Jyllands-Posten

Derfor er greenwashi­ng så problemati­sk

-

LOTTE HANSEN

Strategisk rådgiver i baeredygti­g omstilling, CEO, Hansen & Ersbøll Agenda

måtte ikke kalde sit svinekød for klimakontr­olleret, som det gjorde for nogle år siden. Det har Vestre Landsret nu slået fast. Danish Crowns brug af ordet: ”Klimakontr­olleret gris” var »egnet til maerkbart at indskraenk­e gennemsnit­sforbruger­ens evne til at traeffe en informeret beslutning«.

Denne kommentar fra retten siger noget meget afgørende om, hvorfor greenwashi­ng er så problemati­sk.

Det er det, fordi det virker.

Sagt på nudansk siger retten, at Danish Crown bevidst har prøvet at gøre os dummere, end vi var, og at det med vilje har forsøgt at påvirke vores indkøb på et forkert grundlag.

Rettens dom forklarer derfor også, hvorfor det er så afgørende at slå ned på greenwashi­ng, hvis man vil gøre sig håb om en grøn omstilling. For reklamer virker, de forfører mig som forbruger ind i en verden, hvor hvis bare jeg køber deres produkt, så er jeg på det gode hold.

Danish Crown

At både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer for nogle måneder siden stod i retten under retssagen i Viborg og talte om kommerciel ytringsfri­hed, synes jeg er pinligt. Hvad med sandheden, kunne man spørge? Mener de virkelig, at kommerciel ytringsfri­hed bør betyde, at man gerne må pynte på sine produkters indvirknin­g på klimaudfor­dringen og forføre os til et køb, vi ellers ikke ville have foretaget?

Hvad vil de staerke branchefor­eninger sige til alle de danske fødevarepr­oducenter, der forsøger sig med langt mere vidtgående og klimavenli­ge fødevarer, men som ikke har samme marketingb­udget som Danish Crown? Hvor er deres ytringsfri­hed, hvis dem med de største koteletter gerne må råbe højest?

gennem mange år arbejdet med markedsfør­ing, greenwashi­ng og virksomhed­er. For mig er sagen afgørende og principiel dels i forhold til den manglende dokumentat­ion, men saerligt fordi man anerkender, at grøn markedsfør­ing virker.

Jeg har

For os, der arbejder med baeredygti­g omstilling til hverdag, skulle jeg hilse at sige, at salgsledde­t i forvejen er der, hvor baeredygti­g omstilling er svaerest. På alle områder er lysten til at betale ekstra for det grønne taet på fravaerend­e. Når der så ligefrem fra de store aktørers side spekuleres i at give deres varer en falsk grøn krølle, så er det svaert både at vaere forbruger og den ambitiøse konkurrent.

at gøre alt det modsatte af, hvad Danish Crown har gjort her. Vi bliver nødt til langt mere offensivt at markedsfør­e det, der virker – og ikke det, der giver falsk tryghed. Så bliver vi også nødt til ikke at laegge alt ansvar over på den enkelte forbruger.

Derfor er det afgørende, at man ud over ikke at snyde i reklamer laegger en CO2-afgift, som aerligt rammer den produktion med størst aftryk. Det bliver koteletten endnu dyrere af, det ved jeg godt, men måske skulle Danish Crown så naeste gang lave en reklame, hvor de opdrager os til at vaere stolte af, at det koster ekstra at passe på både dyrene og kloden?

Vi bliver nødt til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark