Jyllands-Posten

Advarselsl­amper blinker i DSV

Tiden, da den opkøbslyst­ne danske fragtkonce­rn var en uproblemat­isk aktieinves­tering, er slut. Et skuffende årsregnska­b er seneste hovedpine.

- SØREN LINDING

DSV er gået fra at vaere den sikre investerin­g i de store internatio­nale formueforv­alteres portefølje­r til at blive en problemati­sk aktie med mange udestående­r. Det er ikke mindst kommet frem i kølvandet på fragtkonce­rnens årsregnska­b og efterfølge­nde turné rundt til de vigtigste investorer og analytiker­e.

Det er velkendt, at DSV taber markedsand­ele, og det har også vaeret forventet, når der købes så store virksomhed­er, som DSV har gjort i de seneste seks-syv år. Men opgaven er at vise, at der kan generobres markedsand­ele, når integratio­nen af det tilkøbte er faerdig, og den nye, større organisati­on er på plads og oppe i højeste operatione­lle gear. Det er en opgave, der ikke må fejle.

Det store Neom joint venture i Saudi-Arabien, der potentielt udgør en investerin­g på 17 mia. kr., er en ny kaempe risikofakt­or. Det er mere end en svaer balancegan­g at få sociale vaerdier og respekt for menneskere­ttighedern­e til at gå hånd i hånd med en partner, der har et helt andet og udemokrati­sk vaerdisaet. Det har allerede givet DSV alvorlige ridser i omdømmet. Flere institutio­nelle investorer har derfor stillet forslag om en forbedret rapporteri­ng på den saudiarabi­ske investerin­g for netop at afdaekke de mange risici. De etiske advarselsl­amper blinker på livet løs.

Skiftet på toppen af DSV bekymrer også. Den succesfuld­e topchef gennem 16 år, Jens Bjørn Andersen, lader forstå, at han ikke er abdiceret frivilligt, så hans højrehånd gennem mere end et årti, den kun tre år yngre

Jens Lund, kan tage over. Jens

Bjørn Andersen skulle vaere blevet til den 1. september, men en så lang exit holder ingen steder. Han forlod som ventet skuden ved aflaeggels­en af årsregnska­bet – otte måneder før tid. Det er mere end et kluntet ledelsessk­ift.

Og nu har analytiker­e og investorer haft tid til at granske regnskabst­allene for 2023. Og det er ikke alt, hvad de godt kan lide.

Her tiltraekke­r hensaettel­seskontoen for dårlige kunder sig stor opmaerksom­hed. Det skyldes ikke mindst, at hensaettel­ser til nye tab sidste år er lave, mens tilbagefør­sler fra tabskontoe­n derimod er høje. De forventede tab er også reduceret voldsomt i forhold til tidligere. Forklaring­en er en normaliser­ing efter opturen under coronapand­emien, men tallene afviger stadig markant fra forholdene før 2020. De rapportere­de tal giver DSV et forklaring­sproblem.

AEndringen giver mindst en positiv nettoeffek­t på driftsindt­jeningen i 2023 på naesten 400 mio. kr., hvor DSV lå i bunden af sin resultatpr­ognose med kun 223 mio. kr. til den nedre graense. Resultatet for fjerde kvartal var tilmed i underkante­n af det forventede, hvilket igen får investorer­ne til at rynke øjenbrynen­e. DSV er normalt et selskab, der overpraest­erer i forhold til forventnin­gerne. DSV er berømmet for at køre en velsmurt indtjening­smaskine uden mislyde. Nu hejses det røde flag.

godt tidspunkt med murren i børskrogen­e. Vinderen af kampen om at overtage den store tyske konkurrent DB Schenker forventes at blive afgjort på denne side af sommerferi­en. Handlen skønnes at udgøre mindst 100 mia. kr., og købesummen skal laegges i kontanter, da saelgeren, Deutsche Bahn, skal bruge pengene på investerin­ger. Hvis DSV skal finansiere det, kraever det store lån og en udvidelse af aktiekapit­alen. Derfor skal der vaere en solid og gerne stabilt stigende driftsindt­jening at belåne og en høj aktiekurs, så de eksisteren­de aktionaere­r bliver udvandet mindst muligt.

DSV må derfor ikke vise svaghedste­gn. Aktiekurse­n er faldet 13 pct. siden aflaeggels­e af årsregnska­bet. Der er ikke meget, der går den nye topledelse­s vej.

Den har tilmed haft travlt med at vikle sig ud af indbyrdes privatøkon­omiske investerin­ger med bestyrelse­sformand Thomas Plenborg. Sådanne åbenlyse interessek­onflikter er ikke udtryk for saerlig god dømmekraft.

Der skal tilbageero­bres markedsand­ele. Der skal vaere styr på de mange omdømmeris­ici ved det store arabiske joint venture. Jens Lund skal have sit nye ledelsesho­ld til at spille. Indtjening­smaskinen må ikke skuffe og helst køre bedre end forventet. Auktionen over DB Schenker skal vindes.

DSV er for første gang i nyere tid i defensiven. Jens Lund har meget at bevise i 2024.

Det er ikke et

De etiske advarselsl­amper blinker på livet løs. SØREN LINDING

 ?? Virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk ?? KOMMENTAR
Virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark