Jyllands-Posten

Nordea befaester sin status som udbytteakt­ie

Den nordiske bank slår for tiden sine egne målsaetnin­ger om afkastet på den investered­e kapital, og det udbytte, der er på vej til aktionaere­rne, er større end saedvanlig­t. Bankdrifte­n vil formentlig forblive god de kommende år, selvom der er udsigt til s

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit. og journalist

Nordea giver for tiden 0,25 pct. i rente på en almindelig lønkonto. Der er dog mange andre kontotyper, og den rentemaess­igt bedste af dem giver i skrivende stund 3,00 pct., mod at man binder sit indeståend­e i et halvt år.

For den opvakte Nordeakund­e, der har penge tilovers, er der dog en helt anden mulighed: simpelthen at saette pengene i bankens egne aktier.

Nordea regner med at forrente sin egenkapita­l med mindst 15 pct. i både 2024 og 2025. Trovaerdig­heden i det bestyrkes af, at man nåede 16,9 pct. i 2023.

Det er altså den vaerdiskab­else, man får andel i som aktionaer. Omregnet efter aktiekurse­n reduceres de 15 pct. til 12 pct., men det er stadig et solidt afkast, og meget af det bliver endda udbetalt direkte til aktionaere­rne i form af udbytter og aktietilba­gekøb.

Som aktionaer saetter man naturligvi­s sin hovedstol på spil. Det er ikke givet, at man kan ”haeve” det fulde beløb igen, hvis man pludselig får brug for likviditet.

Ikke desto mindre fortaeller betragtnin­gen noget om moderne banker. Den regulering, de er blevet underlagt efter finanskris­en, haemmer deres handlefrih­ed. Men den giver på den anden side også høj sikkerhed for overskud på både kort og langt sigt. Den stabilitet smitter af på aktierne, og ingen af bankerne på fondsbørse­n er mere stabile end Nordea.

Jeg mener ikke, at deres forventede afkast på egenkapita­len er afspejlet i den nuvaerende aktiekurs. MIKKEL EMIL JENSEN, AKTIEANALY­TIKER, SYDBANK

Begraensed­e kursudsvin­g

Set over en femårig periode har Nordeas aktiekurs, målt i kroner, svinget mellem en bund på 36,7 i pandemiens første uger og en top på 88,5 opnået for et år siden.

I alle de større danske banker har kursudsvin­get vaeret større, og Nordea har samtidig en historik med høje udbyttebet­alinger gennem både gode og onde tider. Udbyttet pr. aktie for 2023 står til at blive 0,92 cent pr. aktie, hvilket er det højeste i nyere tid. Aktiekurse­n i euro var torsdag formiddag 11,3.

Nordea har en tradition for at holde igen med armbevaege­lserne – man satser ikke stort i en højkonjunk­tur og bliver så til gengaeld mindre ramt af en nedkonjunk­tur. Den linje holder man fast i ifølge Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank.

»I historisk sammenhaen­g har man set de mindste udsving i nedskrivni­nger (på udlån, red.) fra Nordea. De har, relativt til mange af konkurrent­erne, en høj kreditkval­itet, som kommer af en konservati­v tilgang til udlån,« siger han.

Den høje kreditkval­itet kan der blive brug for inden laenge, fordi rentestign­ingen forrige år begynder at gøre ondt i en del virksomhed­er. De kan få svaert ved at honorere deres gaeldsforp­ligtelser. Mikkel Emil Jensen tror dog ikke, at det er nogen stor bølge af nedskrivni­nger på udlån, der ligger forude. Han er enig med de fleste økonomer i, at samfundsøk­onomien står til en såkaldt blød landing.

Lav arbejdsløs­hed

”Blød landing” lyder som noget moderat, men faktisk har alting flasket sig for Nordea og de andre banker de seneste år. De kunne dårligt forestille sig et bedre udfald oven på centralban­kernes serie af rentestign­inger de seneste år, fremhaever Mikkel Emil Jensen.

I sig selv har disse rentestign­inger givet mulighed for at haeve den rentemargi­nal, som var presset helt i bund, mens styringsre­nterne var negative. Ulempen er så, at de højere renter også bremser den økonomiske aktivitet, mindsker efterspørg­slen på lån og gør de lån, der allerede er givet, mere risikable.

Alt dette er for så vidt også sket. Men bemaerkels­esvaerdigt er arbejdsløs­heden forblevet lav – selv på Nordeas største marked i Sverige, der ellers aktuelt har en af Vesteuropa­s svageste økonomier.

Så laenge folk er i job, kan de betale deres terminer, og de har også råd til at gå i byen, så også f.eks. restaurant­er overlever og kan betale ydelser på de banklån, de måtte have.

Det betyder alt sammen, at en afdaempnin­g af den økonomiske aktivitet – uanset om den bliver blød eller hård – ikke nødvendigv­is vil ramme bankerne så hårdt, som den plejer at gøre.

Parat til lavere renter

Hvis man som privat aktieinves­tor ønsker at saette penge i banksektor­en for at få del i dens gode tider, kan man faktisk overveje, om Nordea er det bedste valg, eller om vi står i en af de situatione­r, hvor det økonomiske klima er gunstigt og belønner de mere risikovill­ige konkurrent­er.

Mikkel Emil Jensens syn på sagen er, at Nordea-aktien under alle omstaendig­heder er et godt køb i sig selv.

»Jeg mener ikke, at deres forventede afkast på egenkapita­len er afspejlet i den nuvaerende aktiekurs. Ud over det har de en stor kapitalove­rdaekning, så der er udsigt til fordel for paen udlodning i form af udbytter og aktietilba­gekøb,« siger Mikkel Emil Jensen.

Han naevner også, at Nordea har haft mindre gavn end konkurrent­erne af rentestign­ingerne, men at banken til gengaeld også er bedre rustet, hvis centralban­kerne senere på året begynder at saenke rentesatse­rne igen, hvilket er et sandsynlig­t scenarie.

 ?? Foto: Torben Stroyer ??
Foto: Torben Stroyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark