Jyllands-Posten

Valgkampen kører for fuld udblaesnin­g ved graensen til Mexico

To taler. To forskellig­e steder ved graensen til Mexico. Praesident­valgkampen er i fuld gang i USA.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Der var i den grad lagt op til et brag af en duel, da Joe Biden og Donald Trump torsdag begge rejste til Mexicos graense for at adressere problemet om den fortsat massive ulovlige migration til USA.

Med godt 480 kilometers afstand mellem hinanden føg det med beskyldnin­ger mellem de to politiske kamphaner. Så meget, at Joe Biden direkte beskyldte Donald Trump for det allervaers­te, en politiker i USA kan gøre.

Ifølge Joe Biden har Donald Trump ved at vende tommelfing­eren nedad til en faellespol­itisk aftale om at styrke USA’s graensepol­iti forrådt USA’s befolkning.

Det sagde han i en tale i byen Brownsvill­e i den østlige del af Texas, hvor han sammen med ministeren for indenrigss­ikkerhed, Alejandro Mayorkas, besøgte en lokal graensepat­rulje:

»I stedet for at bede medlemmer af Kongressen om at blokere for denne lovgivning så slut dig til mig,« sagde han til Donald Trump, der på samme tid befandt sig i byen Eagle Pass laengere vestpå i Texas.

Besøget kommer, efter at Senatet i sidste måned afstod fra at stemme for en ny tvaerpolit­isk aftale mellem Demokrater­ne og Republikan­erne om at sikre flere ressourcer til både at kunne ansaette flere graensebet­jente og dommere til at afgøre de flere tusinder migrations­sager, der hvert år er i USA.

Aftalen var kommet i stand efter flere ugers forhandlin­ger i Senatet. Men efter pres fra Donald Trump stemte et flertal af Republikan­erne i Senatet nej til aftalen, der også skulle have sikret 60 mia. dollars i militaer bistand til Ukraine.

Tordner løs

Siden har Demokrater­ne tordnet løs mod Donald Trump, som de beskylder for bevidst at gå imod aftalen, fordi den vil underminer­e hans bestraebel­ser på at gøre migrations­spørgsmåle­t til et kardinalpu­nkt for sin praesident­valgkamp i 2024.

Men det afviste Donald Trump torsdag, da han talte foran en større skare af mennesker i Eagle Pass. I stedet sagde han, at aftalen ikke vil afhjaelpe problemet med de rekordmang­e migranter, der de seneste måneder er kommet ind i USA:

»Lige nu bliver USA overrendt pga. Bidens migrantfor­brydelser. Det er en ny form for ond kraenkelse af vores land,« sagde han.

Ifølge de amerikansk­e myndighede­r håndterede USA’s graensebet­jente i alt 124.220 sager med migranter, der krydsede graensen fra Mexico til USA i januar. Det er knap 100.000 faerre end måneden før.

Det betyder dog ikke, at problemet med den massive migration er løst. Der er stadig tale om rekordmang­e migrantsag­er, og der er intet, der tyder på, at den vil stoppe.

Donald Trump har sagt, at han som praesident vil deportere ulovlige migranter ud af USA samt spaerre dem inde i nyopretted­e migrantlej­re.

Torsdag henviste han til den 22-årige sygeplejes­tuderende Laken Riley, der for nylig blev fundet myrdet i et skovområde ved Georgiauni­versitetet i Athens. En 26årig migrant fra Venezuela er anklaget i sagen, der siden er blevet et nationalt fikspunkt for migrantdeb­atten i USA.

I et opslag på de sociale medier kaldte Donald Trump forleden den mistaenkte for et »monster« og beskyldte samtidig Joe Biden for at have skabt en uholdbar situation i USA.

Andre mener dog, at der også er positive effekter ved migratione­n.

Torsdag sagde medlemmet af den lokale blikkensla­gerforenin­g i Lafayette i Indiana Steve Snyder til avisen New York Times, at byen mangler arbejdskra­ft og, at USA derfor skal vaere glade for migrantern­e:

»Jeg ville tage imod dem med åbne arme, indlogere dem på et hotel og gøre mit bedste for, at de ville blive i vores samfund, fordi vi i den grad har behov for dem,« sagde han.

Jeg ville tage imod dem med åbne arme, indlogere dem på et hotel og gøre mit bedste for, at de ville blive i vores samfund, fordi vi i den grad har behov for dem. STEVE SNYDER, BLIKKENSLA­GER I LAFAYETTE I STATEN INDIANA

 ?? ?? Donald Trump ved graenseove­rgangen Eagle Pass i Texas, hvor han torsdag holdt en tale. Foto: Go Nakamura/Reuters
Donald Trump ved graenseove­rgangen Eagle Pass i Texas, hvor han torsdag holdt en tale. Foto: Go Nakamura/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark