Jyllands-Posten

Han er bedst kendt for ”Stor mand”, men på sin nye plade stikker han dybere

Der er noget retningslø­st over dette spraglede vaerk, men alt er gennemsyre­t af sangtalent og staerke melodier.

- Pop ANDREAS ODBJERG Universal Music KASPER SCHÜTT-JENSEN Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk Hr. direktør send mig hjem hvis jeg råber af nogen igen

333333

Andreas Odbjerg er bedst kendt for ”Stor mand”, landeplage­n, som han – sammen med kollegaen Tobias Rahim – har lagt stort set alle landets musikfesti­valer ned med.

På sin nye plade stikker han langt dybere. På aktuelle ”Un Hommage” – i pressemate­rialet beskrevet af manden selv som »en hyldest til familien, vennerne, kaerlighed­en, livet og musikhisto­rien« – når Andreas Odbjerg også laengere, end han gjorde på ellers fremragend­e ”Hjem fra fabrikken” (2022), den med den på én gang banale og rørende nyklassike­r ”I morgen er der også en dag”.

Den 36-årige Andreas Odbjergs sange er streamet mere end 200 mio. gange, og sangskrive­ren har ingen problemer med at følge op på succesen.

At ”Un Hommage” er så vellykket, kan i nogen grad overraske, for projektet er – på papiret – noget af en rodebutik. Andreas Odbjerg hiver navne fra vidt forskellig­e hjørner af underholdn­ingsbranch­en med om bord. Både sangeren Sigrid Matilda Thordsen, multitalen­tet Emma Sehested Høeg og sågar skuespille­ren Pilou Asbaek låner deres vokaler ud til projektet, som også rent musikalsk stikker i mange retninger.

Blidt vuggende bossanova

At Andreas Odbjerg naevner, at vaerket til dels fungerer

som en hyldest til musikhisto­rien, giver god mening, for pladen emmer af både disko, funk, blidt vuggende bossanova og moderne poptoner. Man fornemmer kaerlighed­en til både Prince, Michael Jackson og danske

popsangere fra de store år i 1980’erne, men sangskrive­ren formår først og fremmest at gøre udtrykket til sit eget.

Der er noget retningslø­st over dette spraglede vaerk, men det hele falder på forunderli­g vis på plads, for alt er gennemsyre­t af kreativite­t, sangtalent og staerke melodier af den kaliber, som allerede har gjort singleforl­øbere som ”Smugryger” til store radiohits.

Endnu en stor mand

Og bare lige for en god ordens skyld:

Ikke et ondt ord om ”Stor mand”, den sang har skabt stor glaede blandt børn og voksne.

Og på ”Un Hommage” fortsaette­r fortaellin­gerne om de store maend. Ikke blot i det seneste hit ”Benny”:

Benny er den staerkeste mand i hele Europa

Han kan løfte en bil og et fly på en god dag

Han har traenet, lige siden han blev født for at blive en stor mand Ja, musklerne, de står så flot

men Benny sover ik’ så godt

som han ku’

Dette er – som Andreas Odbjerg selv anførte – en hyldest til familien, vennerne, kaerlighed­en, livet. Man fornemmer, at han skriver sig selv ind i livets mange udfordring­er, men man fornemmer også, at afsenderen har laert at sige pyt, at han har laert at holde af alle dele af tilvaerels­en. Han er personlig, men ikke privat, hans sange er universell­e, de skriver sig direkte ind dagsordene­r som eksempelvi­s trivsel blandt unge.

Andreas Odbjerg skriver faengende popsange, men aldrig med ligegyldig­e tekster, der bare skal rime for at finde vej til pladerne. Han er først og fremmest vedkommend­e, han er med til at aftabuiser­e psykiske diagnoser og beskriver i den flotte finale ”Ude af mine haender” meget praecist den vrede, som kan følge med hverdagens mange krav:

 ?? ?? Andreas Odbjerg på Smukfest 2023. Foto: Per Lange
Andreas Odbjerg på Smukfest 2023. Foto: Per Lange

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark