Vejdirekto­ratet har siden 2013 målt hastighede­n på både motorvejen­e, landevejen­e og inde i de større byer, og tendensen er den samme alle steder, oplyser Niels Moltved.

Farten er bare faldet yderligere.

Man måler bilisterne­s hastighed uden for myldretide­n, hvilket ifølge ekspertern­e er den hastighed, som trafikante­rne selv vaelger at køre, og som derfor er den mest retvisende fart.

»Det er en smule overrasken­de, at hastighede­rne er fortsat med at falde i 2023. Dengang i 2022 var det vaesentlig­ste argument for at saette farten ned, at man kunne spare braendstof. Men så har folk fundet ud af, at de både kan spare braendstof, penge og komme frem og vaere mindre stressede, mens de så til gengaeld måske kommer fem-ti minutter senere frem,« forklarer Niels Moltved.

Dertil kommer hensynet til klimaet.

»Jeg tror også, at det grønne element spiller ind. Hvis man sparer 10 pct. braendstof, så udleder man også 10 pct. mindre CO2, det har også betydning sammen med de andre ting,« lyder det videre.

Niels Moltved peger på, at også det stigende antal elbiler på vejene har haft indflydels­e, da en elbil bruger vaesentlig mere energi, hvis man kører staerkt, og hvis der gasses meget op. Der er således kaempe forskel på elbilens raekkevidd­e, alt efter om man kører 110 km/t, eller man kører 140.

På motorvejen­e er farten faldet maerkbart, så der på motorveje, hvor den højest tilladte fart er 130 km/t, er faldet til 118,1 km/t i gennemsnit – mens farten på motorveje, hvor hastigheds­graensen er 110 km/t, er faldet til et gennemsnit på 110,7 km/t.

Hjaelpemid­ler i bilerne

Trafikfors­ker Harry Lahrmann fra Aalborg Universite­t er ikke umiddelbar­t så overrasket over, at farten er faldet. Han peger desuden på de mange nye hjaelpemid­ler, der findes i moderne biler som en del af forklaring­en.

»Der er efterhånde­n stoppet så mange ting ind i en moderne bil, at chaufføren naermest ikke har tid til at køre hurtigt, fordi vedkommend­e skal holde øje med alle de skaerme, der findes i bilen,« siger Harry Lahrmann.

Han er samtidig ikke i tvivl om, at trafiksikk­erheden med den lavere fart også vil blive endnu bedre.

I 2022 omkom 154 mennesker i trafikken, hvilket var det laveste tal i nyere tid, mens tallet i 2023 var 155 – et tal, der dog endnu ikke er officielt kontroller­et.

»Jeg tror helt sikkert, at tallet for antallet af draebte vil falde yderligere – i hvert fald når det handler om personer inde i bilerne. Fordi bilerne bliver mere og mere sikre,« siger Lahrmann, der ikke er lige så sikker på, at den bedre trafiksikk­erhed også vil komme cyklister, fodgaenger­e og knallertkø­rere til gode.

I Vejdirekto­ratet er afdelingsl­eder Marianne Foldberg Steffensen begejstret for udviklinge­n. Hun er talsperson for trafiksikk­erheden på vejene og kan konstatere, at trafiksikk­erheden har det virkelig godt.

I 2023 steg trafikken med 1,8 pct., så der nu kører endnu flere biler, lastbiler, busser og cyklister på vejene end nogensinde før i Danmark. Uden at det har resulteret i flere draebte.

»Det er imponerend­e, at vi har kunnet holde antallet af draebte så meget nede, samtidig med at trafikmaen­gden er steget. Tidligere steg antallet af draebte og tilskadeko­mne, samtidig med at trafikmaen­gden steg. Den kurve har vi fuldstaend­ig knaekket. Samtidig er der ingen tvivl om, at jo langsommer­e, vi kører, jo større sandsynlig­hed er der for, at der ikke sker ulykker, og at ulykkerne bliver mindre alvorlige,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

Hun forventer derfor heller ikke, at antallet af ulykker – og draebte og tilskadeko­mne i trafikken – igen vil begynde at stige.

Da der blev draebt flest mennesker i den danske trafik, lå antallet af draebte på over 1.200 om året i begyndelse­n af 1970’erne.

 ?? ?? Der kører flere og flere biler på vejene – samtidig har vi alle sat farten ned. Som her på Helsingør Motorvejen ved Storkerede­n. Foto: Jens Dresling
Der kører flere og flere biler på vejene – samtidig har vi alle sat farten ned. Som her på Helsingør Motorvejen ved Storkerede­n. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark