Jyllands-Posten

DF vil have folkeafste­mning om fremtidens kommuner

- PETER KOFOD MF, gruppeform­and, (DF)

Synes du også, at der er blevet for langt til rådhuset?

Vi naermer os 20-året for kommunalre­formen i 2007, som skar antallet af kommuner ned fra 271 til 98. Jeg tror, at mange føler, at de nu bor i en kommune, der er langt vaek, når de skal bruge den.

Ved kommunalre­formen blev totre kommuner typisk lagt sammen til én, rådhuse blev lukket, og kommunale enheder blev samlet ét sted, ofte i den største by i den nye, store kommune.

Det betød, at hvor man i den gamle kommune måske havde 5-10 km op til rådhuset, når man skulle tale med kommunen om f.eks. en ombygning eller hjaelp til familiens aeldre, så kan der nu vaere 30-40 km ind til rådhuset, der ligger i den anden ende af kommunen i en by, man ikke plejer at komme i.

Argumentet for kommunalre­formen, som davaerende indenrigsm­inister Lars Løkke Rasmussen var arkitekten bag, var dengang, at det ville blive mere effektivt, fordi der kunne spares administra­tion.

Når du alligevel skal stemme til Folketinge­t, kan du få en stemmesedd­el, hvor du kan tage stilling til din fremtidige kommune.

Siden er antallet

af akademiker­e i

kommunerne vokset med 75 pct. I 2006 var der ca. 10.000 akademiker­e ansat i kommunerne, nu er der ca. 18.000. Kommunerne­s

brug af specialkon­sulenter er ligeledes eksplodere­t. Med hele 700 pct. (!) fra 2011 til 2023 ifølge Altinget. Så administra­tionen – laget af

djøf’ere – er bare vokset og vokset, og det har skabt enorm afstand til borgerne.

Derfor er det på tide at spørge, om det var det, vi ønskede? Har kommunerne fået den størrelse, der tjener danskerne bedst? Eller er de kommunale beslutning­er kommet for langt vaek fra borgerne?

Det mener vi i Dansk Folkeparti, og jeg tror, mange er enige. Kommunerne er blevet for store. Så lad os spørge danskerne: Er de tilfredse med kommunens størrelse?

Vi foreslår helt konkret, at der holdes folkeafste­mning om kommunerne­s størrelse i forbindels­e med naeste folketings­valg. Når du alligevel skal stemme til Folketinge­t, kan du få en stemmesedd­el, hvor du kan tage stilling til din fremtidige kommune. Det synes vi du har krav på.

 ?? ?? Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen praesenter­ede i 2004 "Det nye Danmark", der bl.a. gav os faerre og større kommuner. Arkivfoto: Lars Krabbe
Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen praesenter­ede i 2004 "Det nye Danmark", der bl.a. gav os faerre og større kommuner. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark