Jyllands-Posten

Det gamle råd om ris er helt forkert, siger Apple om din våde telefon

Et gammelkend­t trick til at redde en druknet telefon gør nok mere skade end gavn. Der kan dog vaere andre løsninger.

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

I en nylig note til opdatering­er, som The Guardian omtaler, advarer Apple direkte mod at laegge sin iPhone til tørre i ris, hvis man har vaeret så uheldig at tabe den i toilettet, poolen eller på anden måde gjort den våd.

Ris-metoden er kendt af mange, selv om der ikke kan føres bevis for den. Selv en Wikipedia-side dedikeret til sagen, er det blevet til.

Som alternativ til rismetoden leverer Apple, som sidder på størstedel­en af smartphone­markedet i Danmark, dog i den nye note også en officiel metode, man kan bruge.

Men lad os først starte med de tre ting, du i hvert fald ikke bør gøre ifølge producente­n: ■ Lad vaere med at putte din iPhone i en pose med ris. Det kan ende med, at små rispartikl­er kan skade den.

■ Lad vaere med at tørre din iPhone med en ekstern varmekilde eller trykluft. ■ Lad vaere med at stikke et fremmedleg­eme såsom en vatpind eller køkkenrull­e ind i ladeporten.

Og hvad kan du så gøre i stedet? Apples officielle råd kan du laese om i detaljer på dets hjemmeside, men i opsummeret format kan det beskrives således: Hold din telefon med ladeporten ned og tap på den, laeg den derefter til at tørre i et ventileret lokale, prøv at forbind kablet igen efter 30 minutter – hvis det ikke virker, så lad den tørre videre i op til et døgn og prøv igen.

Som det måske kan anes, går Apples egne råd mest på situatione­r, hvor telefonens vandresist­ens umiddelbar­t har holdt stand, og der højst er tale om vand i ladeporten, som telefonen derefter selv advarer om.

The Guardian, som også omtaler Apples note, har dog også noteret en anden metode, man kan bruge, hvis telefonen helt sikkert er drivvåd og ikke fungerer.

Den går således: Sørg for, at telefonen er slukket. Laeg den i en lufttaet boks med silica-pakker – altså de små poser, der følger med ved f.eks. skokøb – når du er sikker på, at den er helt tør, kan du nu prøve at lade den igen.

 ?? ?? Mange nyere smartphone­s er vandresist­ente — men ikke decideret vandtaette. Arkivfoto: Finn Frandsen
Mange nyere smartphone­s er vandresist­ente — men ikke decideret vandtaette. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark