Jyllands-Posten

Trump buldrer frem. Men det betyder ikke, at sejren er i hus

Man kan ikke overføre Trumps udfordring­er blandt uafhaengig­e vaelgere en til en fra primaerval­gene til praesident­valget. De to ting er som aebler og paerer.

-

Et af de store spørgsmål i forbindels­e med Donald Trumps dominans i de republikan­ske primaerval­g er, om der er tale om pyrrhussej­re, der overskygge­r en større svaghed frem mod praesident­valget.

Problemet ved den diskussion er, at den ofte blander aebler og paerer sammen. Eller snarere primaerval­g og praesident­valg, som er to vidt forskellig­e størrelser. Men lad os tage dem fra en ende af. For diskussion­en om, hvorvidt Trump er en papirtiger, er taet forbundet med den tidligere praesident­s unikke situation ved årets republikan­ske primaerval­g.

fik Nikki Haley cirka 40 pct. af stemmerne i hjemstaten South Carolina. Vel og maerke i en stat, hvor Haley tidligere også har vaeret guvernør. Imponerend­e uimponeren­de kunne man fristes til at sige, når man taber på hjemmebane i stor stil. Alligevel blev resultatet mange steder udlagt som en pyrrhussej­r for Trump, der altså fik naesten 60 pct. af stemmerne. Argumentet forløb ofte i stil med et retorisk: ”Hvis 40 pct. af de demokratis­ke vaelgere havde stemt mod praesident Biden, havde der lydt et ramaskrig i medierne.”

Her fristes jeg til at citere en af mine amerikansk­e helte journalist­en H.L. Mencken: »Til ethvert komplekst problem er der en løsning, som er enkel, klar – og forkert.« Men lad os igen tage den fra en ende af.

I sidste uge

er Donald Trump ikke siddende praesident, og derfor burde hans resultater i primaerval­gene

For det første

heller ikke bedømmes ud fra den prisme. Dermed ikke sagt, at Trump er en hvilken som helst leverposte­jspraeside­ntkandidat. Som tidligere praesident spiller Trump selvfølgel­ig i en anden liga, både når det kommer til kendskab, netvaerk og opbakning. Derfor er det selvfølgel­ig også svaerere at kategorise­re Trumps primaerval­gsresultat­er ud fra en betragtnin­g om, hvad man kunne forvente af en almindelig kandidat.

Vi taler med andre ord om en praesident­kandidat, der ligger et sted mellem en almindelig metervare og en incumbent, som man siger på amerikansk, altså en siddende praesident. Men altså også om en praesident­kandidat, der står til at sikre sig nominering­en rent matematisk omkring den 12.-19. marts, hvilket ville vaere et af de hurtigst overståede primaerval­g i amerikansk historie.

For det andet er der blevet fokuseret meget på, at Trump på trods af sin saerstatus har mødt betydelig modstand på vej mod det tredje praesident­kandidatur i traek. Det gør sig saerligt gaeldende blandt de såkaldte uafhaengig­e vaelgere. I New Hampshire vandt Haley 58 pct. af denne vaelgergru­ppe, mens det i South Carolina blev til hele 62 pct. Overførte man disse tal en til en til praesident­valget til november, giver det sig selv, at Trump ville vaere i massive problemer.

Men det kan man netop ikke, fordi der er tale om aebler og paerer. Som dataguruen Steve Kornacki fra NBC News så rammende beskrev det tidligere på ugen, så er der tale om »to meget forskellig­e

grupper af vaelgere«. Samtidig kommer gruppering­en til at vaere meget større og mangfoldig til november, end den er lige nu. Ligeledes er det vaerd at pointere, at Bidens egne tal blandt uafhaengig­e vaelgere (også) er elendige, hvorfor der for mange af disse vaelgere vil vaere tale om et pest eller koleravalg til november.

Det er her, de såkaldte og kommer ind i billedet. Disse konservati­ve kritikere og uafhaengig­e vaelgere består i høj grad af hvide, collegeudd­annede vaelgere, der møder op og stemmer i stor stil – altså ikke flere gange forstås, hvilket jo ville give Trump en anledning til at råbe valgsvinde­l igen – uanset om der er tale om føderale, delstats- eller lokalvalg. Disse vaelgere saetter også en aere i at troppe op til primaerval­gene, vel vidende at Haley ikke har en realistisk chance for at slå Trump. Alligevel vil de gerne sende et signal til Trump og størstedel­en af Det Republikan­ske Parti, at de ikke bakker

NeverTrump­ers Trump-resistance

AMERICANA KOMMENTAR

op om partiets politiske rejse. Eller som Nick Catoggio så lyrisk har formuleret det i The Dispatch: »At afgive en stemme på hende imod Trump er en handling af borgerlig hygiejne. Og alle har det godt, når de er rene.«

Det er efterhånde­n en åben hemmelighe­d, at der er et anti-Trump-flertal i USA. Spørgsmåle­t er bare, om anti-Trump-flertallet kommer ud og stemmer.

er det igen vaerd at minde om, at Trump er foran i de nationale meningsmål­inger og svingstate­rne. Hvis praesident­valget blev holdt i morgen, ville Donald Trump vaere favorit til at vinde. Det er som bekendt ikke tilfaeldet – valget er først den 5. november – men det illustrere­r, at man skal spise brød til, når man ser på modstanden mod Trump i de republikan­ske primaerval­g og bruger denne til at lege spåkone frem mod praesident­valget.

Der er hverken tale om pyrrhussej­re for Trump, eller at den tidligere praesident er en papirtiger. Hvorfor? Fordi man ikke kan overføre Trumps udfordring­er blandt uafhaengig­e vaelgere en til en fra primaerval­gene til praesident­valget.

For det tredje

Det betyder selvfølgel­ig ikke, at alt er fryd og gammen for favoritten. Det er efterhånde­n en åben hemmelighe­d, at der er et anti-Trumpflert­al i USA. Spørgsmåle­t er bare, om anti-Trump-flertallet kommer ud og stemmer i tilstraekk­elig stor stil de rigtige steder, navnlig i svingstate­rne. Det bliver vi klogere på til november. Fortsaette­lse følger, som man siger.

 ?? ?? Man skal spise brød til, når man ser på modstanden mod Trump i de republikan­ske primaerval­g og bruger denne til at lege spåkone frem mod valget, for de to kan ikke sidestille­s en til en, skriver Micro Reimer-Elster. Arkivfoto: Shannon Stapleton
Man skal spise brød til, når man ser på modstanden mod Trump i de republikan­ske primaerval­g og bruger denne til at lege spåkone frem mod valget, for de to kan ikke sidestille­s en til en, skriver Micro Reimer-Elster. Arkivfoto: Shannon Stapleton
 ?? MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker ??
MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark