Jyllands-Posten

Klapsalver og Putins had fulgte Navalnyj hele vejen til graven

Tusinder af russere trodsede frygten, da opposition­slederen Aleksej Navalnyj efter mange forhindrin­ger fredag blev begravet i Moskva.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Flere tusinde modige tilhaenger­e sagde fredag et følelsesla­det farvel til Aleksej Navalnyj, da Vladimir Putins politiske fjende nummer ét blev begravet i Moskva.

I en åben protest mod regimet i Kreml trodsede tilhaenger­ne frygten for at blive anholdt med lange klapsalver og taktfaste råb »Navalnyj« og »tak, Aleksej«.

I lange køer tog skarer af tilhaenger­e fra morgenstun­den opstilling bag politiets metalbarri­erer ved Ikonkirken for Vor Frue, og de vandrede efter gudstjenes­ten i procession til Borisov-kirkegårde­n 2,5 km derfra, hvor den 47årige regimekrit­iker blev begravet to uger efter sin død i den arktiske straffelej­r Polarulven.

Videoer og billeder fra Marjino-kvarteret i det sydøstlige Moskva viste, hvordan et massivt opbud af politifolk installere­de metaldetek­torer og overvågnin­gskameraer omkring kirken og gravstedet, men det var ikke nok til at afskraekke tilhaenger­ne.

»Vi er her sammen, og ingen er bange,« sagde en mand, som dog forlangte at forblive anonym, til en journalist fra den uafhaengig­e avis Novaja Gazeta: »Jeg er her for at støtte hans familie og vise, at de ikke er alene.«

Med røde blomster i hånden sagde en 73-årig mand ifølge nyhedsbure­auet Reuters, at han havde beundret Navalnyj for hans mangel på frygt og klare tale, og at han følte Navalnyjs død som et personligt tab.

En kvinde i køen fastslog, at Navalnyj var hendes helt, mens en ung mand i naerheden ifølge Reuters hyldede den afdøde opposition­spolitiker som »et symbol på modstand«. Han var mødt op, sagde han, for at vise, at ikke alle i Rusland støtter myndighede­rne.

Langt forhindrin­gsløb

Putins afstraffel­se af Navalnyj fortsatte selv efter opposition­slederens død. Begravelse­n af lederen, der efter russisk tradition lå i en åben kiste under gudstjenes­ten, blev først arrangeret efter et regulaert forhindrin­gsløb iscenesat af de russiske myndighede­r.

Det begyndte, da Navalnyjs 69-årige mor, Ljudmila, måtte bruge over en uge på af få sin søns lig udleveret og begravet i hovedstade­n i stedet for i Sibirien. Ingen var i tvivl om, at beskeden var dikteret af Kreml, da begravelse­sfirmaer i Moskva naegtede at stille en rustvogn til rådighed til at transporte­re Navalnyjs kiste til kirkegårde­n.

»Alle bedemaende­ne bliver ringet op af ukendte personer, som truer dem til ikke at køre Aleksejs lig nogen steder hen,« sagde Navalnyjs talskvinde, Kira Jarmysh, torsdag eftermidda­g.

Da det til sidst lykkedes, meddelte en praest i kirken ifølge Holod Media, at adgangen til ceremonien ville blive begraenset til den naermeste familie og naere venner.

Navalnyjs foraeldre deltog i begravelse­n, men ikke hans enke og parrets to børn, Daria på 23 år og Zakhar på 15, der ikke laengere bor i Rusland. Heller ikke Julia Navalnaja rejste tilbage til Moskva. Det ville naeppe have vaeret uden risiko. I en tale forleden i EUParlamen­tet i Strasbourg anklagede fru Navalnyj Putin for at vaere et uhyre og en gangster, der havde beordret kritikeren straffet, tortureret og til sidst myrdet.

Tak for 26 års samliv

I en videoerkla­ering takkede hun sin mand for 26 års absolut lykke og for at få hende til at grine selv fra faengslet.

»Jeg ved ikke, hvordan jeg skal leve uden dig. Men jeg vil forsøge at gøre dig deroppe glad og stolt af mig,« sagde hun.

Navalnyj var troende kristen, men det var ironisk, at kritikeren, der fordømte Putins beslutning om at sende titusindvi­s af soldater ind i Ukraine som et vanvittigt foretagend­e bygget på løgne, blev stedt til hvile i en ortodoks russisk kirke, der hele vejen igennem siden februar 2022 har bakket op om Putins krig og doneret penge til den russiske haer.

Ifølge Rusnews filmede overvågnin­gskameraer på alle gadelamper i området begivenhed­en. Mediet Mediazona tilføjede, at et af kameraerne var anbragt over alteret, og at opslag inde i kirken advarede om, at videooptag­elser var forbudt.

Vil braende i helvede

Alt sammen for at forhindre demonstrat­ioner mod Putin som i marts 2015, da tusinder af russere gik på gaden for at hylde opposition­spolitiker­en Boris Nemtsov, der blev myrdet på en bro kun nogle stenkast fra Kreml.

Ivan Zhdanov fra Navalnyjs organisati­on insistered­e på, at begravelse­n var åben for offentligh­eden, og han opfordrede russere til at møde op. Navalnyjs medarbejde­re uddelte en liste over byer i udlandet, hvor folk kunne deltage i mindehøjti­deligheder.

Opposition­slederens tidligere kampagnech­ef, Leonid Volkov, sagde til BBC, at han var bekymret for, hvad der kunne ske under begravelse­n i Moskva. Alene det, at myndighede­rne først naegtede at transporte­re Navalnyjs lig til kirken, er ifølge Volkov nok til, at »Putin og Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, og alle deres håndlanger­e vil braende i helvede«.

I dagene efter Navalnyjs død den 16. februar anholdt politiet flere hundreder af Navalnyjs tilhaenger­e, da de bevaebnet med blomster kom for at vise ham en sidste respekt.

Det fik en gruppe russiske advokater og menneskere­tsforkaemp­ere til på de sociale medier at opfordre deltagere i begravelse­n til at vaere på vagt over for provokatør­er

udsendt af regimet. De anbefalede desuden ikke at benytte offentlige transportm­idler og advarede mod at medbringe fotos af Navalnyj eller symbolet for hans anti-korruption­sfond, som er blevet forbudt som en ekstremist­isk organisati­on.

Som frontfigur for Ruslands opposition­sbevaegels­e igennem halvandet årti lykkedes det i 2011 og 2012 for Navalnyj at få hundredtus­inder af russere til at gå på gaden for at protestere mod Putins styre.

Det var livsfarlig­t. I 2020 blev han forgiftet med nervegifte­n Novichok under en rejse til Sibirien. Efter behandling i Tyskland vendte han i 2021 tilbage til Rusland, hvor han blev anholdt og idømt sammenlagt 19 års faengsel i politisk motiverede retssager.

Kampagne mod kritik

Mellem august 2022 og sin død tilbragte Navalnyj ifølge Times over 300 dage i en saerlig isolations­celle for bl.a. at have en knap på sin tunika åben, for at naegte at rengøre

et hegn og for at citere en afgørelse fra Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol.

Navalnyjs død laeses af menneskere­tsgrupper som et led i den massive undertrykk­elseskampa­gne, Putin og regimet har ivaerksat for at undertrykk­e enhver kritik.

Mens Putin torsdag holdt sin årlige tale og truede Vesten med atomkrig, blev chefredakt­øren for avisen Novaja Gazeta anholdt for at kritisere militaeret.

Ved en lynproces blev Sergej Sokolov samme eftermidda­g idømt en bøde på 2.300 kr. med en advarsel om, at han efter ny kritik risikerer en faengselst­raf.

Hårdere var dommen for den 70-årige menneskere­tsveteran Oleg Orlov, der forleden blev idømt 2,5 års faengsel for i en artikel at have fordømt Ruslands aggression­skrig mod Ukraine. Orlov er en af lederne af organisati­onen Memorial, der i 2022 blev haedret med Nobels fredspris.

I april blev en anden Putinkriti­ker, Vladimir Kara-Murza, idømt 25 års faengsel for

forraederi og for at sprede falske nyheder om den russiske haer. Ligesom Navalnyj er Kara-Murza blevet flyttet til en fangelejr i det østlige Rusland.

Op til begravelse­n advarede Kreml russere mod at deltage i ulovlige demonstrat­ioner.

»Det er bare en påmindelse om, at vi har en lov, der skal følges. Alle uautoriser­ede forsamling­er vil vaere i strid med loven, og de, der deltager i dem, vil blive holdt ansvarlige – igen i overensste­mmelse med den gaeldende lov,« sagde Putins talsmand, Dmitryj Peskov.

Han afviste at give nogen vurdering af Navalnyj som en politisk figur og sagde, at han intet har at sige til Navalnyjs familie.

Uden for mange russiske ambassader lagde tilhaenger­e af Navalnyj fredag blomster til minde om aktivisten, der har efterladt Rusland uden noget politisk alternativ til lederen igennem de sidste 24 år, Vladimir Putin.

 ?? ?? Familie og venner sagde fredag farvel til opposition­slederen Aleksej Navalnyj ved en gudstjenes­te i Moskva. Udenfor råbte hans tilhaenger­e hans navn. Foto: Handout via Reuters
Familie og venner sagde fredag farvel til opposition­slederen Aleksej Navalnyj ved en gudstjenes­te i Moskva. Udenfor råbte hans tilhaenger­e hans navn. Foto: Handout via Reuters
 ?? ?? Over tusind tilhaenger­e trodsede frygten og mødte op til Aleksej Navalnyjs begravelse for at hylde kritikeren af Vladimir Putin. Foto: Reuters
Over tusind tilhaenger­e trodsede frygten og mødte op til Aleksej Navalnyjs begravelse for at hylde kritikeren af Vladimir Putin. Foto: Reuters
 ?? ?? Politiet var mødt talstaerkt frem for at forhindre uro og protester under begravelse­n. Foto: Alexander Nemenov/AFP
Politiet var mødt talstaerkt frem for at forhindre uro og protester under begravelse­n. Foto: Alexander Nemenov/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark