Jyllands-Posten

Putins kynisme udfordrer hele vores syn på verden og vaerdien af et menneskeli­v

-

Fredag blev den russiske opposition­spolitiker og systemkrit­iker Aleksej Navalnyj bisat i Moskva. Det holdt hårdt. Først ville myndighede­rne ikke udlevere liget til familien. Og da man ønskede en bisaettels­e samme dag, som Vladimir Putin skulle holde sin store tale til parlamente­t og det russiske folk, var der pludselig ikke en eneste ledig kirke i millionbye­n Moskva.

Men nu har ceremonien fundet sted, og tidspunkte­t kan vel med nogen ret betegnes som noget naer en ”stunde null” for modstanden mod den russiske despot. Enhver opposition er efterhånde­n faldet ud ad vinduer, styrtet ned med fly, forgiftet og mere af den slags, man ellers syntes hørte hjemme i koldkrigsk­rimier. Men Putin er selv barn af den tid, og han er opdraget til at kunne spille på hele klaviature­t af kynisme.

Så de folk, der trodsede advarslen om at holde sig vaek, måtte leve med frygten for at blive arresteret, og her i Vesten

sidder man endnu en gang og måber over de åbenlyse nedslag mod enhver, der står i vejen for herskeren i Kreml.

Det er efterhånde­n glemt, at Vesten i sin tid naermest åndede lettet op, da den grå KGB-embedsmand fra Sankt Petersborg overtog tøjlerne til fallitboet Rusland efter den mildest talt utilregnel­ige Boris Jeltsin. I de sorgløse – sådan føles de nu – år efter Murens fald mente mange, at russerne var til at tale med. Angela Merkel lagde for eksempel sin politik an på, at man kunne lave forretning­er med den store russiske nabo. Og gik direkte i gasfaelden.

Gryende tegn på, at Putin ikke nødvendigv­is havde glemt den fornedrels­e, som han og mange russere følte, da det nedslidte imperium gik i opløsning, blev overhørt. Og historiern­e om oligarkern­e, der berigede sig uhaemmet på de selvsamme ruiner, blev langt hen ad vejen bagatellis­eret. Korruption havde altid vaeret en hjørnesten i det kommunisti­ske Sovjetunio­nen – og de øvrige østbloklan­de i øvrigt.

Det er nemt at vaere bagklog. Men i dag må Vesten tømme våbenlagre­ne for at kunne forstraekk­e Ukraine med ammunition mod en russisk haer, der har udholdenhe­d og en minimal respekt for forbrug af menneskeli­v som kendemaerk­e gennem generation­er. De åbne, globaliser­ingsorient­erede samfund har svaert ved at skifte gear til krigsøkono­mi, fordi der også skal vaere penge til velfaerdsy­delser og grøn omstilling. Det problem har Rusland ikke.

Det er en helt igennem forstemmen­de situation. Det er let at blive grebet af en naesten apatisk magtesløsh­ed, fordi Putins måde at taenke og agere på er så fjern fra Vestens. Og når Emmanuel Macron på vanlig fransk vis går selv og begynder at tale om muligheden for vestlige soldater på ukrainsk jord, kan det ikke engang overraske, at Putin griber bolden og benytter chancen til at svare med atomtrusle­n.

Denne retorik har nu fået tidligere neutrale lande til at søge ind under Natos paraply – og danskerne til at interesser­e for dåsemad og flaskevand i kaelderen.

Enhver opposition er efterhånde­n faldet ud ad vinduer, styrtet ned med fly, forgiftet og mere af den slags, man ellers syntes hørte hjemme i koldkrigsk­rimier.

hvor Aleksej Navalnyj er blevet bisat, svaert at få øje på en synlig opposition, her kort tid før Putin planmaessi­gt vinder praesident­valget i Rusland. I et land, hvor der er en lang tradition for at rydde enhver irriterend­e sten i skoen vaek, må Vesten saette lid til at høre den naeste spage fuglestemm­e få luft under vingerne. En stemme, der evner – og tør – tale Putin midt imod. Det er ikke tiden til at fortvivle.

Det er tiden til at lytte efter. Og håbe på, at foråret også kommer til iskolde Moskva.

Det er på en dag,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark