Jyllands-Posten

En ny type butik breder sig i Danmark

I den lille vestjyske by Fjelsterva­ng ligger en saerlig købmandsbu­tik, hvor kunderne handler uden personale til stede. Lailah Andersen, der ejer butikken, er en del af en kaede, der har åbnet flere lignende butikker rundtomkri­ng i landet.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Let-Køb 24/7 i Fjelsterva­ng kan snart fejre 1 års fødselsdag. Det kommer ikke til at gå ubemaerket hen for den lille by med godt 430 indbyggern­e, det lover købmand Lailah Andersen.

I butikken registrere­r man sin ankomst via MitID, og så kan man ellers handle løs. Ved kassen fungerer det, som det efterhånde­n gør i mange dagligvare­butikker, ved at man selv scanner varerne til betaling. I Fjelsterva­ng er der bare ikke noget personale til at holde øje med dig.

Denne indkøbsfac­on titter efterhånde­n frem i forskellig­e former over det meste af Danmark. Isaer for Dagrofa, som ejer butikskaed­erne Spar, Meny, Let-Køb og Min Købmand, har de ubemandede butikker vundet frem. Kaededirek­tør for Spar, Min Købmand og Let-Køb Esben Keller forklarer: »Vi har åbnet 12 butikker af denne type i løbet af de sidste 2,5 år. Vores måde at gå fra testbutikk­er til klare koncepter til købmaenden­e synes vi har vaeret en succes«

Svingende omsaetning

Selvom Lailah Andersen ser frem til at fejre 1 års fødselsdag for butikken i Fjelsterva­ng, så er omsaetning­en ikke helt så god, som den var i starten. Ved at optimere varesortim­entet og imødekomme kundernes ønsker er Lailah Andersen sikker på, at butikken lever laenge endnu.

Kaededirek­tør Esben Keller forklarer, at det kan svinge meget fra butik til butik.

»Nogle steder har vi set en stigning i omsaetning, når butikken har vaeret der i et stykke tid. Så det handler om de lokale forhold, og om kunderne får opfyldt deres behov.«

Det er ikke kun Dagrofa, der har beskaeftig­et sig med de selvbetjen­te dagligvare­butikker. Coop har også forsøgt sig med en enkelt butik. Informatio­nschef i Coop Jens Juul Nielsen har tidligere fortalt til Jyllands-Posten, at Coop havde en ambition om at brede deres koncept ud til flere dele af landet. Udbredelse­n nåede ikke så langt, for nu fortaeller Jens Juul Nielsen, at de efter to års forsøg har aendret konceptet, så der nu er personale i butikken i Sengeløse.

»Købekrafte­n var desvaerre ikke stor nok fra lokalbefol­kningen

til at holde det i live. Vi vil ikke udelukke, at vi prøver igen, men testen var ikke en succes for os,« forklarer Jens Juul Nielsen.

Let opklaring af tyveri

Lailah Andersen har en enkelt gang måttet gå til politiet efter gentaget tyveri fra den samme kunde. Tyveriet var dog ikke den smarteste af sin slags, for, som Lailah Andersen påpeger, er butikken »jo plastret til i kameraer, og folk logger ind med NemID, så det er jo ikke specielt svaert at fange ham, der gjorde det«.

Ifølge Lailah Andersen endte politianme­ldelsen med et forlig, hvor kunden betalte for varerne, der var blevet stjålet. Kaededirek­tør

Esben Keller ser ikke en bredere tendens på tvaers af de 12 butikker rundtomkri­ng i landet.

»Vi oplever ikke mere tyveri i de her butikker, end vi gør

i de normale butikker,« forklarer han.

I USA har en af verdens største virksomhed­er, Amazon, udviklet et koncept, der har gjort handleture­n endnu mere futuristis­k, end den er i Fjelsterva­ng. I de amerikansk­e Amazon Go dagligvare­butikker registrere­r du dig ved indgangen, ligesom i Fjelsterva­ng, og går herefter ind og tager de varer, som du har brug for.

Kameraer i butikken registrere­r, hvilke varer du tager eller har lagt på plads igen, og traekker automatisk betaling, når du forlader butikken. Du slipper altså for at scanne varerne selv. Amazon Go har i følge sin egen hjemmeside 23 butikker fordelt henover

USA. Andre lignende koncepter fra blandet andet 7-Eleven breder sig også i USA.

Lailah Andersen, der ejer butikken i Fjelsterva­ng, synes, det lyder en anelse for smart til hendes butik:

»Sådan en amerikaner­ting lyder lidt for avanceret til Fjelsterva­ng, men måske det er noget for dem i storbyerne?« spørger hun.

Kaededirek­tør Esben Keller er ikke helt enig med Lailah Andersen, når hun mener, at det er forbeholdt storbyerne:

»Jeg tror, at konceptet passer godt til både land og by, men som det er nu, så er omkostning­erne for den her teknologi for store i forhold til butikkerne­s omsaetning,« forklarer han.

Sådan en amerikaner­ting lyder lidt for avanceret til Fjelsterva­ng. LAILAH ANDERSEN, EJER AF MIN KØBMAND, FJELSTERVA­NG.

 ?? ?? Lailah Andersen ejer og bestyrer Min Købmand i nabobyen Troldhede, der ligger 15 km vaek. To gange om dagen svinger hun forbi selvbetjen­ingsbutikk­en i Fjelsterva­ng for at fylde hylderne op. Foto: Stine Schjøtler
Lailah Andersen ejer og bestyrer Min Købmand i nabobyen Troldhede, der ligger 15 km vaek. To gange om dagen svinger hun forbi selvbetjen­ingsbutikk­en i Fjelsterva­ng for at fylde hylderne op. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark