Jyllands-Posten

Forsvaret har et forspring i kampen om de unge – hvis man forstår at udnytte det

Forsvaret har nogle unikke fordele i forhold til generation Z. Klare rammer, kortsigted­e uddannelse­sforløb og en bred vifte af karriereve­je kan vaere nøglen til at nå de unge talenter.

- SØREN SCHULTZ HANSEN Erhvervs- og ungeforske­r, forfatter, København FREDERIK LINDHARDT Director of Learning, Virtio, forfatter, København

Det danske forsvar står over for store udfordring­er: krig i Ukraine og konflikt i Gaza. Krav til Danmark fra Nato om at bruge flere penge på soldater og våben. Slidte kaserner med skimmelsva­mp og intet varmt vand og senest diskussion­en om vaerneplig­t for kvinder.

For nylig kom så det første politiske udspil for at imødegå nogle af udfordring­erne: Den første delaftale i det store forsvarsfo­rlig afsaetter blandt andet 3,5 mia. kr. til rekrutteri­ng, fastholdel­se og uddannelse. Forsvaret har nemlig problemer med at rekruttere og isaer få de unge soldater til at blive. Måske fordi de ikke opfatter Forsvarets uddannelse­stilbud som attraktive. Og det er afgørende for fastholdel­sen, siger f.eks. Jesper Korsgaard Hansen, som er formand for Forsvarets største fagforenin­g, Centralfor­eningen for Stamperson­el.

Udfordring­erne er ikke unikke for Forsvaret. De yngste på arbejdsmar­kedet prioritere­r laering og udvikling højere end nogensinde før. Det stiller store krav til organisati­onerne. Det kan vi se hos fagforenin­ger, som er udfordret af de unges nye opfattelse af faellesska­b, hos store private virksomhed­er som Danica Pension, der forsøger at øge trivslen for unge nyansatte, såvel som hos små håndvaerks­mestre og tandlaegek­linikker. Novo Nordisk arbejder med at skabe engagerend­e digitalt indhold til bl.a. yngre laeger med radikalt andre forventnin­ger, og Finanstils­ynet nytaenker sin digitale onboarding, fordi de fleste nye medarbejde­re er under 30 år. Forsvaret er ikke alene om at skulle nå og forstå de nye medarbejde­re fra generation Z.

Men faktisk har Forsvaret på en raekke områder et forspring og nogle indbyggede fordele, som naermest er skraedders­yet til de unge. Det er vores konklusion på baggrund af dels 15 års empiriske studier af de såkaldt digitale indfødte, dels flere års arbejde med konkret at skabe målrettet digital og blended laering til målgruppen.

Forsvarets første fordel er, at man potentielt kan tilbyde klare, konkrete rammer.

Måske kommer det som en overraskel­se, at det er en fordel. De unge fra generation Z er jo vokset op i en mere og mere graenseløs verden, evigt foranderli­g og flydende. I deres levetid er rammer blevet opløst mellem det intime og det offentlige på de sociale medier og mellem arbejde og fritid, fordi vi ikke laengere tager på arbejde, men snarere tager arbejdet på, når vi putter mobilen i lommen eller iPad’en under armen. Graenseløs­hed og konstant eksponenti­el forandring er en konkret og livslang erfaring for de unge.

Men netop derfor! I sådan en flydende og evigt foranderli­g verden er der nemlig ikke et lige så stort, praktisk og ungdommeli­gt behov for at udfordre, aendre og skabe rammerne. For det sker hele tiden hurtigt og helt automatisk af sig selv. De unge efterspørg­er derfor snarere klare rammer i den graenseløs­e verden. Deres fremmeste faerdighed­er er en evne til hurtigt at tilpasse sig og en fantastisk forandring­svillighed. Sådan beskriver de det i hvert fald selv i de empiriske studier. En stor ”agilitet”, hvis man skal bruge et af tidens fortaerske­de, positivt ladede betegnelse­r. Eller hvis vi omvendt skal fremhaeve nogle mere negative karaktertr­aek: en udpraeget mangel på tålmodighe­d og en måske urealistis­k forventnin­g om umiddelbar, konstant udvikling og hurtig behovstilf­redsstille­lse.

rammer gør det ikke alene. Rammer, som udspringer af, at sådan har man altid gjort det

Klare, konkrete

i Forsvaret, er lige så uhensigtsm­aessigt, som det lyder. Herunder et hierarki og karrierefo­rløb, som bunder i Forsvarets tradition og logik. Det skal give mening – og vel at maerke isaer i den naere sammenhaen­g. Det er godt, men ikke nok, at argumenter­e ud fra, at man i Forsvaret kan vaere med til at skabe en sikrere verden. Det skal vaere rammer, som er tilpasset til den konkrete kontekst og deres egne behov, som de unge talenter selv opfatter som relevante, og som forhandles i en stadig dialog.

Fordel nummer to handler om, at Forsvarets talentudvi­kling og uddannelse­sforløb ofte er relativt intense og kortsigted­e. Ja, det er faktisk en stor fordel, selvom Forsvaret ligesom naesten alle andre private og offentlige virksomhed­er gerne vil fastholde de unge, flyvske og illoyale medarbejde­re i laengere uddannelse­s- og karrierefo­rløb. De unge talenter fastholdes nemlig ikke bedst ved at tilbyde en langsigtet og ambitiøs karrierepl­an eller for den sags skyld en femårig, siloopbygg­et uddannelse, sådan som det danske uddannelse­ssystem er skruet sammen. De efterspørg­er en kortere horisont, også når det gaelder udvikling og uddannelse.

Lad os illustrere med et konkret eksempel fra en stor rådgivende virksomhed: Her havde man ansat en ung projektled­er med ledelsespo­tentiale og ville gerne motivere hende til at blive. Hendes leder havde en målrettet og ambitiøs karrierepl­an klar, som allerede efter tre år ville gøre hende til afdelingsl­eder, selvom hun knap var fyldt 30. Sådan en plan måtte da fastholde hende.

at den unges egen karrierepl­an gik ud på, at hun slet ikke skulle vaere i virksomhed­en om tre år. Hvilket altså reelt

Problemet var bare,

betød, at lederen gav hende udsigt til en belønning, som hun ikke ville få. Det havde den modsatte virkning end at motivere og fastholde hende. En anden 25-årig kvinde formulered­e sin skepsis over for en klar og målrettet karriere således: »Jeg skal ikke vaere her mange år. For det er meget sådan strukturer­et og måloriente­ret. Dér kunne jeg godt bruge lidt mere variation.« Hun arbejdede i øvrigt selv med talentudvi­kling.

Forsvaret har byggeklods­erne til at fastholde de unge, ikke på trods af de korte forløb, men på grund af dem. Men det kraever, at forløbene er designet til netop at vaere byggeklods­er og fleksible moduler, så der hele tiden åbner sig nye og meningsful­de muligheder, hver gang ét kort forløb slutter.

er mere ligetil og kraever ingen saerlig forklaring. Den handler om, at en uddannelse hér kan føre til rigtigt mange karriereve­je, også ude i det civile liv. Ikke mindst hvis man har ambitioner om at vaere leder. De mange valgmuligh­eder fremhaever de unge i studierne selv igen og igen som noget meget positivt i deres liv og afgørende for deres profession­elle løbebane. »Det er utroligt positivt, at vi har så mange valg, fordi det betyder, at vi kan udvikle os selv og komme videre i livet i stedet for at stå i stampe og vaere tømrer i 40 år,« som en 22-årig kvinde formulered­e det.

Hvis man skal udnytte det potentiell­e forspring i forsøget på at nå de unge, er den første forudsaetn­ing dog, at man i Forsvaret i praksis er i stand til at praesenter­e tilbuddene om faste rammer, fleksible muligheder og en modulopbyg­get uddannelse og talentudvi­kling, så de fremstår relevante. At man formår at kommuniker­e fordelene på en måde, så indhold, formater og kanaler, herunder isaer de sociale medier, tager de unge seriøst. For ingen uddannelse, udvikling eller laering finder sted, hvis indholdet i den samlede pakke fremstår irrelevant.

Forsvarets tredje fordel

at Forsvarets forskellig­e vaern, Flyvevåbne­t, Haeren og Søvaernet, ikke kun fokuserer på uddannelse­n af de unge, men også internt udvikler og uddanner egne ledere og giver dem en grundlaegg­ende viden om de unge. Så organisati­onen og de ansatte i den også handler på en måde, som afspejler en forståelse for de unges saerlige livserfari­ng.

Det er ikke ligetil og kraever både organisati­onsudvikli­ng og en vilje til forandring­sledelse. Men hvis det lykkes, er Forsvarets tre fordele naermest skraedders­yet til generation Z.

Den anden forudsaetn­ing er,

Hendes leder havde en målrettet og ambitiøs karrierepl­an klar, som allerede efter tre år ville gøre hende til afdelingsl­eder, selvom hun knap var fyldt 30. Sådan en plan måtte da fastholde hende. Problemet var bare, at den unges egen karrierepl­an gik ud på, at hun slet ikke skulle vaere i virksomhed­en om tre år

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark