Jyllands-Posten

Landbruget får ufortjente taesk med folks fordomme

- UFFE HENNEBERG Agronom, Gludsted

opstået en folkestemn­ing om landbruget i Danmark, som lyder noget i retning af, at erhvervet sviner og ødelaegger miljøet og nogle gange er på kanten af at vaere dyremishan­dlere – og sidst, men ikke mindst, så er landbruget på ”støtten”, som gør, at erhvervet er uden betydning for

Danmarks bnp.

Det image er landbruget­s største fjende i øjeblikket og har udviklet sig til ren bashing. Der er ingen folkelig forståelse for, at en CO2-afgift på landbruget i vid udstraekni­ng er en afgift på biologiske processer, isaer for kvaegbruge­t.

I slutningen af 1800-tallet

skabtes andelsbeva­egelsen som et produkt af konverteri­ngen fra kornproduk­tion til vaegten på animalsk produktion med en kaempe eksport af bacon og smør til følge.

Den epoke synes nu at vaere slut, selvom Danmark med mere end en halvering af antallet af malkekøer de seneste 50 år har formået at fastholde omfanget af maelkeprod­uktionen med langt faerre køer og dermed reduceret udledning af

CO2 – det er altså ikke kvaegbruge­t, der i den periode og frem til nu har bidraget til ubalancen. Og ikke for at retfaerdig­gøre udledninge­n, men det opleves som et overgreb, isaer når det skaber ulige konkurrenc­eforhold til øvrige EU-landes produktion­sbetingels­er.

er oppe imod fordomme og holdninger, og de er som bekendt

Landbruget

svaere at overvinde. Situatione­n kan godt opleves som at rette smed for bager.

Netop derfor føler mange landmaend, at folkedomst­olen vil vaere bestemmend­e for CO2-afgiften og ikke objektive parametre. Nu kan der kun appelleres til, at den ”grønne trepart” udviser mod og mandshjert­e og ikke lader sig rive med af folkestemn­ingen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark