Jyllands-Posten

Landbruget klarer ikke omstilling­en alene

- NIELS SKOVGAARD Formand, LandboUngd­om, Aarhus

Debatten om en CO2-afgift på landbruget blaeser for fulde sejl efter ekspertudv­algets praesentat­ion af tre potentiell­e afgiftsmod­eller. Der er ingen tvivl om, at det at indføre den første CO2-afgift i verden er en svaer øvelse, men vi skylder hinanden, at vi saetter os grundigt ind i alle nuancerne.

Landbruget står klar til at omstille sig, og vi tror på, at den grønne omstilling ikke blot åbner døre til nye markeder, men også skaber spaendende muligheder for kommende generation­er.

aendrer deres kostvaner og køber flere plantebase­rede fødevarer, så vil muligheden for et mere planterigt landbrug vaere lagt. Men omstilling­en tager tid, både i stalden og på tallerkene­n.

Når man som ung landmand er bekymret for en høj, ensartet afgift, handler det helt konkret om, at en afgift vil gøre vores produktion markant dyrere – uanset om den er animalsk eller plantebase­ret.

Hvis forbrugern­e

Og vi ved, at verdens forbrugere er optaget af pris. Det aendrer sig naeppe foreløbig, hverken herhjemme eller uden for Danmarks graenser. Vi frygter, at danske forbrugere vil fravaelge vores varer til fordel for billigere alternativ­er fra udlandet, som ikke er produceret med en CO2-afgift.

praesentat­ion blev der for hver afgiftsmod­el givet bud på, hvor meget 500 gram oksekød ville stige i pris – cirka 4 kr. på den dyreste model, hvilket ikke virker som en voldsom forøgelse.

Under Svarer-udvalgets

Men Svarer antager i modellerne, at prisstigni­ngerne kan fordeles ligeligt mellem alle varegruppe­r og markeder. Sådan er det ikke i den virkelige verden, og derfor vil visse varer stige mere, andre måske ikke. Allerede i dag kaemper vi med at få danskere til at prioritere danske produkter. Sidste år blev omkring halvdelen af vores kødforbrug importeret fra udlandet.

en situation, hvor en holistisk tilgang er nødvendig, og hvor vi må løfte opgaven i faellesska­b.

Vi står over for

Landbruget er klar til at levere, men vi har behov for en samfundsko­ntrakt, der sikrer, at nye baeredygti­ge produkter også bliver støttet og ikke erstattet af billigere varer, der ikke er underlagt samme kommende CO2-afgift.

Derfor opfordrer vi i LandboUngd­om til en konstrukti­v dialog, hvor vi sammen finder løsninger, der sikrer både klimaet og landbrugss­ektoren, og hvor vi aktivt arbejder på at skabe en balance, der fremmer en baeredygti­g fremtid for alle parter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark