Jyllands-Posten

Sund livsstil kan reducere risikoen for at blive ramt af udbredt lidelse

Omkring 16 pct. af alle voksne danskere lider af irritabel tyktarm. Et nyt udenlandsk studie giver svar på, hvad man kan gøre for at mindske risikoen for at blive ramt.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Smerter og ubehag i maven, skiftevis hård mave og diarré, oppustethe­d og traethed er bare nogle af de symptomer, man kan opleve ved lidelsen irritabel tyktarm, som op mod 800.000 danskere er ramt af.

Ingen forskere har endnu kunne pege på en årsag, men et nyt kinesisk studie viser, hvordan man kan mindske risikoen for at blive ramt af sygdommen irritabel tyktarm. Professor ved Det Kinesiske Universite­t i Hong Kong og medforfatt­er til studiet Vincent Chi-ho Chung forklarer til CNN:

»Efter vores bedste overbevisn­ing er vores studie et af de første i stor skala, der bekraefter, at sunde livsstilsv­aner signifikan­t kan reducere risikoen for at udvikle irritabel tyktarm.«

Studiet undersøgte fem sundhedspa­rametre hos testperson­erne og fandt en markant sammenhaen­g med risikoen for at udvikle irritabel tyktarm. Sundhedspa­rametrene, man undersøgte, var 7 til 9 timers søvn, ingen rygning, moderat maengde alkohol, varieret sund kost og regelmaess­ig intens traening.

Resultater­ne var slående for forskerne. Fulgte man bare et af de fem sundhedspa­rametre, reducerede man risikoen for irritabel tyktarm med 21 pct. Blandt de forsøgsper­soner, der opfyldte tre parametre eller flere, var risikoen hele 42 pct. lavere end dem, der ikke opfyldte nogen af de fem parametre.

Hjerne og tarme

Det var dog ikke kun klassiske sundhedspa­rametre, der slog ud for forskerhol­det.

Studiet viste nemlig, at et moderat indtag af alkohol, her defineret ved 5 til 15 gram dagligt, faktisk gav en mindre risiko for irritabel tyktarm end risikoen blandt de personer, som ikke drak. En genstand svarer til ca. 12 gram alkohol. Før man springer ud i en ny daglig vane med alkohol, er det vaerd at notere sig, at forskerne mener, at denne del kraever yderligere undersøgel­ser.

Tine Tess, der er professor og centerdire­ktør på forsknings­centeret Predict, som forsker i inflammato­riske mavesygdom­me på Aalborg Universite­t, er glad for det nye studie:

»Studiet er rigtig godt udført med solide data fra England. Det bekraefter det, vi har anbefalet patientern­e laenge. Så det er positivt, at vi kan saette evidens bag vores anbefaling­er.«

Tine Tess forklarer, at irritabel tyktarm er en hyppig lidelse, der både kan ramme patienter i en relativ mild grad og for andre vaere meget invalidere­nde. Tine Tess peger også på et andet parameter, der virker til at have en relation til irritabel tyktarm:

»Biologisk er det fuldstaend­ig plausibelt, at der er en forbindels­e mellem depression, angst og irritabel tyktarm. Det har formodentl­ig en relation til den fysiske forbindels­e mellem hjerne og tarme, hvilket kan resultere i, at det ene kan udløse det andet.«

 ?? Grafik: LO ??
Grafik: LO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark